Nemzetközi hírek

2016. 12. 02. | Nemzetközi hírek

Időközi értékelésre, tapasztalatok átadására került sor a Norvég Alap HU11-es programjában Budapesten, 2016. november 30-án. Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. A TÖOSZ MANORKA projektje (www.manorka.net ) volt az első, lezárt projekt a programterületen, így Krausz Veronika és Sabján Katalin nemzetközi titkárok mutathatták be a TÖOSZ és a MANORKA partnerség nevében a sikeres projekt eredményeit a nemzetközi konferencián.

2016. 11. 02. | Nemzetközi hírek

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (Council of European Municipalities and Regions, CEMR) Budapesten tartotta Főtitkári és igazgatói értekezletét 2016. október 27-28-án. A CEMR a legszélesebb körű szövetség, amely az európai önkormányzatokat képviseli, tagjai országos szövetségek, 41 európai országban vannak jelen, és összességében mintegy 130 ezer helyi önkormányzatot képviselnek. A szövetségek főtitkárai és igazgatói számára évente kétszer szerveznek találkozót, az egyiket Brüsszelben, a másikat változó helyszínen. Idén hazánk volt a vendéglátó ország, a helyszínt Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata biztosította a Polgármesteri Hivatal épületében. A hazai önkormányzati szövetségek közül a TÖOSZ és a MÖSZ valamint a további öt szövetség , az MJVSZ, a KÖOÉSZ, az MFSZ, a MÖOSZ és a KÖSZ 1999-ben léptek be a CEMR-ba. Az eseményen mind a hét szövetség képviseltette magát.

2016. 06. 17. | Nemzetközi hírek

Alsó-Ausztria kereste meg a TÖOSZ-t azzal a kéréssel, hogy támogassuk kezdeményezésüket az Eu regionális támogatásainak sorsával kapcsolatban 2020 után. A Többéves Pénzügyi Keret közelgő negyedéves jelentése, valamint annak kockázata miatt, hogy a Kohéziós Politikára szánt összegek egy jelentős részét át kívánják csoportosítani más politikai területekre, ahol kihívásokkal szembesül az EU manapság (bevándorlási politika, külügyek, biztonságpolitika ...stb.). Fennáll a veszélye, hogy az Európai Bizottság csak a legkevésbé fejlett régiók számára tartja fenn a kohéziós politika forrásait. Összefogásra hívják az EU helyi és regionális önkormányzatainak képviselőit, amit a csatolt nyilatkozat aláírásával és visszaküldésével tehet meg most Ön is.

2016. 05. 12. | Nemzetközi hírek

Szövetségünk elkötelezetten támogatja önkormányzataink nemzetközi kapcsolatainak fejlődését. Ennek keretében a Szkopjei Magyar Nagykövetséggel évek óta szorosan együttműködünk. E gyümölcsöző kapcsolat egyik fejleménye Gyöngyös és Stip együttműködése. Május 10-én Hiesz György gyöngyösi polgármester hivatalos látogatás keretében testvérvárosi megállapodást írt alá a 48 ezer lakosú kelet-macedóniai Stip város polgármesterével, Ilcso Zaharievvel.

2016. 03. 10. | Nemzetközi hírek