Változik a bölcsődék szabályozása, sok a probléma

2017. 01. 05. | A TÖOSZ a médiában

A települések kontójára bővítené a bölcsődei férőhelyeket a kormány – januártól ha egy településen legalább öt család kéri, az önkormányzatnak kötelessége gondoskodni a három év alatti gyermekek felügyeletéről. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint ez megoldhatatlan feladatot jelenthet a kisebb, szegényebb falvaknak, városoknak. A bölcsődei dolgozók érdekképviselete a szakemberek utánpótlását sem tartja megoldottnak.

140 millió forintból újítanak fel egy szegedi bölcsődét tavaszig. A pénzt egy uniós pályázaton nyerték. A csaknem száz gyerek elhelyezésére alkalmas intézményben minden jelentkezőnek jut hely, sőt marad szabad kapacitás is.

„A polgármester úr olyan segítséget próbál nyújtani a három- és többgyermekes, ikres családoknak, hogy a bölcsődék biztosítanak napi két órában gyermekfelügyeletet, illetve segítenek az anyukának a gyermekgondozásában, nevelésében” – mondta el az SZMJV Önkormányzata Bölcsődei és Gyermekjóléti Központ igazgatója, Király Sándorné.

Országszerte körülbelül 2000 gyereknek azonban nem jut férőhely. Nekik jelentene megoldást az, hogy mostantól az önkormányzatok kötelesek gondoskodni a három év alatti gyermekek felügyeletéről, ha a településükön van legalább öt olyan család, mely ezt kéri. Illetve akkor, ha a bölcsődés korú gyerekek száma több mint negyven.

A települési önkormányzatok szövetsége szerint egy bölcsődei csoport 6 millió forint kiadást jelenthet a helyhatóságoknak. Az elnök úgy véli: a többség ezt képtelen kigazdálkodni.

„A 3 és 15 ezer fő közötti településeken, ahol ezt kérni fogják és eddig nem volt bölcsőde, ott ennek ki kell alakítani az infrastruktúráját, ami nem két forint. Aztán ezenkívül ki kell alakítani hozzá a megfelelő személyzetet, ami ha nem volt a településen, akkor máshonnét hozni, beiskolázni és ehhez a humán előkészítést megtenni, az sem könnyű. Úgyhogy itt lehetnek nehézségek” – véli Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A bölcsődei dolgozók érdekképviselete attól tart, az új szabályok csak a statisztikákra lesznek jó hatással.

„Jelen pillanatban mi nem látjuk zökkenőmentesen megoldottnak a szakemberek utánpótlását az újabb fajta ellátástípusok terén. Reméljük, hogy ez fog változni a jövőben, de vannak félelmeink. Ebbe bele kell érteni a kistelepüléseket, de akár a fővárost is, hiszen a tavalyi évben is volt itt, a fővárosi kerületek közül olyan, ahol 30-40 üres állás volt bölcsődében. Tehát azért ez probléma” – mondta el Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke.

A hagyományos bölcsődei ellátás mellett januártól három másik bölcsődetípus is létrejött – attól függően, hogy hány fős csoportokban vannak a gyerekek és milyen képesítésű dolgozók vigyáznak rájuk.

Forrás: hirtv.hu