TÖOSZ polgármesteri fórum Igriciben - prezentációk

2017. 05. 11. | TÖOSZ rendezvények

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által rendezett 2017. május 9-ei Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesteri fórumon Kislászló Csaba, Igrici polgármestere, az esemény házigazdája és Kerekes Miklós, a TÖOSZ társelnöke, Ajak polgármestere köszöntötték elsőként a megjelenteket. Cikkünkben a fórumon elhanhgzott előadások prezentációit találhatják.

A fórumon tájékoztatást adtunk a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak helyi önkormányzatokat érintő lehetőségeiről az országos operatív programok – különös tekintettel a Vidékfejlesztési Program (VP) – keretei között, a fórum másik kiemelt témaköre az ASP rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok ismertetése volt. Sor került továbbá az aktuális önkormányzati ügyek tárgyalására is, különös tekintettel a településrendezési tervekkel, településképi kézikönyvekkel kapcsolatos problémákra, a közszolgálati életpályával és az önkormányzati köztisztviselői illetménnyel kapcsolatos tájékoztatóra,valamint a TÖOSZ programjainak megvitatására is. A szakmai nap zárásaként a TÖOSZ vezetői a jelenlévők állásfoglalását kérték az ügyben, hogy a szövetség kezdeményezze a kormányzatnál a kistelepülések részére is források biztosítását a korábbiakhoz hasonlóan (TEKI, LEKI, CÉDA stb.) annak érdekében, hogy működésük valamint a település fejlesztése a jövőben biztosított legyen. A jelenlévők megszavazták, hogy a TÖOSZ a kormánynál kezdeményezze egy 50 milliárd Ft-os fejlesztési program elindítását. A polgármesteri fórumon megtartott megyei tagozati ülésen Kislászló Csabát, Igrici polgármesterét választották a TÖOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagozatának vezetőjévé a résztvevő TÖOSZ küldöttek.A 2017. május 9-ei szakmai nap levezető elnöke Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára volt.

 

1./ MKKSZ aktivitás az önkormányzatok humán erőforrásának védelméért

Előadó: Boros Péterné elnök, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

2./ Tájékoztató a TÖOSZ 2016. évi tevékenységéről és 2017. évi feladatairól

Előadók: Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, a TÖOSZ társelnöke, dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára

3./ Együtt tervezzük a jövőt – GPC–TÖOSZ

Előadó: dr. Szászfai Gyula GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.

Önkormányzati vagyonkezelés

Előadó: Novák László Generali Alapkezelő Zrt.

4./ A Vidékfejlesztési Program településfejlesztéssel kapcsolatos önkormányzati vonatkozásai

Előadó: dr. Csuzda Gábor területi felelős, Miniszterelnökség Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

5./ ASP2 bevezetésével és működtetésével kapcsolatos aktuális kérdések

Előadó: dr. Kónya László Ferenc szakmai főtanácsadó, Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Helyettes Államtitkárság

6./ INFRASET® technológia

Előadó: Jankó Zsuzsanna kereskedelmi vezető, Moram CZ

7./ Roma integrációs programok segítése településeken. Milyen főbb kihívások vannak, mit tud ajánlani egy ezen a területen negyed százada aktív alapítvány?

Előadó: Kóródi Miklós program munkatárs, Autonómia Alapítvány

8./ Kistelepülések részére források biztosítása

Előadók: Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, a TÖOSZ társelnöke, dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára