Örökséggazdálkodási szeminárium Veszprémben

2017. 06. 16. | TÖOSZ hírek

Francia és magyar előadókkal, résztvevőkkel tartott örökséggazdálkodás, turizmus és gazdaság-fejlesztés témájú szemináriumot a Francia Magyar Kezdeményezések (INFH), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata. Az előadásokat kérdések és válaszok, majd tapasztalat és eszmecsere követte, olyan kapcsolódó témákkal, mint Veszprém 2023-as Európa Kulturális Főváros pályázata.

Porga Gyula Veszprém város polgármestere, a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózatának elnöke házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a francia vendégekkel töltött idő is azt bizonyítja, hogy nagyon sok mindent lehet egymástól tanulni. Ha összegyűjtenénk az európai önkormányzatokkal kapcsolatos jó gyakorlatokat, akkor biztos, hogy Franciaországból az örökséggazdálkodás és az örökségvédelem lenne, amit mindenképpen európai általános gyakorlattá kellene tenni - hangsúlyozta Porga Gyula.


Porga Gyula Veszprém város polgármestere, a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózatának elnöke

Elmondta, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik 2023-ban, a pályázatban egy ilyen történelmi városban, mint Veszprém nagyon fontos az épített örökséget megjeleníteni és az ezzel való gazdálkodásról markánsan írni. Ezért is külön köszöntét fejezte testvérvárosuk, Saumur polgármesterének, hogy ellátogatott Veszprémbe. Fontos a pályázatban, hogy esetleges nemzetközi projekteket hogyan tudnak kialakítani - tette hozzá.

Marie-France Bottarlini, a a Francia Magyar Kezdeményezések (INFH) elnöke megköszönte Veszprém polgármesterének a szeminárium megszervezésében szerepet vállaló személyek és szervezetek munkáját. Elmondta, az INFH 1994 óta próbálja segíteni a magyar és francia önkormányzatok, valamint az önkormányzati szövetségek közötti együttműködéseket. Ezt próbálják a magunk eszközeivel erősíteni, azzal is, hogy tematikus együttműködéseket támogatnak, mint az örökségvédelem, határon átnyúló együttműködések, illetve a rövid ellátási láncok.


Marie-France Bottarlini, a a Francia Magyar Kezdeményezések (INFH) elnöke

Az INFH elnöke üdvözölte, hogy Veszprém városa készül az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Bízom benne, hogy ez lehetőségeket fog teremteni, hogy egyre több közös projekt jöjjön létre a francia partnerekkel – tette hozzá.

A nap során örökségvédelmi témájú szakmai előadások hangzottak el, melyet francia és magyar előadók prezentáltak. Gérard Duclos, Lectoure város polgármestere és a franciaországi Örökség Egyesület kincstárnoka a „Sites et Cités Remarquables de France” – magyarra fordítva Kivételes Helyszínek és Városok Egyesület  szerepéről és tevékenységéről tartott előadást, majd Jean-Michel Marchand, Saumur polgármestere arról beszélt, miként készítette el Samur városa örökségvédelmi munkaprogramját, milyen stratégiával valósította meg a tervezett programokat, és a hozzájuk kapcsolódó egyéb tevékenységeket. Ezt követően Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont NKft. vezető tanácsadója „Örökséggazdálkodás települési szinten”, majd Garaguly Tibor, Etyek polgármestere, a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózatának alelnöke „Örökségvédelem kis településeken és Etyeken” címmel tartott előadást.


Garaguly Tibor, Etyek polgármestere, a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózatának alelnöke

A rendezvény második felében Horváth Gábor, Veszprém Megyei Jogú Város főépítésze a helyi örökségvédelmi feladatokat mutatta be, majd tájékozatót hallhattak a résztvevők az EKF 2023 Veszprém pályázat koncepciójáról Mike Friderika, Hétfa Kutató és Elemző Központ szakértője és Józsa Tamás Veszprémi Megyei Jogú Város Önkormányzata kabinetfőnökének előadásában. A szeminárium záró előadását Sophie Sassier, Saumur építészeti és örökségi pedagógiai animátora tartotta "Örökségi animáció a fiatalok körében - pedagógiai és állampolgári kihívás" címmel.