A TÖOSZ a médiában

1 / 2 >>>


2017. 05. 24. | A TÖOSZ a médiában

Pozsonyban a napokban rendezték meg a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) 28. kongresszusát, amelyen részt vett Sándor István, Magyarnándor polgármestere is. Ketten képviselték az országot és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ) Pásztor Bélával, Veresegyház polgármesterével, aki a legrégebben hivatalban lévő hazai önkormányzati vezető: idén szeptember 1-jén lesz 52 éve, hogy a település élén áll. A részletekről Faragó Zoltán, a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője beszélgetett Sándor Istvánnal, aki pozsonyi kapcsolatait még az 1990-es években, a magyarnándori Magyar–Szlovák Regionális Vásár és Kiállítás főszervezőjeként alapozta meg, a határmenti együttműködést pedig azóta is kiemelkedő jelentőségűnek tartja.

2017. 05. 12. | A TÖOSZ a médiában

A Népszava cikket közölt 2017. május 10-én közfoglalkoztatás témájában, és megszólaltatta Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét. Véleménye szerint hiú ábránd azt képzelni, hogy a közmunkások hada kész elmenni az ország másik végébe, ha munkásszállókat építenek. Az önkormányzati vezető arra figyelmeztetett, hogy elképesztő ütemű urbanizáció indult el, s az ipari gócpontokban elszabadultak az ingatlan árak, ami szintén a mobilitás ellen hat.

2017. 05. 04. | A TÖOSZ a médiában

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) évről-évre tájékoztatókat tart minden megyében, hogy a községek és városok vezetői számára bemutassák az esetleges jogszabályi, feladatköri változásokat, pénzügyi, szakmai és egyéb ismereteket közvetítsenek. Szerda délelőtt a szügyi művelődési házban rendezték a nógrádi fórumot.

2017. 04. 21. | A TÖOSZ a médiában

Polgármesteri fórumot tartott Gyöngyösorosziban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, mely során tájékoztatást adtak a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési időszak helyi önkormányzatokat érintő lehetőségeiről, valamint az ASP rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat is ismertették a részvevő polgármesterekkel. A finanszírozási kérdéseket illetően elhangzott: elsődleges feladat, hogy az 500 és 2000 fő közötti települések támogatását rendbe tegyék -írja a gyongyostv.hu.

2017. 03. 21. | A TÖOSZ a médiában

Harminc-negyven százalékos köztisztviselői béremelést sürget a legnagyobb taglétszámú önkormányzati érdekvédelmi szövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szervezet elnöke, a Somogy megyei Tab kisvárosának fideszes polgármestere, Schmidt Jenő elkeseredett, öt évet ad a jelenlegi rendszernek, utána az állam lerázza magáról a most elvett önkormányzati feladatokat - írja a Népszava Online.

2017. 03. 16. | A TÖOSZ a médiában

A feladatfinanszírozási rendszer megalkotásakor az önkormányzati vezetők abban bíztak, hogy lecsökken a rendkívüli működési támogatásért a Belügyminisztériumhoz forduló önkormányzatok száma 500 alá, azonban ez a szám 1700 körül van jelenleg is. Az önkormányzatok idei fejlesztési, illetve rendkívüli támogatási pályázatairól beszélt többek között Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában.

2017. 02. 28. | A TÖOSZ a médiában

Rosszak az utak és a járdák is felújításra szorulnának, de olykor egy üst megvétele a konyhára is nehézséget okoz némelyik önkormányzat számára - erről számolt be Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. A szervezet Igalban tartott Somogy Megyei Polgármesteri Fórumán a településvezetők elmondták: munkaerőhiánnyal küzdenek, de foglalkoztatásra nincs forrásuk, csupán a közmunkaprogramra.

2017. 02. 28. | A TÖOSZ a médiában

A minimálbér emelkedéséből adódóan összecsúszott a bértábla, mindenképpen rendezni kell az önkormányzati köztisztviselők és közalkalmazottak bérét valamilyen módon – mondta el lapunknak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab polgármestere a TÖOSZ igali rendezvényén. Hozzátette: ez fontos kérdés lesz, de hazánkban 2600 önkormányzatnak nincs bevétele, melyből esetleg béreltérítést csinálhatna.

2017. 02. 16. | A TÖOSZ a médiában

Balaton környéki és turisztikai kezdeményezéseket is tanulmányoz az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (a TÖOSZ regionális tagszövetsége), kétnapos hévízi ülésén. A Mátra-vidéki, Nógrád és Heves megyei önkormányzatokat tömörítő, több mint húsz éves szervezet munkája az együttműködésen alapuló terület-és turisztikai fejlesztések  megvalósítása.

2017. 02. 15. | A TÖOSZ a médiában

Úgy néz ki, a gazdag(abb) városok járnak jól azzal az összesen 10 milliárd forintos pályázattal, amit a fiatalok vidéken tartására, illetve irányítására költene az állam. A pénzre önkormányzatok pályázhatnak két éven keresztül. Kérdés persze, hogy a fiatalok akarnak-e vidéken élni? A hvg.hu a téma kapcsán kérdezte Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét.

2017. 02. 14. | A TÖOSZ a médiában

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul - mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

2017. 01. 05. | A TÖOSZ a médiában

A települések kontójára bővítené a bölcsődei férőhelyeket a kormány – januártól ha egy településen legalább öt család kéri, az önkormányzatnak kötelessége gondoskodni a három év alatti gyermekek felügyeletéről. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint ez megoldhatatlan feladatot jelenthet a kisebb, szegényebb falvaknak, városoknak. A bölcsődei dolgozók érdekképviselete a szakemberek utánpótlását sem tartja megoldottnak.

2016. 11. 03. | A TÖOSZ a médiában

Noha a bölcsődei rendszer kiterjesztésének elgondolása jó, csak elvi síkon fog életbe lépni az erről szóló jogszabály, mivel az önkormányzatok nem állnak készen a három év alatti gyermekek napközbeni ellátására – mondta a Magyar Idők megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

2016. 06. 21. | A TÖOSZ a médiában

Hiába emelnék jövőre másfélszeresére a legkisebb, 500 fő alatti települések polgármestereinek fizetését, akkor is kevesebbet keresnének, mint a 2014-es jövedelemcsökkentés előtt. Egy falu társadalmi megbízatású, nem főállású vezetője az emelés után sem kapna sokkal többet, mint egy közmunkás. A legnagyobb települési szövetség elnöke - amúgy kormánypárti polgármester -, úgy látja, két év kudarc után a kormány jóvátenné korábbi "övön aluli ütését". Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint az államháztartás szempontjából nem számít tételnek az a mintegy kétmilliárd forint, amibe éves szinten a települési polgármesterek bérkorrekciója kerülne - írja az origo.hu.

2016. 06. 21. | A TÖOSZ a médiában

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke volt a Hír Tv június 21-ei Regggeli járat című műsorának vendége, aki már korábban is kifejezte elégedetlenségét, amiért nemcsak az iskolákat, hanem a szemétszállítás feladatát is elvette az állam a helyhatóságoktól. A stúdióban kifejtette, pontosan miért.

 

2016. 06. 17. | A TÖOSZ a médiában

A balatonvilágosi képviselő-testület határozatban fejezte ki tiltakozását az iskolák teljes államosítása miatt. Az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről szóló, frissen elfogadott törvény a világosi  testület szerint teljes egészében figyelmen kívül hagyja az önkormányzatok, a szakszervezetek, a civil szervezetek véleményét, tiltakozását. Kiemelik Schmidt Jenőnek, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökének Sonline-nak adott nyilatkozatát, miszerint „a települések maradéktalanul ellátták az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat, a Klik részéről viszont ugyanez nem mondható el”.

2016. 06. 03. | A TÖOSZ a médiában

Schmidt Jenő szerint az adóerő-képesség nem feltétlenül mutatja meg egy település gazdasági erejét, sokkal több szempont alapján kellene meghatározni, kinek kelljen fizetnie. A TÖOSZ elnöke a Sonline-nak adott interjút.

2016. 05. 31. | A TÖOSZ a médiában

Elképzelhető, hogy egy pár helyen a katasztrófavédelemnek be kell majd avatkoznia, a magyar államnak pedig sok pénzt kell beletennie a szemétgyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás kérdésébe - mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke május 31-én az ATV Start című műsorában.

2016. 05. 31. | A TÖOSZ a médiában

Önkormányzati szolidaritási hozzájárulást vezetne be a jövő évi költségvetés tervezete; az iskolafenntartó településekre vetnék ki az adó jellegű elvonást, amitől 21,3 milliárd forintot vár a kormányzat. Ezen kívül 26,7 milliárd forinttal csökkentik az önkormányzatok éves támogatását, mivel az iskolák fenntartása-működtetése teljes egészében átkerül az államhoz.

2016. 05. 27. | A TÖOSZ a médiában

 Már a nyáron leállhat a hulladékszállítás az országban, hogyha az állami társaság nem fizet a közszolgáltatóknak.„Azt tudom mondani, hogy ez az év rá fog menni erre az átszervezés előkészítésére. Ebbe a magyar államnak előre pénzt kell beletenni, nem utólag majd, amit beszedek és azt próbálom visszaosztani, mert van egy másfél-két hónapos időszak, amit nem fog kibírni a cégek nagy része – fogalmazott Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.