Hírek

Legfrissebb híreink

2022. 08. 11. | TÖOSZ hírek

A miniszterelnöknek küldött levélben hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége azt kezdeményezi, hogy a Kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet.

2022. 08. 01. | TÖOSZ hírek

A lakosságmegtartó képesség javítására, a fenntartható közösség erősítésére vonna be külső forrásokat Pápa önkormányzata, ezért indul az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által meghirdetett helyi gazdaságfejlesztési pályázaton. A célokról és a tervezett beruházások menetrendjéről a város polgármesterét, Dr. Áldozó Tamást kérdeztük.

2022. 07. 28. | A TÖOSZ a médiában

Könnyen adósság spirálba kerülhetnek a saját bevétellel nem rendelkező helyhatóságok, ha az állam nem segít augusztustól a megugró rezsiszámláik kifizetésébe. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint politikai színezetre való tekintet nélkül valamennyi helyhatóság megkapja majd a kormánytól a működéshez szükséges támogatást – hangzott el a Karc FM Hangoló című műsorában.

.

2022. 07. 08. | TÖOSZ hírek

A tartalomból: Küldöttgyűlés után - Schmidt Jenő köszöntője; A TÖOSZ 2022. évi Küldöttgyűlése – Gyergyák Ferenc főtitkár írása; Új TÖOSZ szolgáltatások polgármestereknek– Kolin Péter cikke, A 71. Osztrák Városnapokról jelentjük – „A határok nélküli Villach”-ból, ahol „Az egész világ egy városban” megtalálható – Kolin-Sabján Katalin összefoglalója; Önkormányzati szakmai napok Bulgáriában – Gáll Attila beszámolója; Magyarország legnagyobb vadaskertje, erdő és horgásztavak, 25 Római emlékektől napjainkig – Hajós Anna interjúi; Polgármesternők a családokért – Tóth Karolina cikke; Bial Tibor, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete – City For the Future; Gyergyák Ferenc – Az utolsó Várépítő: megszűnik az építőanyag-ipar legrégebbi jótékonysági összefogása; Bécsi érdekességek – Hajós Anna; Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát! – Ments Életet Alapítvány; Felhívás a TÖOSZ kitüntetéseinek 2022. évi adományozására vonatkozó javaslattételre.

2022. 07. 04. | TÖOSZ hírek

A felső-ausztriai Welsben tartotta nagyszabású rendezvény keretében éves kongresszusát az Osztrák Községszövetség, amely 1947 óta az összesen 2093 osztrák község és város közül 2082 érdekeit képviseli szövetségi szinten, ami az osztrák lakosság mintegy 70 százalékát jelenti. Az eseményre - melyen mások mellett részt vett Karl Nehammer osztrák kancellár, Alexander van der Bellen osztrák államfő, több osztrák miniszter és tartományi vezető is - meghívást kapott a TÖOSZ vezetősége, így Schmidt Jenő elnök és dr. Gyergyák Ferenc főtitkár vettek részt az eseményen Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár kíséretében. 

2022. 06. 29. | TÖOSZ hírek

Miniszterjelölti meghallgatásán tett ígéretének megfelelően Lázár János építési és beruházási miniszter - közvetlen munkatársaival együtt - látogatást tett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége budapesti székházában, ahol a több mint 1600 települési önkormányzat érdekeit képviselő önkormányzati szövetség vezetőivel egyeztetett. A miniszter szövetséget ajánlott és támogatást kért a TÖOSZ-tól.

2022. 06. 27. | TÖOSZ hírek

Önkormányzatok nélkül nem lehet országot üzemeltetni. Az állam képviselőivel a lakosság elsőként az önkormányzatok révén találkozik, így a települési kormányzás felelőssége és technikái kiemelt fontosságúak – vallja Gyergyák Ferenc mesteroktató. A digitális önkormányzatok jellemzőiről, feladatairól az NKE ÁNTK Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék mesteroktatóját, a PTE Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék címzetes egyetemi docensét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkárát kérdezte a ludovika.hu.

2022. 06. 11. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Küldöttgyűlése attól a céltól vezérelve, hogy a helyi önkormányzatok és érdekképviseletük szolgálatában a TÖOSZ-ban kifejtett kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket, szervezetüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen és utókor elé, javaslattételi felhívást tesz közzé KÖLLNER FERENC EMLÉKDÍJ, TÖOSZ EMLÉKPLAKETT és TÖOSZ EMLÉKLAP kitüntetések 2022. évi admományozására.

2022. 06. 09. | A D-Care Labs projekt hírei

A TÖOSZ tematikus, tagjai számára bármikor nyitott és ingyenesen elérhető Idősügyi Hálózata 2020-banjött létre a Duna régió 10 országának nemzetközi konzorciumaként megvalósuló D-Care Labs projekt keretében azzal a céllal, hogy az idősügy terén megvitassa a szektor fejlesztési igényeit, az idősellátással kapcsolatos aktuális kérdéseket. A június 1-jei online eseményen ezúttal a digitális technológiák felhasználásával megvalósított idősellátást támogató megoldások és projektek tapasztalatairól hallhattak előadásokat az ülésen résztvevő polgármesterek, jegyzők, szociális szakemberek.

2022. 06. 09. | A TÖOSZ a médiában

Az önkormányzat által nyújtott sporttámogatások, egészségügyi, szociális és minden egyéb támogatásaik csökkeni fognak és az is előfordulhat, hogy a közvilágításon is spórolni kell majd - nyilatkozta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab város polgármestere az ATV Híradójának azzal kapcsolatban, hogy a kormány döntése értelmében a helyi önkormányzatoknak is piaci áron kell beszerezniük a villamos áramot.