Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja alakul

2016. 03. 10. | További hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége székhelyéül szolgáló Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban tartotta meg első előkészítő ülését a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja 2016. március 9-én.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége székhelyéül szolgáló Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban tartotta meg első előkészítő ülését a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja 2016. március 9-én, az eDemokrácia Műhely Egyesület szervezésében. A Klub alapvető célja, hogy javítsa az önkormányzati működés átláthatóságát és segítse az önkormányzatokat a jogszabályok által előírt, közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettség teljesítésében.

A TÖOSZ a kezdettől fogva támogatta az eDemokrácia Műhely Egyesület Pázmándon megvalósított Üvegfalu nevet viselő projektjét. Köszöntőjében Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára megerősítette, hogy továbbra is megadnak minden segítséget az Üvegfalu modell országos elterjesztéséhez.

Az alakuló ülésen közel egy tucatnyi polgármester, jegyző és települési képviselő jelent meg.

Egyetértettek azzal, hogy a leendő Klub neve Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja legyen, röviden: Százázalékos Önkormányzatok Klubja

Támogatták a Klub céljait:

a) Az önkormányzati működés átláthatóságának javítása.

b) Hozzásegíteni az önkormányzatokat, hogy minél többen megfeleljenek a jogszabályok által előírt, a közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségeknek.

c) Kapcsolatépítés az átlátható és nyitott működést célul tűző önkormányzatok között.

d) A 100%-os önkormányzatok és az átláthatóság ügyének népszerűsítése

e) Tapasztalatátadás (Például a pázmándi "Üvegfalu" pilotprojekt, átláthatósági rendelettervezet, átláthatósági szószóló – helyi ombudsman)

A tagság szabályai kapcsán a jelenlévők egyetértettek abban, hogy:

A Klubhoz bármely önkormányzat csatlakozhat, amely vállalja, hogy egy éven belül megközelítőleg száz százalékban teljesíti a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó előírásokat. A csatlakozás a település kérelmére, a polgármester szándéknyilatkozata alapján történik, amelyet a település képviselő-testülete megerősít. A csatlakozás a vállalással automatikus.

A Klubból kizárható az az önkormányzat, amely egy év elteltével 50%-ban sem teljesíti a közzétételi kötelezettségeit, és/vagy a monitoring alapján megállapítható, hogy nem javított belépéskori eredményein. Az esetleges kizárás a tagok egyszerű többségi szavazatával történik.

A jelenlévők úgy döntöttek, hogy megbíznak három főt a Klub szervezeti szabályzatának elkészítésével.

A három fő:

Dr. Reichenbach Mónika Pázmánd polgármestere

Karácsony Gergely Zugló polgármestere

Fábri István Csömör polgármestere

Az eDemokrácia Műhely Egyesület vállalta, hogy elkészít egy határozat tervezetet, amely alkalmas arra, hogy a csatlakozni kívánó önkormányzatok testületei elfogadják.

A következő ülésre a tervek szerint április elején kerül sor.