Hírek

Legfrissebb híreink

2019. 07. 17. | TÖOSZ hírek

A Helyi Demokrácia Európai Hete (European Local Democracy Week (ELDW)) egy évente ismétlődő pán-európai esemény, amelyben az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzatai nyilvános rendezvényeket szerveznek állampolgáraiknak az aktuális érdeklődésre számot tartó témákban. A célja a helyi szintű demokratikus részvétel támogatása és elősegítése. Már lehet regisztrálni!

2019. 07. 02. | TÖOSZ hírek

Küldöttgyűlés után - Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök köszöntője, Küldöttgyűlést tartott a TÖOSZ – Gyergyák Ferenc TÖOSZ-főtitkár összefoglalója, Regionális Polgármesteri Fórumok – Steinter Erika főtitkárhelyettes beszámolója a TÖOSZ szakmai fórumsorozatáról, Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019 - a nyertesek, Szarvas természeti és emberi kincsekkel teli – Hajós Anna interjúja Babák Mihállyal, A legjobb hely a világon - Kolin Péter interjúja dr. Nagy Árpád Dezsőnével, In Memoriam Szirtes Lajos, Javaslattételi felhívás Köllner Ferenc Emlékdíj adományozására, Virtuális erőmű program – MI6.

 

2019. 06. 28. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019. június 28-i gödöllői záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be megvalósított jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről ezt követően döntött a program Irányító Bizottsága, összesen 12 önkormányzat 13 pályázata részesült elismerésben.

2019. 06. 26. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program prezentációs döntőjére felkészítő június 24-i képzést Iványiné Szabó Andrea, a TÖOSZ vezető trénere tartotta a döntőbe jutott önkormányzatok részére. A június 28-i gödöllői záró konferencián a négy kategóriában - Idősügyi jó gyakorlatok, Állampolgári részvétel, Közbiztonsági jó gyakorlatok – az önkormányzat és a polgárőrség együttműködésével, Roma és nem roma önkormányzatok együttműködése - döntőbe jutott települések képviselői foglalják össze, és mutatják be prezentáció formájában megvalósított jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről ezt követően dönt a program Irányító Bizottsága, az elismerések átadására a konferencia végén kerül majd sor.

2019. 06. 25. | TÖOSZ hírek

Az OPH-Csoport által, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együttműködve szervezett rendezvény egyik szakmai védnöke dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára volt. A főtitkár a Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás) konferencia-sorozat 2019. június 6-i állomásán beszámolt a TÖOSZ 30 éves jubileumi küldöttgyűléséről, ahol a TÖOSZ legfőbb döntéshozó szerve megfogalmazta az önkormányzati rendszerre vonatkozó elvárásait. Jelen összefoglalóban a konferencia dokumentációját és az ahhoz kapcsolódó releváns linkek elérhetőségeit találják.

2019. 06. 25. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Küldöttgyűlése – a Szövetség Alapszabálya 16. n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – attól a céltól vezérelve, hogy a helyi önkormányzatok és érdekképviseletük szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen és utókor elé, Köllner Ferenc Emlékdíjat alapított. A díj átadására minden évben az Önkormányzatok Napja alkalmával kerül sor. Felkérjük a TÖOSZ-tag önkormányzatok tisztségviselőit és képviselő-testületi tagjait, hogy tegyenek írásos és indokolt javaslatot a díjazandó személyre.Az írásbeli javaslatokat 2019. július 31-ig kell eljuttatni a TÖOSZ Titkárságára.

2019. 06. 20. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ által szervezett, az ország minden megyéjét érintő regionális polgármesteri fórumsorozat idei negyedik, május 21-22-i, martfűi záró konferenciáján Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Békés megye polgármesterei, jegyzői vettek részt. A tartalmas szakmai előadásokat felvonultató kétnapos eseményt ismét nagy érdeklődés övezte.

2019. 06. 18. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ 2008 óta évente meghirdetett pályázatának célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok, új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, illetőleg az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019. június 28-i záró konferenciáján és döntőjén a résztvevő önkormányzatok versengenek legjobb önkormányzati gyakorlatukkal. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

2019. 06. 18. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottságának június 17-i ülésén döntés született a prezentációs döntőbe jutó önkormányzatokról. A helyszíni látogatások tapasztalatait is figyelembe véve 12 önkormányzat 13 pályázata versenyezhet egymással a június 28-i gödöllői döntőn.

2019. 05. 29. | TÖOSZ hírek

A legnagyobb taglétszámú magyar önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 2019. május 29-én tartotta 30 éves jubileumi küldöttgyűlését. A budapesti eseményen hazai állami vezetők, hazai és külföldi partnerszervezetek képviselői is részt vettek, előadást tartottak. A küldöttgyűlés megfogalmazta az önkormányzati rendszerrel kapcsolatos kezdeményezéseit, elvárásait, melynek fő irányvonalai: az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer felülvizsgálata, a helyi adó rendszerének átalakítása, a pontszerű fejlesztései források területivé való átalakítása, valamint az önkormányzati köztisztviselők béremelése.