Schmidt Jenő: elképesztő ütemű urbanizáció indult el

2017. 05. 12. | A TÖOSZ a médiában

A Népszava cikket közölt 2017. május 10-én közfoglalkoztatás témájában, és megszólaltatta Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét. Véleménye szerint hiú ábránd azt képzelni, hogy a közmunkások hada kész elmenni az ország másik végébe, ha munkásszállókat építenek. Az önkormányzati vezető arra figyelmeztetett, hogy elképesztő ütemű urbanizáció indult el, s az ipari gócpontokban elszabadultak az ingatlan árak, ami szintén a mobilitás ellen hat.

"Schmidt Jenő szerint hiú ábránd azt képzelni, hogy a közmunkások hada kész elmenni az ország másik végébe, ha munkásszállókat építenek. Aki elmúlt 50 éves, az nem megy 30 kilométernél messzebbre, inkább otthon marad a semmire és várja az önkormányzat gondoskodását. Csakhogy ekkora tömeget nem lehet évekig a 22 800 forintos mostani foglalkoztatás helyettesítő támogatáson tartani – érvelt Tab fideszes polgármestere.

Az önkormányzati vezető arra figyelmeztetett, hogy elképesztő ütemű urbanizáció indult el, s az ipari gócpontokban elszabadultak az ingatlan árak, ami szintén a mobilitás ellen hat. Hiába akarja tehát csökkenteni a kormány a közmunkás létszámot a Dél-Dunántúlon, Nógrádban, Zalában vagy Borsodban, az a tervezett idő alatt biztosan nem sikerül. Schmidt Jenő úgy látja, az egy év alatt a közfoglalkoztatásban hosszabb-rövidebb ideig megforduló 350 ezer emberről két év alatt nem lehet 180 ezerre vinni a létszámot, maximum 80-100 ezer fő ellátását lehet más formában megoldani. A jelenlegi tervek nem segítik a nagy járműipari központok munkaerőhiányának felszámolását."

 

A cikket teljes terjedelemben a nepszava.hu oldalon olvashatják.

Forrás: nepszava.hu