TÖOSZ polgármesteri fórum Nógrád megyében

2016. 03. 29. | TÖOSZ rendezvények

2016. március 24-én, a Nógrád megyei Szügyön tartott megyei polgármesteri fórumot a MANORKA projekt keretében a TÖOSZ. A szövetség hagyományos országjáró rendezvénysorozatával biztosít rendszeres lehetőséget tagjai és valamennyi érdeklődő polgármester, jegyző, önkormányzati szakértő számára véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. A fórumról készített összefoglalót olvashatják.

 

Emlékeztető

Nógrád megyei Polgármesteri Fórum

 

Időpont: 2016. március 24,  csütörtök, 10 óra

Helyszín:Szügy, Művelődési Ház, Kossuth út 6.

A szakmai nap levezető elnöke dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára

1./ Köszöntők:

- Markó Antal, Szügy polgármestere, Nógrád megyei tagozatvezető

-  Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, a TÖOSZ társelnöke

 

 

Sándor István, köszöntötte a résztvevőket, Markó Antal házigazda nevében is. Kerekes Miklós kiemelte a települések jelentőségét a szubszidiaritás elve alapján a fejlesztések rendszerében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a TÖOSZ a települések helyzetbe hozását vállalta magára projektjeivel, érdekvédelmi szerepével, valamint elmondta, hogy az új székhelyen lehetőség nyílik arra, hogy az önkormányzatok tanácskozásokat, rendezvényeket szervezzenek.

2./ A járási és az önkormányzati hivatalok együttműködését elősegítő program tapasztalatai. Javaslatok a továbbfejlesztéshez. (MANORKA projekt része- lásd: http://manorka.net )

Előadó: Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára

Dr. Zongor Gábor beszámolt a járási modul eredményeiről.

Az előadása ITT tölthető le.

 

3./ A Magyar Államkincstár ASP programjának ismertetése

Előadó: Krucsó Balázs projektvezető, Magyar Államkincstár Elnöki Kabinet

            OPTEN Informatikai Kft. tájékoztatója az önkormányzati lehetőségekről

            Előadó:Tichy Zsuzsanna, az OPTEN Informatikai Kft. munkatársa

Krucsó Balázs előadást tartott az ASP bevezetési módozatairól.

Az előadása ITT tölthető le.

Felszólalás:

Vezér Attila, Romhány: Január óta használjuk a rendszert, elsőként csatlakoztak, hogy úgyis idővel kell csatlakozni. Megfelelős segítséget kapnak a rugalmasabb átálláshoz, korszerűbb ügyvitel elindításához. Még helyi modernizációra lenne szükség. 

Krucsó Balázs: A kollegák sok esetben helyszínen is nyújtanak segítséget.

Tichy Zsuzsanna beszámolt az OPTEN tevékenységeiről.

Az előadása ITT tölthető le.

Tóth Balázs beszámolt a Miniszterelnökség EU fejlesztési időszakkal kapcsolatos információiról.

Az előadása ITT tölthető le.

 

4./ A 2014-20 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségei

- általános tájékoztató az operatív programokról

Előadó:Tóth Tamás, főosztályvezető, Szabályozási Főosztály, Miniszterelnökség

- a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról:

Előadó: Skuczi Nándor, Nógrád megyei közgyűlés

 

Skuczi Nándor, Nógrád megyei elnök: Óvoda és bölcsőde felújításhoz , energia korszerűsítéshez, szociális alapellátáshoz kötődően, egészségügyi fejlesztésekhez, csapadékvíz elvezetéshez vannak pályázatok kistelepülések számára. 3 milliárdra emelkedett a csapadékvíz elvezetéshez rendelkezésre álló pályázatok értéke, az egészségügyi alapellátáshoz szükséges keretek is emelkedtek. Óvoda és energiakorszerűsítés ügyben lesznek további körök. 3 hét van arra, hogy ezek a pályázatok benyújtásra kerüljenek, nincsen gond, ha nem kerülnek kimerítésre ezek a források, de mégis jó lenne, ha minél több pályázat benyújtására kerülhetne. Amennyiben a megyének nem sikerül felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat, átcsoportosításra kerülhet sor.  A megye fejlesztési koncepciójához kell beadott pályázatoknak igazodniuk. Olyan pályázatokra van szükség, amelyekkel kapcsolatban járásokon belül konszenzus van, ne mindenki mindenre pályázzon. Fontos, hogy mindenki megelégedésére valósuljanak meg projektek, hogy ne legyen irigykedés a települések között. 

Ami a TOP-ban nincs benne, a vidékfejlesztési kiírásokba, KEHOP-ba, KEFOP-ba beleférhet, érdemes ezeket a pályázati forrásokat is figyelembe venni. Szeretné ajánlani a megye pályázat menedzsmenti lehetőségeit.

Az előadása ITT tölthető le.

 

Balla Mihály, országgyűlési képviselő:

Nem szeretne benne hagyni semmit a TOP-os keretben, érdemes minden projektötletet kidolgozni, hiszen amennyiben valami nem fér bele a TOP-ba még mindig másik pályázati keretbe beleférhet. A realitások talaján érdemes kész terveket készíteni, napról napra jönnek majd ki a kiírások, nemcsak a TOP keretében, hanem vidékfejlesztés területén is, pl. Széchenyi program keretében. A TOP mellett a párhuzamos ágazati programok kiírásait is figyelemmel kell kísérni. Jó hír, hogy a közutakkal kapcsolatos csomagok is elindulnak, 23 és 22. utak felújítása lehetővé válik. A Széchenyi Programiroda munkatársai személyes tanácsokat is fognak adni a település vezetőinek, illetve a megyei fejlesztési ügynökség is segíti majd a kisebb-nagyobb pályázatokat. Jelenleg 150 projekt van már tervezés, előkészítés, terveztetés alatt, ezt jobb, több szem többet lát alapon megfutatni. Bíró Anna vidékfejlesztési szakember is mindenki rendelkezésére áll.

Fontos, hogy ne legyenek az előző időszakhoz hasonló csúszások, holt időszakok.

Bózvári József, a Nógrád megyei mérnöki kamara elnöke, rövid felszólalásában elmondta,hogy kamara szeretne mind a projektek előkészítésében részt venni, mind később a műszaki ellenőrzésben szerepet vállalni Az általa kiosztott könyöklő minden a megyével kapcsolatos információt tartalmaz.

5/ Aktuális önkormányzati ügyek és a TÖOSZ programjai, a MANORKA projekt eredményei

Előadók: Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, a TÖOSZ társelnöke, dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára

Kerekes Miklós beszélt a TÖOSZ aktuális ügyeiről, projektjeiről.

Az előadása ITT tölthető le.

            Royal-Kert Kft. kínálata önkormányzatok számára

Előadó: Kishalmi Tibor, ügyvezető

Kishalmi Tibor beszélt a Royal-Kert kínálatáról.

Az előadása ITT tölthető le.

6/ Az MKKSZ az önkormányzati hivatalok dolgozóinak életpályájáért.

Előadó: Árva János, az MKKSZ elnöke

Árva János beszélt a köztisztviselői dolgozók életpályamodelljének fontosságáról.

Az előadása ITT tölthető le.

 

Krausz Veronika

Nógrád megyei referens