MANORKA projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülése és a TÖOSZ Polgármesternői Tagozat közgyűlése

2016. 04. 04. | TÖOSZ rendezvények

A „Fókuszban az idősellátás és a szociális ellátórendszer átalakítása” című konferencia keretében került sor 2016 április 1-én a MANORKA projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülésére és a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának közgyűlésére is. Az eseményen a MANORKA projekt eredményei mellett szó volt aktuális szociális ügyekről, mint a CSOK és a gyeremekétkeztetés ügye, illetve napirendre került a a Polgármesternői Tagozat stratégiája is.

MANORKA projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülése és a TÖOSZ Polgármesternői Tagozat közgyűlése

Thermal Hotel Visegrád

Időpont: 2016. április 1, 15:00-17:00

Helyszín: Zafir 1 terem

Levezető elnök: Pergő Margit, a TÖOSZ társelnöke, Berhida város polgármestere

A program ITT tölthető le

 

15.00 – 15.10     Köszöntő

Előadó: Pergő Margit, a TÖOSZ társelnöke, Berhida város polgármestere

Konzultációs, beszélgetős találkozót tartunk.

15.10-15.30 A MANORKA projekt eredményei az esélyegyenlőség terén

Előadó: Krausz Veronika, a TÖOSZ MANORKA Esélyegyenlőségi munkacsoportjának szakmai koordinátora 

Krausz Veronika, szakmai koordinátor ismertette a MANORKA program eredményeit.

Előadása ITT tölthető le.

Hozzászólások:

Pergő Margit: Berhidán megtörtént, hogy a női óvodapedagógusok kiközösítették a férfi óvodapedagógusokat.

Zsírosné Pallaga Mária, Hernánd polgármestere, a TÖOSZ Polgármesternői tagozatának Közép-magyarországi régiójának elnöke: ellenpélda volt Hernándon, mexikói önkéntes óvodapedagógusok nagyon sikeresek voltak. Úgy gondolja, hogy nagyon jó a férfi munkaerő, egész más a légkör, ha vegyes összetételű csapat dolgozik valahol.

Pergő Margit: A lényeg, hogy miként végzik a munkatársak a munkájukat, nem az, hogy férfi, vagy nő. A probléma sokkal inkább az, hogy a diplomás férfiak kevésbé fognak óvodapedagógusként, önkormányzati dolgozóként elhelyezkedni.

15.50-16.10 Tájékoztató az aktuális szociális ügyekről (CSOK, gyermekétkeztetés)

Előadó: Pergő Margit, a TÖOSZ társelnöke, Berhida város polgármestere

Szünidei közétkeztetés: Takács Pálnéval közösen voltak az Emberi Erőforrások Minisztériumában egyeztetésen. Nagyon fontos, hogy ennek az intézkedésnek a gyakorlati lebonyolításában ne rokkanjanak bele fizikailag és anyagilag az önkormányzatok. Tavaszi szünet során volt az első próba. 

Minden önkormányzatnak a helyben lakó gyerekeknek kell étkezést nyújtani. 0-3 éves korig nem adottak a feltételek. Meg kellett nézni, hogy kik a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Őszi, tél és nyári szünet is van. A tavaszi étkeztetés után érdemes a tapasztalatokat összegezni. Berhida, 6000 fős lakossággal rendelkezik, 600 gyerek gyermekvédelmi támogatásban részesül, 250 ezek közül hátrányos helyzetű. Kb. 110 gyerek kapott étkezést, több, mint 100 családhoz tartoznak. A más településre iskolába járók is kapnak étkezést. A szülőknek kellett jelezni adott határideig, hogy mely napokra kérnek támogatást, voltak olyan, akik nem jeleztek vissza, ezekhez a családokhoz kiment a családsegítő. Névre szóló ebédjegyet kapott minden rászorult, amelyért cserében a családsegítőben való leadást követően ételhordóban hazavihették az ételt. Az óvodások esetében még nem működött a rendszer tavasszal, de nyáron majd őket is érinti.  Jelenleg vagy saját konyhán oldják meg a közétkeztetést az önkormányzatok, vagy rendelik ezt a szolgáltatást, az utóbbi a kis és nagy települések esetében is előfordul.

Ez a rendszer a közeljövőben változik majd, ezt követően az állam rendeli majd meg az étkezést. 

Zsírosné Pallaga Mária: Az önkormányzat is befolyásolja, hogy az ételek alapanyagai természetesek legyenek, csak ezeket fizeti ki ugyanis az önkormányzat. Emellett helyben evést támogatják, nem az ételhordóban kiadást, a visszaélések elkerülése érdekében.

E szünidei étkeztetés hosszú távú feladata lesz az önkormányzatoknak, a TÖOSZ ezzel kapcsolatban kérdőívet küld majd ki.

Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere, a TÖOSZ Polgármesternői tagozatának Észak- alföldi régiójának elnöke: Nagyon nagyok a tanyák közötti távolságok, ezért nagyon nehéz kiszállítás az egymástól nagy távolságra elhelyezkedő hat tanyára (népsűrűség itt az országos átlag 5 %) ld. tűzifa, étkezés, gyermekszállítás. 25 km-re vannak a legközelebbi települések. Fontos lenne a döntéseknél ezeket a mutatókat figyelembe venni. A környékbeli kormányablakhoz lehetetlen bejutni, a faluban is. Hatalmas a lemaradás, szegénység növekedik, miközben Hortobágy a Világörökség része. Javasolta, hogy a támogatások, szabályozások kialakítása során a kormány vegye figyelembe ezt a sajátosságot is. 

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye polgármestere, a TÖOSZ Polgármesternői tagozatának Dél- dunántúli régiójának elnöke: A bölcsőde fenntartása nem rentábilis. 2018-tól 10000 fő alatti településen is kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ez nagyon megterhelő lehet a kistelepülések számára.

Pergő Margit: Minden azon fog múlni, hogy milyen támogatást nyújt az állam, milyen feltételeke lesznek a bölcsődék üzemeltetéséhez. Az óvodások, iskolások száma kiszámítható, a bölcsődések száma sajnos nem. Először az óvodák, iskolák helyzetét kell rendezni, ezt követően lehet a bölcsődék helyzetét megfelelően kialakítani. 

Bölcsődei étkeztetés teljesen más rendszer, az önkormányzat nem feltétlenül tudja megoldani a nyári étkezést a bölcsődések számára, máshogy, mást kell főzni a számukra.

Bölcsőde kérdésben érdemes lépni közösen. Vannak idősek a településen, akik unatkoznak és gyerekek, akik felvigyázókat igényelnek, egy helyre kellene összehozni őket.

CSOK: Jó ingatlanokat lehet venni 10 millió Ft alatt vidéken. Állam segíthetné a már három gyerekkel rendelkező családokat azzal, hogy  a 10 millió Ft-ot biztosítja a számára, akkor vehetnének házat, lenne fedél a fejük fölött. Sok településen vannak szabad házak. Adott településen a feltételeknek megfelelő családok  megkaphatnánk az önkormányzat által a a vételhez és felújításhoz szükséges pénzösszeget.

Jelenleg kialakítás alatt van az elnökségi állásfoglalás.

16.10-16.20 A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat stratégiája

Előadó: Takács Pálné, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke, Szorgalmatos község polgármestere

Takács Pálné, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke, Szorgalmatos község polgármestere ismertette a TÖOSZ Polgármesternői Tagozat stratégiájának részleteit.

Előadása ITT tölthető le.

16:20-17:00 A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat stratégiájának véleményezése 

Ön szerint hogyan lehet ösztönözni a női polgármestereket a tagozat munkájában való részvételre?

Milyen eszközök segítenék a megyei polgármesternői tagozat megalakulását és későbbi munkáját?

Pauló Tiborné, Garadna polgármestere:

Kistérségi szinten is nagyon hasznos lenne polgármesteri fórumok megszervezése, megyei szinten szervezhetnénk találkozókat, tapasztalatcseréket az aktuális témák, jó gyakorlatok kapcsán. 

Lüttmerdingné Balla Mónika, szakmai koordinátor: Költségvetés hiányában érdemes, hogy egy-egy település szervezze meg ezeket a találkozókat.

Régiós workshopokat szerveznénk, ehhez anyagokat készítenénk, az ütemezést a régiós elnökökkel  készítjük el az elkövetkező 9 hónapra. A régiós elnökök ezeken a rendezvényeken jeleznék, hogy kik lehetnének azok a női polgármesterek, akik megyei tagozatvezetőkként tevékenykednének. 

Mit gondol a stratégiában megfogalmazott tevékenységi javaslatokról? Hogyan, milyen témák mentén képzeli el ezek megvalósítását?

  • workshopok és helyszíni látogatások az egymástól tanulás eszközeként
  • Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programhoz csatlakozásról
  • Az Év Polgármesternője kitűntetésről
  • A Polgármesternői Akadémiáról

A kitüntetéshez járulhat oklevél, esetleg szponzorokkal további nyeremények, kitűző.

Vállalkozói bál / vacsora egy rendezvényhez kapcsolódhat.

Polgármesternői Akadémia: Pergő Margit röviden beszélt a Polgármesteri Akadémiáról. Kapcsolattartás, kapcsolatépítés, tapasztalatcsere nagyon fontos elemei ennek az oktatási formának. KÖFOP pályázatot nézni hozzá, akár a járási hivatallal együttműködve képzéseket szervezve.

Milyen egyéb tevékenységet javasol?

Lehetséges témák: az esélyegyenlőségért, egyenlő bánásmódért közös fellépés a bérezés, költségtérítés területén.

Pl. 1. Köztisztviselők életpályája. 2. Miért határozza meg a polgármesteri bért a település nagysága, miközben a felelősség nem kisebb?

A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat stratégiája ITT tölthető le.

Budapest, 2016. április 1.

A feljegyzést készítette: Krausz Veronika, szakmai koordinátor