Munkabizottság a polgármesteri nyugdíjakért

2017. 06. 14. | TÖOSZ hírek

A polgármesterek korhatár előtti nyugellátásának újbóli megteremtését kidolgozó Munkabizottságot hozott létre idén májusban a TÖOSZ. A testület június 13-án tartotta első egyeztető ülését, ahol a sokakat érintő probléma megoldásának érdekében az érintetti kör felmérésének módszertanát dolgozták ki a bizottság tagjai.

A téma hátterében az áll, hogy az Országgyűlés 2012-ben elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt, amelynek 2012. január 1-jétől történő hatályba lépésével megszűntek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, így az annak számító polgármesteri korengedményes nyugdíj is. E törvény értelmében 2012. január 1-jétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható.

A 2014. évi választásokat követően a polgármesterek közszolgálati járadékára vonatkozó rendelkezések is megszűntek. A 2019-es helyhatósági választások alkalmával azonban szép számmal állhat elő olyan helyzet, hogy a nyugdíjtól néhány évre kerülnek utcára az ismételten meg nem választott polgármesterek, miközben több cikluson keresztül dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településükért.

A TÖOSZ már a 2016. évi küldöttgyűlésén is kezdeményezte a polgármesteri korengedményes nyugdíjra és a közszolgálati járadékra vonatkozó korábbi szabályozás újbóli megteremtésének szükségességét. A 2017. évi küldöttgyűlést megelőző megyei polgármesteri fórumokon is szép számmal hangzottak el polgármesteri érvek a mellett, hogy erre a kérdésre megoldást kell találni.

A TÖOSZ Elnöksége ezért a 2017. május 23-i ülésén arról döntött, hogy Munkabizottságot hoz létre a témában.

A Munkabizottság tagjai:

•             Dicső László Alsómocsolád község polgármestere, a TÖOSZ Baranya megyei tagozatvezetője,

•             Vígh Zoltán, Lőrinci város polgármestere, a TÖOSZ Heves megyei tagozatvezetője

•             Szalay Imre, Bősárkány község polgármestere, a TÖOSZ Felügyelő Bizottságának tagja és

•             dr. Steiner Erika, a TÖOSZ főtitkár-helyettese

A Munkabizottság 2017. június 13-ai ülésén részt vett továbbá dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára és Takács Pálné, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke is.

Az ülésen a meghatározott cél első lépéseként a pontos adatok összegyűjtése érdekében a Munkabizottság tagjai kidolgozták az adatgyűjtés módszertanát, és meghatározták a felmérés eredményességéhez szükséges információkat és minimum feltételeket. Az elektronikus kérdőív előkészítése a következő feladat, amelyet több lépcsős egyeztetést követően fogunk kiküldeni.

A Munkabizottság munkájáról, eredményeiről folyamatos tájékoztatást adunk!