Köztisztviselői bérkérdések az első Közigazgatás Napján

2017. 07. 03. | TÖOSZ hírek

Azok a társadalmak maradtak fenn hosszan, amelyek nagyon megbecsülték a közösséget szolgálók rétegét - mondta Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Közigazgatás Napja alkalmából 2017. július 1-jén rendezett fővárosi ünnepségen. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta, elengedhetetlen a szektorban dolgozók megbecsülését biztosítani. Pergő Margit, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) társelnöke kiemelte, a TÖOSZ mindig is azon a véleményen volt, hogy az önkormányzati közszolgáltatások megfelelő színvonalon történő ellátásának meghatározó feltétele a szolgáltatást biztosító dolgozók megfelelő anyagi és szakmai elismerése.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) meghívására történelmi helyen, az Újvárosháza Dísztermében gyűltek össze Magyarország köztisztviselői, kormánytisztviselői, állami tisztviselői a központi igazgatás, a területi kormányhivatalok, és az önkormányzati hivatalok állományából egyaránt, a magyar közigazgatás egységének megóvása érdekében szerveződött régi-új ünnepen, – az ezen a néven első alkalommal megrendezett – a Közigazgatás Napján.

Tarlós István az MKKSZ rendezvényén kifejtette: a köztisztviselők, a közalkalmazottak tartják fenn az államigazgatást, ezért anyagilag és erkölcsileg is meg kell becsülni őket. Ő nem harcolni, hanem "mint barátokkal megegyezni" akar a kormányzattal arról, hogy az önkormányzati alkalmazottak ugyanolyan elbírálás alá essenek e téren, mint az államiak – emelte ki. "A kormány képviselői ismerik ezt a problémát, tudok róla, hogy folyik a gondolkodás ennek az orvosolására" - fogalmazott.

A történelmi falak között egy közigazgatás-történeti eseményt hoznak létre a megjelentek, új szakasz, új időszámítás indulhat a Közigazgatás Napja meghirdetésével – mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. Hangsúlyozta, elengedhetetlen a szektorban dolgozók megbecsülését biztosítani, hiszen miközben sokak bére 2008 óta nem emelkedett, "egy köztisztviselőnek a helyi középosztályba kell tartoznia". Megjegyezte, hogy készek a kormányzattal tárgyalni a helyzet rendezésére.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón az érdekképviseleti vezető a július 17-ére meghirdetett kétórás sztrájkjukról szólva jelezte: a központi közigazgatásban dolgozók "eredményesen, jogszerűen sztrájkolhatnak", ugyanakkor tárgyalások kezdődtek a béremelésről, és "van remény a megállapodásra". Hozzátette: az önkormányzati köztisztviselők több mint ötöde vállalta már a törvényes sztrájkban való részvételt, a közalkalmazotti területen pedig "a teljes vízügyi ágazat beleállt", az érintettek 75, Budapesten 92 százaléka hajlandó részt venni a megmozdulásban. Kiemelte: arra akarnak rámutatni, hogy nem lesz megfelelő az államigazgatás működése, "ha elmennek az munkavállalók, mert kilenc éve nem volt keresetnövekedés".

Pergő Margit, a TÖOSZ társelnöke elmondta: a TÖOSZ már 2016-ban is kiemelten hangsúlyozta, hogy egyértelműen szükséges az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők bérének rendezése, hiszen az idén már kilencedik éve nem került sor béremelésre. A TÖOSZ mindig is azon a véleményen volt, hogy az önkormányzati közszolgáltatások megfelelő színvonalon történő ellátásának meghatározó feltétele a szolgáltatást biztosító dolgozók megfelelő anyagi és szakmai elismerése – tette hozzá Pergő Margit.

Kiemelte: különösen a pénzügyi, számviteli feladatellátás területén áll fenn annak veszélye, hogy a kieső kollégák helyére nem tudnak felvenni megfelelő végzettséggel rendelkező munkatársat, így előfordulhat, hogy a feladat határidőben történő ellátása nem lesz mindig biztosított.

Nem fogadható el, hogy a kormányzat nem kezeli egységesen az állami és az önkormányzati igazgatásban dolgozókat, az önkormányzati köztisztviselők joggal érezhetik mostohagyermeknek magukat az állami rendszerben. Óriási lett a szakadék az elmúlt nyolc évben a kormánytisztviselők és az önkormányzati alkalmazottak bére között. Azon kevés településen tudják emelni a bérüket, ahol számottevő a helyiadó-bevétel - hangsúlyozta a TÖOSZ társelnöke. (a beszéd teljes szövege ITT).

 

Forrás: MTI-MKKSZ-TÖOSZ

Fotó: TÖOSZ-MKKSZ