Fair pályázati rendszer, a köztisztviselői bérezés rendezése és az önkormányzati szolgáltatási minimum meghatározása a TÖOSZ legfontosabb célkitűzései 2017-ben

2017. 03. 03. | TÖOSZ rendezvények

2017. február 27-én Igal Városában került megrendezésre a TÖOSZ éves Somogy megyei tagozati ülése. A fontos témákat felsorakoztató megbeszélésen a TÖOSZ tagjai fejezték ki véleményeiket és igényeiket az önkormányzatok érdekeinek országos védelmére.

Obbás Gyula, Igal város polgármestere nyitotta meg a fórumot. Házigazdaként ismertette városa fejlődését, fejlesztését, kiemelte, hogy a fürdő végre 100 %-ban önkormányzati tulajdonba került. Jelentős turisztikai fejlesztésekre került sor, amelyek színvonalas vendéglátást tesznek lehetővé, érdemes kipróbálni ezeket akár magánemberként is – mondta Obbás Gyula.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy a megyék szerepe átalakulóban van. A megyei fejlesztések gazdáiként friss hír, hogy elkészült a megyei javaslat a TOP elosztásáról és már a döntés is megszületett, nemsokára kiértesítik a pályázókat is. 43,3 milliárd forint fejlesztési programcsomagról van szó, az eddig lehívott támogatás értéke pedig 25 milliárd forint volt. Elmondta, hogy a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum kiemelten fontos, hiszen 4,7 %-os a megye munkanélküliségi rátája, miközben mindenütt munkaerőhiány mutatkozik. Arra buzdította a polgármestereket, hogy forduljanak bizalommal a megyei önkormányzathoz fejlesztési problémáikkal.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab város polgármestere Karinthy szavait idézte köszöntőjében: „Az állam megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja.” A TÖOSZ-nak így nincs könnyű dolga, de mindent megtesz a települési önkormányzatok érdekeinek védelmére. A vélemények kifejtése a fő célja a TÖOSZ megyei rendezvényeinek.

A kistelepüléseknek leginkább a vidékfejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésre. A 2016-os év nagy vívmánya a polgármesteri díjazás ügye volt. Üröm az örömben, hogy ez a bérek visszarendezése csupán a bércsökkentés előtti állapothoz. Az önkormányzati pénzügyekről elmondta, hogy 800 milliárd forint a helyi iparűzési adó, amelyet nagyjából 300 település szed be. A Balaton parti településeket is érzékenyen érinti az idegenforgalmi adó csökkentése. Az önfenntartás felé megy az önkormányzati rendszer. A TÖOSZ működési stratégiája három részből áll: 1. az önkormányzatokat támogatjuk, érdekeiket védjük, 2. a pályázatokban való részvétel, 3. a vállalati szektorral való együttműködés.

A pénzünk értéke folyamatosan csökken, az önkormányzatoknak fontos kompetenciákkal kell rendelkezniük a túléléshez. Fontos együttműködéseink vannak mások mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével, valamint széleskörű külföldi kapcsolatokkal bírunk.

Az idei legfontosabb téma a közszolgálati szféra bérrendezése. Nem olyan nagy összeg az ország költségvetéséhez képest. Az egyedi támogatások kapcsán a TÖOSZ javasol egy tisztességes pályázati rendszerre való áttérést. Legyen kiszámítható, gazdaságos és igazságos a rendszer –mondta Schmidt Jenő.

Felhívta a figyelmet a TÖOSZ kitüntetési lehetőségeire és javasolta, hogy az önkormányzatok vegyenek részt a TÖOSZ hálózataiban és használják ki a hálózatosodásban rejlő erőt.

Célirányosan kell haladni minden fejlesztés érdekében: kiemelt beruházásokra, projektekre kell törekedni. Fontos a fenntarthatóság figyelembe vétele: csak akkor szabad fejleszteni, ha az önfenntartó és hosszú távon működik – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Összefoglalva a fő irányvonalak a következők: köztisztviselői bérezés, kötelező feladatok és a fejlesztések – zárta szavait Schmidt Jenő. (Az előadás ITT érhető el)

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára elmondta, hogy a szövetségnek négy célirányos képzése van, amelyeket bármikor igénybe vehetnek az önkormányzatok. Kiemelte, hogy a képviselők képzése e-learning modult is tartalmaz, amely ingyenesen hozzáférhető regisztrációt követően a polgármesterek és önkormányzati képviselők számára az új ismeretek megszerzésére vagy a már meglévők frissítésére.

Együtt tervezzük a jövőt – GPC–TÖOSZ címmel dr. Jankó Tamás, a GP Consulting ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a cég által kínált szolgáltatásokról, (Az előadás ITT érhető el) majd ezt követően Önkormányzati vagyonkezelés címmel Csaholczi Erika  a Generali Alapkezelő Zrt. részéről tartott előadást. (Az előadás ITT érhető el.)

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviseletében tartott előadást a vidékfejlesztési programokban rejlő önkormányzati lehetőségekről. Beadott pályázatokról március közepéig döntés születik, a másik még folyamatban levő pályázati konstrukcióban az év végéig szeretnék a szerződéseket megkötni.

Schmidt Jenőhöz érkezett kérdés, miszerint 2 évvel ezelőtt Siófokon hangzott el, hogy 4-5 éven belül ki kell vezetni a közmunka programot. Azért fontos kérdés, mert a kistelepüléseken létkérdés a program működése. Az önkormányzatoknak is fontos és jó a program, mert olyan munkákat tudnak végeztetni velük, amire nem lenne pénzük egyébként.

Schmidt Jenő elnök elmondta, hogy lesz közmunka program, mert a leghátrányosabb rétegnek nem lesz más lehetősége a túlélésre. A mostani éves országos keretet azonban 350 milliárdról 200 milliárdra fog visszaállni. A TÖOSZ kérte, hogy legyen lehetőségük az önkormányzatoknak eltéríteni a felhasználható keretek elosztását.

Dán Mihály, a Belügyminisztérium e-közigazgatási referense összefoglalta az ASP 2–vel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat. (Az előadás ITT érhető el)

A Moram CZ. képviseletében Jankó Zsuzsanna mutatta be az INFRASET technológiával működő aszfaltjavító szettet és ajánlotta cégük szolgáltatásai az önkormányzati vezetők számára. (Az előadás ITT érhető el)

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke előadást tartott az önkormányzatok vezetőinek a humánerőforrás védelmére tett kezdeményezéseikről. (Az előadás ITT érhető el)

A felszólaló polgármesterek elmondták tapasztalataikat az ASP 2 rendszerének bevezetéséről, kérték a TÖOSZ-t, hogy kezdeményezze a kormányzatnál: az Esély otthon pályázatban ne csak a 3000 főnél több lakossal bíró települések indulhassanak. Szorgalmazták a nemzeti fejlesztési források elérhetőségének javítását (legyen újra TEKI, CÉDA), a polgármesternők bekapcsolódását a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatába, a közmunkaprogram működésének javítását, a települések fejlesztési célú besorolásának megújítását, az önkormányzati gazdálkodás kiszámíthatóbbá tételét (pl. ha nyugdíjba vonulnak az önkormányzat alkalmazottjai, az őket megillető juttatások előteremtése ne okozzon gondot az önkormányzatoknak).

Schmidt Jenő elnök ígéretet tett, hogy a TÖOSZ megteszi a szükséges lépéseket a felvetett problémák megoldására.