Az állam finanszírozza a polgármesteri béreket

2017. 06. 02. | A TÖOSZ a médiában

Jelentős összegű plusz juttatást kapnak az önkormányzatok: egy hétfői kormányhatározat mintegy 2,8 milliárd forintot oszt szét az ország 2847 települése között. Az azonnali hatályú rendelet a polgármesterek 2011-es és 2016-os tiszteletdíjának összege közötti, 11 hónapra érvényes szociális hozzájárulási adóval emelt különbözetét utalja ki. Talán az első olyan magyar kormány, amely döntései után a forrást odateszi az önkormányzati szektornak – kommentálta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a döntést a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában május 31-én.

2017. január 1-jétől megváltozott a polgármesterek illetménye. Úgy változott meg, hogy ami 2014 előtt volt, az került visszaemelésre jó pár pontosítással, amit mi is kértünk, mint önkormányzati érdekszövetség.. Mivel nem volt benne a 2017. évi költségvetésben és eddig soha nem került lefinanszírozásra a polgármesteri illetmény, az általános támogatásból tudták ezt kifizetni a települések. Ezért most 25 éve alatt először kerül sor arra, hogy ezt a bértámogatást a kormány odaadja – nyilatkozta Schmidt Jenő.

Hozzátette: persze nem minden önkormányzatnak. Ha valaki megnézni ezt a listát, akkor látja, hogy városok nincsenek rajta és adóerő-képesség szerint van differenciálva. A forrás az idei év tekintetében lesz kifinanszírozva, 2018-ban pedig beépül rendesen a költségvetésbe.

A Schmidt Jenő TÖOSZ elnökkel készített rádióinterjú az alábbiakban hallható: