19 megyei igen az 50 milliárdra

2017. 05. 18. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ elnöksége először 2017. február 14-ei ülésén tárgyalt a korábbi évekhez hasonló, 10000* fő alatti települések  részére biztosított hazai fejlesztési források hiányáról és igényéről. A testület ekkor a témában az egész országra kiterjedő konzultációt indított megyei polgármesteri fórumain, melynek eredményeként 19 megye több száz települési vezetője megszavazta, és egyhangúlag támogatásáról biztosította a szövetséget. A felhatalmazás alapján a TÖOSZ folytatja a kezdeményezést, és a kormányzattal való egyeztetést annak érdekében, hogy az 50 milliárd forintos keretösszegű fejlesztési pályázati forrás beépüljön a jövő évi központi költségvetésbe.


A Területi Operatív Programok kimondottan kisvárosokat és járási székhelyvárosokat céloznak, csupán egyes részeibe férnek bele kisebb települések, a Vidékfejlesztési Programok pedig eltolódtak a mezőgazdasági támogatások irányba, az önkormányzatok által igénybe vehető vidékfejlesztési források pedig csökkentek az elmúlt hét évekhez képest.

Ezért felmerült a TÖOSZ vezetői részéről a kistelepülési önkormányzatoknak szóló 50 milliárd forintos keretösszegű hazai fejlesztési pályázati forrás igénye a korábbi évek támogatási rendszeréhez hasonlóan (TEKI, LEKI, CÉDA stb.)

A TÖOSZ, mint eddig minden évben, idén is megrendezte valamennyi megyében a polgármesteri fórumait. Tekintettel, hogy a TÖOSZ elnöksége 2017. január 18-ai döntésének megfelelően a megyei polgármesteri fórumsorozatra 2017-ben február 20. és május 17. között került sor, kézenfekvő volt az egész országra kiterjedő konzultációt kezdeményezni ez ügyben és felmérni a települési vezetők véleményét és igényét.

A fórumsorozat utolsó, május 17-ei, Fejér megyei állomását követően egyértelmű és egyhangú a résztvevő települési vezetők állásfoglalása és támogatása amellett, hogy a TÖOSZ kezdeményezze a kormányzatnál egy 10000 fő alatti települési önkormányzatoknak szóló 50 milliárd Ft-os hazai fejlesztési, pályázati program elindítását és annak beépítését Magyarország 2018. évi központi költségvetésébe.

 

*A TÖOSZ elnöksége 2017. május 23-ai ülésén hozott döntése értelmében a korábban javasolt 3000 fő helyett 10000 főre módosította a lakosságszám javasolt felső határát, kivételt képeznek a járásszékhely funkciót betöltő városok.