TÖOSZ polgármesteri fórum Győr-Moson-Sopron megyében - összefoglaló

2017. 03. 13. | TÖOSZ rendezvények

2017. március 6-án, Beleden tartott megyei polgármesteri fórumot a TÖOSZ. A szövetség hagyományos országjáró rendezvénysorozatával biztosít rendszeres lehetőséget tagjai és valamennyi érdeklődő polgármester, jegyző, önkormányzati szakértő számára véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében.

Elsőként Major Jenő, Beled polgármestere, mint házigazda, a TÖOSZ egészségügyi tanácsnoka, majd Hokstok Imre, Győr-Moson-Sopron megyei tagozatvezető köszöntötte a megjelenteket.

A köszöntők után az első szakmai előadást Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke tartotta.

A TÖOSZ-nak nincs könnyű dolga, de mindent megtesz a települési önkormányzatok érdekeinek védelmére. A vélemények kifejtése a fő célja a TÖOSZ megyei rendezvényeinek.

A kistelepüléseknek leginkább a vidékfejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésre. A 2016-os év nagy vívmánya a polgármesteri díjazás ügye volt. Valójában itt a bérek visszarendezéséről van szó a bércsökkentés előtti állapothoz képest. A TÖOSZ működési stratégiája három részből áll: 1. az önkormányzatokat támogatjuk, érdekeiket védjük, 2. a pályázatokban való részvétel, 3. a vállalati szektorral való együttműködés.

Az idei legfontosabb téma a közszolgálati szféra bérrendezése. Nem olyan nagy összegről lenne szó. Az egyedi támogatások kapcsán a TÖOSZ javasol egy tisztességes pályázati rendszerre való áttérést. Felhívta a figyelmet,  hogy az önkormányzatok vegyenek részt a TÖOSZ hálózataiban és használják ki a hálózatosodásban rejlő erőt.

 (Az előadás ITT érhető el)

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára felhívta a figyelmet a Képviselők Képzése Programra, amelynek e-learning modulját ingyenesen végezhetik el az önkormányzati tisztségviselők és képviselők. A jelenlegi jogszabályok az időközi választásokon képviselői mandátumot nyert önkormányzati képviselőknek nem teszik kötelezővé a képzést, a TÖOSZ által nyújtott képviselői képzés ezt segíti elő mind elméleti, mind pedig gyakorlati (interaktív tréning) ismeretekkel.

Együtt tervezzük a jövőt – GPC–TÖOSZ címmel dr. Szászfai Gyula, a GP Consulting üzletátvezetője adott rövid tájékoztatást a cég által kínált szolgáltatásokról, (Az előadás ITT érhető el) majd ezt követően Önkormányzati vagyonkezelés címmel Csaholczi Erika, a Generali Alapkezelő Zrt. vállalati ügyfélkezelési vezetője tartott előadást.  (Az előadás ITT érhető el.)

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviseletében, Székely Rita területi felelős röviden beszélt a Vidékfejlesztési Program településfejlesztéssel kapcsolatos önkormányzati vonatkozásairól, illetve az önkormányzatok részére kiírt pályázati lehetőségéről. Felhívta a figyelmet a nyitott pályázati felhívásokra. (szennyvízkezelés, helyi piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése) Kérte a jelenlévő polgármestereket, hogy forduljanak hozzá bizalommal, bármilyen kérdésük, problémájuk felmerül. (Az előadás ITT érhető el.)

Az ASP2 bevezetésével és működtetésével kapcsolatos aktuális kérdésekről dr. Kónya Ferenc, László, a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Helyettes Államtitkárságának szakmai főtanácsadója adott tájékoztatást a megjelent polgármestereknek, jegyzőknek. Kérte, hogy mindenképpen írásban jelezzék a Belügyminisztérium felé azokat a konkrét problémákat, amelyek a rendszer használatakor felmerülnek annak érdekében, hogy mielőbb kijavításra kerülhessenek azok. (Az előadás ITT érhető el). Előadásával kapcsolatban az alábbi észrevételek, felvetések hangzottak el:

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára elmondta, a TÖOSZ kezdeményezi, hogy mind az önkormányzati alkalmazásban lévő felelős köztisztviselő, mind pedig közalkalmazott is hozzáférhessen az ASP rendszerhez, mert jelenleg csak köztisztviselő kaphat hozzáférési jogosultságot és az intézmények miatt célszerű lenne a hozzáférési jogosultság kiterjesztése a közalkalmazottakra is.

A rendszer folyamatosan fejlesztésre szorul.  A Korm. rendelet kapcsán kezdeményezzük, hogy a 2017-es bírságokra kérünk moratóriumot.

Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere elmondta, konkrét példákkal tudja alátámasztani, hogy az ASP-t mennyire lehet alkalmazni. A rendszer túlbonyolultsága jóval megnöveli a munkát, jóval nagyobb  a hibalehetőség. Véleménye szerint a 2014-ben alkalmazott programhoz képest az ASP visszalépés. 20 oldalban írtak véleményt, ezt eljuttatja a TÖOSZ-nak.

Horváth Endre, a MÁK Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóságának vezetője szorgalmazza, hogy  mind a fejlesztési igények, mind pedig a hibák jelenjenek meg a rendszerben. A MÁK maximálisan partner lesz, keressék az illetékes kollégákat.

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ ezúton is kéri az önkormányzatokat, hogy minél több konkrét problémát fogalmazzanak meg a rendszerrel kapcsolatosan és ezeket küldjék meg a Szövetségnek írásba, március 31. után ezeket az észrevételeket egy dokumentumba összefoglalva megküldjük a Belügyminisztériumnak.

A Moram CZ. képviseletében Jankó Zsuzsanna mutatta be az INFRASET technológiával működő aszfaltjavító szettet és ajánlotta cégük szolgáltatásai az önkormányzati vezetők számára. (Az előadás ITT érhető el)

Boros Péterné az MKKSZ elnöke a közszolgálati életpályával és az önkormányzati köztisztviselői illetmények rendezésével kapcsolatos tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a szakszervezet vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy a köztisztviselők bére a megfelelő szintre emelkedjen, munkájuk méltón kerüljön elismerésre. (Az előadás ITT érhető el)

Csikai Mária, az Energiaklub igazgatója, előadásában beszámolt az önkormányzatok pályázati lehetőségeivel és kötelezettségeivel kapcsolatban az alternatív energia alkalmazása és a klíma változáshoz való alkalmazkodás lehetőségeiről. A témában hamarosan meghirdetésre kerül a TÖOSZ és az Energiaklub közös képzése. (Az előadás ITT érhető el).

A szakmai nap zárásaként Schmidt Jenő elnök kérte a jelenlévők állásfoglalását az ügyben, hogy a TÖOSZ vezetősége kezdeményezze a kormányzatnál a kistelepülések részére is források biztosítását a korábbiakhoz hasonlóan (TEKI, LEKI, CÉDA stb.) annak érdekében, hogy működésük valamint a település fejlesztése a jövőben biztosított legyen. A jelenlévők megszavazták, hogy a TÖOSZ a kormánynál kezdeményezze egy 100 milliárd Ft-os vidékfejlesztési program elindítását (a Modern Városok programhoz hasonlóan, egy Modern Vidék program kialakítását).

Kérdések, hozzászólások, felvetések:

Radics László, Répceszemere polgármestere felhívta a figyelmet, hogy felfüggesztették az Esély Otthon pályázati lehetőséget.

Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere. A kistelepüléseken is meg lehet tartani az embereket. Sérelmezte, hogy a befogadott pályázatokra nem kapnak választ. Energetikával kapcsolatban felvetette, hogy magyar oldalon nincsenek erőművek, azonban az alternatív energia hozna iparűzési adót a településnek.

OPSZ és a TÖOSZ elnöksége közös ülést tartott. Közbiztonsági szempontból nagyon fontos kérdés a polgárőr egyesületek működése. Próbáljuk meg elérni, hogy minden településen legyen polgárőrség. A megyében van 2800 polgárőr.

Schmidt Jenő: Meg fogják vizsgálni, hogy az Esély Otthon pályázatot múlt hét pénteken miért függesztették fel. Óvodák helyzete – összevont csoportokat támogatja a TÖOSZ.

Horváth Attiláné Fertőendréd, a településképi kézikönyvet– arculati kézikönyv lehetetlenség elkészíteni a megadott határidőig, ezért javasolja a határidő kitolását.

Szalay Imre Bősárkány polgármestere, a TÖOSZ Felügyelő Bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy a TÖOSZ továbbra is kezdeményezze a polgármesterek kedvezményes nyugdíjazását.

Schmidt Jenő: Pintér Sándor belügyminiszter nem támogatja ezt a kezdeményezést, tekintettel arra, hogy minden kedvezményes nyugdíjat eltöröltek. Más megközelítést javasolna, valamilyen feladatot el lehetne látni, legyen valami átmeneti lehetőség.

Tatainé Pop Rita Ásványráró: Sok magánkézben való ingatlan van. Ne csak a kisvárosi településeknek legyen jó a CSOK. Arculati kézikönyvre nincs szükség. Ne csak határidő kitolásáról legyen szó, hanem szüntessük meg.

Összevont óvoda-bölcsőde kapcsán kérdése volt, hogy akinél nincs meg a 10 fős létszám, miért nem lehetett összevont csoportot indítani.

Készítette: dr. Steiner Erika, Győr-Moson-Sopron megye területi felelős