Nemzetközi hírek

2017. 09. 15. | Nemzetközi hírek

A Régiók és Városok Európai Hete (régen: Open Days) idén október 9 és 12 között kerül megrendezésre Brüsszelben. A Régiók és Városok Hete egy immár 15 éves múltra visszatekintő éves rendezvénysorozat, ahol a régiók és városok mutatják be erejüket a növekedés és foglakoztatás szolgálatában, az uniós kohéziós politika végrehajtásában és bizonyítják a helyi és a regionális szint jelentőségét az európai jó kormányzásban. Ez egy fontos európai együttműködési fórum a helyi és regionális döntéshozók, szakértők számára, az EU regionális politikájának egyik fő eseménye több, mint 6000 résztvevővel, több, mint 100 workshop, vita és kiállítás keretében.

 

2017. 08. 31. | Nemzetközi hírek

Ipolynyék Község Önkormányzata Ipolynyék Község Díját adományozta Sándor Istvánnak, Magyarnándor község polgármesterének 2017. augusztus 26-án, az Ipolynyék (szlovákul:Vinica) és Magyarnándor testvértelepülések közötti több évtizedes társadalmi, civil, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséért és ápolásáért.

2017. 06. 16. | Nemzetközi hírek

Hazánk országos önkormányzati érdekszövetségei is tagjai az Európai Települések és Régiók Tanácsának (CEMR). Az ernyőszervezet 60 önkormányzati szövetséget tömörít Európa országaiból és legfőbb célja az önkormányzatok európai szintű érdekvédelme. 2017. június 13-án a szervezet vezetősége 14 pontból álló ajánlást fogadott el a kohéziós politika jövőjéről.

2017. 03. 24. | Nemzetközi hírek

Lezárult a Svájci–Magyar Együttműködési Program egyik speciális pályázati alapja, a 2010 és 2017 között lebonyolításra került Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap, melynek eredményei a 2017. március 14-i budapesti záró konferencia keretében kerültek bemutatásra. Az ünnepségre a támogatásközvetítő szervezet feladatkörét ellátó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. szervezésében került sor. Az eseményen részt vett Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára is.

2017. 03. 23. | Nemzetközi hírek

Március 27-től lehet beadni a „Bilaterális tevékenységek a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés Programterületen” című felhívás pályázatait. A Program Operátor norvég projekt partner kereső rendezvény szervezésével segítette a felhívásban érdekelt, harmincezer főnél kisebb települések önkormányzatait. A programon több mint negyvenen vettek részt, norvég és magyar intézmények és szervezetek képviselői. A TÖOSZ részéről Sabján Katalin és Krausz Veronika tartottak előadást a magyarországi intézményi struktúráról és szabályozásokról.

2016. 12. 02. | Nemzetközi hírek

Időközi értékelésre, tapasztalatok átadására került sor a Norvég Alap HU11-es programjában Budapesten, 2016. november 30-án. Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. A TÖOSZ MANORKA projektje (www.manorka.net ) volt az első, lezárt projekt a programterületen, így Krausz Veronika és Sabján Katalin nemzetközi titkárok mutathatták be a TÖOSZ és a MANORKA partnerség nevében a sikeres projekt eredményeit a nemzetközi konferencián.

2016. 11. 02. | Nemzetközi hírek

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (Council of European Municipalities and Regions, CEMR) Budapesten tartotta Főtitkári és igazgatói értekezletét 2016. október 27-28-án. A CEMR a legszélesebb körű szövetség, amely az európai önkormányzatokat képviseli, tagjai országos szövetségek, 41 európai országban vannak jelen, és összességében mintegy 130 ezer helyi önkormányzatot képviselnek. A szövetségek főtitkárai és igazgatói számára évente kétszer szerveznek találkozót, az egyiket Brüsszelben, a másikat változó helyszínen. Idén hazánk volt a vendéglátó ország, a helyszínt Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata biztosította a Polgármesteri Hivatal épületében. A hazai önkormányzati szövetségek közül a TÖOSZ és a MÖSZ valamint a további öt szövetség , az MJVSZ, a KÖOÉSZ, az MFSZ, a MÖOSZ és a KÖSZ 1999-ben léptek be a CEMR-ba. Az eseményen mind a hét szövetség képviseltette magát.

2016. 06. 17. | Nemzetközi hírek

Alsó-Ausztria kereste meg a TÖOSZ-t azzal a kéréssel, hogy támogassuk kezdeményezésüket az Eu regionális támogatásainak sorsával kapcsolatban 2020 után. A Többéves Pénzügyi Keret közelgő negyedéves jelentése, valamint annak kockázata miatt, hogy a Kohéziós Politikára szánt összegek egy jelentős részét át kívánják csoportosítani más politikai területekre, ahol kihívásokkal szembesül az EU manapság (bevándorlási politika, külügyek, biztonságpolitika ...stb.). Fennáll a veszélye, hogy az Európai Bizottság csak a legkevésbé fejlett régiók számára tartja fenn a kohéziós politika forrásait. Összefogásra hívják az EU helyi és regionális önkormányzatainak képviselőit, amit a csatolt nyilatkozat aláírásával és visszaküldésével tehet meg most Ön is.

2016. 05. 12. | Nemzetközi hírek

Szövetségünk elkötelezetten támogatja önkormányzataink nemzetközi kapcsolatainak fejlődését. Ennek keretében a Szkopjei Magyar Nagykövetséggel évek óta szorosan együttműködünk. E gyümölcsöző kapcsolat egyik fejleménye Gyöngyös és Stip együttműködése. Május 10-én Hiesz György gyöngyösi polgármester hivatalos látogatás keretében testvérvárosi megállapodást írt alá a 48 ezer lakosú kelet-macedóniai Stip város polgármesterével, Ilcso Zaharievvel.

2016. 03. 10. | Nemzetközi hírek