Hírek

Legfrissebb híreink

2018. 01. 18. | TÖOSZ hírek

2018. január 16-17-én folytatódott a norvég-magyar bilaterális együttműködés keretében megvalósuló képzésünk. A háromszor kétnapos, interaktív, gyakorlatorientált képzéssorozat arra a problémára kíván megoldást találni, hogy az önkormányzatok és döntéshozók kellőképpen informáltak legyenek a klímaváltozás településüket érintő káros hatásairól. A résztvevők a képzésen elsősorban saját településük problémáinak megoldására összpontosítanak. A január 16-17-ei – második – képzési napokat a norvég partnerek, szakértők előadásai színesítették, előtérbe kerültek a kommunikációs készségek és eszközök a klímavédelem területén, miközben lehetőség nyílt tapasztalatcserére, helyi sajátosságok, alkalmazott jó gyakorlatok megismerésére és összehasonlítására egyaránt.

2018. 01. 18. | További hírek

Csaknem 18 milliárd forint támogatást kap több mint 1200 önkormányzat belterületi utak, járdák, hidak felújítására - közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a bonyhádi választókerület országgyűlési képviselője szerdán Hőgyészen.

2018. 01. 13. | A TÖOSZ a médiában

Csaknem száz önkormányzatban sztrájkoltak január 12-én országszerte a magasabb bérek miatt. Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét élőben kapcsolta a HírTV Newsroom című műsorában.

2017. 12. 20. | TÖOSZ hírek

A tartalomból: A 2018. év elé - Schmidt Jenő köszöntője, összefoglaló a 2017. évi legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY) Programról, Mindenki azt várja, hogy a települése fejlődjön - Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár köszöntő előadása a LÖGY konferencián, TÖOSZ-OPSZ együttes elnökségi ülés, TÖOSZ képzések: A jelen településén a jövő vezetője,Konfliktuskezelés a településeken, Visszavonulni szándékozó polgármesterek felmérése, Interjú Szabó Lászlóval, Bugac és Balogh Ervinnel, Nyalka polgármesterével. Konferencia a francia-magyar települési örökségvédelemről, III. Önkormányzatiság napkainkban konferencia, Digitális Jövő Települési Hálózat - második helyzetjelentés, Önkormányzatokkal az önkormányzatokért - Belügyminsztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda.

2017. 12. 18. | TÖOSZ hírek

Norvég-magyar bilaterális együttműködés keretében a Norvég Alapos COOPER  pályázati konstrukcióban 2017. december 12-én elindult a „Klímakérdések és megoldások” -  Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a hatékony helyi válaszokért a klímaváltozás kihívásaira című projektünk, melynek keretében háromszor kétnapos képzéssorozatot tartunk önkormányzati döntéshozóknak és vezetőknek a budapesti TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban. Az Energiaklubbal együttműködésben szervezett képzésen a klímakérdésekre keresünk válaszokat, és próbálunk megoldásokat találni annak érdekében, hogy a települések időben felkészülhessenek az éghajlatváltozás káros hatásaira.

2017. 12. 18. | TÖOSZ rendezvények

2018. január 30-án 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közös konferenciát szervez Budapesten. A helyi környezetpolitika elméleti és gyakorlati megközelítései című konferencia célja, hogy áttekintést nyújtson a mai hazai környezetpolitikai helyzetről, és rávilágítson a helyi szintű környezetvédelem előtt álló kihívásokra.

2017. 12. 18. | További hírek

Év végéig a LEADER Helyi Akciócsoportok az összes, Helyi Fejlesztési Stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívásukat megjelentetik. Jelenleg a tervezett 620 pályázatból már 603 darab elérhető a térségi szereplők számára. A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41,3 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében.

2017. 12. 04. | A TÖOSZ a médiában

A Baranya megyei kétszáz fős Drávaszerdahely is  témája volt a Lánchíd Rádió november 27-ei délelőtti műsorának. Az ormánsági kistelepülés 30 milliós iparűzési adóbevételének jelentős részét, 11 millió forintot szolidaritási hozzájárulásként vonja el az állam éves szinten, korábban már az iparűzési adó mértéke miatt megszűntették a település normatív támogatását. Az kistelepülés példájával összefüggésben kérdezték a TÖOSZ elnökét arról, hogy mennyire gyakori jelenség ez az országban, mit gondol a közoktatási feladatok átvétele miatt idén bevezetett szolidaritási hozzájárulásról.

2017. 12. 04. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Szövetsége szervezésében tanulmányútra került sor Kristiansandba, Norvégiába a Norvég Alap támogatásával. A tanulmányút célja az volt, hogy a munka és magánélet egyensúlya, a nemek között esélyegyenlőség témájában magyar és norvég választott képviselők, önkormányzati dolgozók és szakértők tapasztalatot cseréljenek, megismerjék a két ország legjobb gyakorlatait, állami és jogi szabályozásait ezen a területen, a felmerülő kihívásokat, csakúgy, mint a lehetséges megoldásokat. A tanulmányútra 2017. november 29- december 1-ig került sor. A tanulmányútra felhívást küldtünk ki az összes tagunk részére, a kiválasztás jelentkezési sorrendben és motivációs levél alapján történt.

2017. 11. 28. | További hírek

Az elkövetkező évtizedek legfontosabb kihívása a klímaváltozáshoz kapcsolódó nemzeti és nemzetközi egyezmények betartása, melyekhez a negatív környezeti hatások csökkentésére vonatkozó intézkedések, adaptációs stratégiák és akciótervek elkészítése szükséges. Az erről szóló Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című pályázat megvalósításához az Európai Unió nyújt támogatást, melynek teljes keretösszege 1,59 milliárd Ft, a pályázható összeg 5-20.000.000 Ft. A pályázatok magas színvonalú elkészítéséhez a TÖOSZ együttműködési megállapodást írt alá helyi klímastratégiák készítésének hazai szakértőjével, a Dipol Intézettel.