TÖOSZ polgármesteri fórum Komárom-Esztergom megyében

2016. 03. 26. | TÖOSZ rendezvények

2016. március 17-én, a Komárom-Esztergom megyei Rédén tartott megyei polgármesteri fórumot a MANORKA projekt keretében a TÖOSZ. A szövetség hagyományos országjáró rendezvénysorozatával biztosít rendszeres lehetőséget tagjai és valamennyi érdeklődő polgármester, jegyző, önkormányzati szakértő számára véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. A fórumról készített összefoglalót olvashatják.

 

Emlékeztető

Komárom-Esztergom megyei Polgármesteri Fórum

 

Résztvevők: jelenléti ív szerint

Időpont: 2016. március 17, csütörtök, 10 óra

Helyszín: Intéző-lak Vadászház, Réde, Kinizsi út 38.

A szakmai nap levezető elnöke dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára

 

 

 

1./ Köszöntők:

- Pölöskei József, Réde polgármestere, a TÖOSZ Komárom-Esztergom megyei tagozatvezetője

-  Pergő Margit, Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke

A megjelenteket köszöntő polgármesterek reményüket fejezték ki, hogy valódi párbeszéd alakulhat ki a polgármesterek között a nap során.

2./ A 2014-20 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségei

- általános tájékoztató az operatív programokról

Előadó Osztoics András, a Monitoring és Értékelési Főosztály főosztályvezető-helyettese, Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárság

- a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról:

Előadó: Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke, a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat

Osztoics András, Monitoring és Értékelési Főosztály főosztályvezető-helyettese, Miniszterelnökség: 960 milliárd EUR a teljes keret az EU-ban, valamivel alacsonyabb, mint az előző időszakban, de egy főre lebontva növekedett. 60% gazdaságfejlesztésre megy, itt települések kulcs szerepet kapnak.106 %-os abszorpció az elmúlt időszakban. 2017 június 30-ig az összes felhívás kiírása a cél, 2018-ig pedig az összes pénz lehívása.

GINOP – Gazdaságfejlesztés és Innovációs Program – legnagyobb, a többi 1230 milliárd körüli keretösszegek. A működést a 272/2014 Kormányrendelet szabályozza.  Az előadás további részei a honlapról letölthetőek.

Az előadás ITT tölthető le.

Popovics György, Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke:

Gyakorlati kérdésekről kíván szólni. Elkötelezett a kistelepülések esélyeinek képviselete iránt, mindamellett ezt oly módon kívánja megvalósítani, hogy a nagyobb települések érdekei se csorbuljanak.

A megye települései nagyon nyitottak voltak az előkészítés során. Az ITP tervezése során a konkrét projektek nem kerültek bele az Integrált Településfejlesztési Programba. A cél, hogy mindenkit hozzájutassanak azokhoz a lehetőségekhez, amely a sikeres projektfejlesztéshez hozzájárulnak. Alapelvek: mindenki mindenre pályázhat, nem muszáj az önkormányzattal íratni a projekteket, de, ha az önkormányzat írja, akkor sem biztos, hogy nyernek, hiszen verseny van. A pályázati rendszernek köszönhetően nem lehet adott projekteket előtérbe helyezni. Nincsen lehetőség egyes projektről önállóan dönteni, projekt lista kerül jóváhagyásra.

A megye koordinációs szerepe: a települések az irányba való orientálása, hogy megtalálják azokat a sorokat, ahol lehetőségük van sikeresen pályázni. Ilyen területek pl. szociális ügyek, óvodáztatás, energiahatékonysági pályázatok stb. a kistelepülések számára.

A megye szívesen vállalja az összes projekt megírását. A projekt menedzsment költségeket kizárólag a megyei önkormányzat tudja lehívni. Egyelőre keretszerződések vannak, de minden projekt esetében külön személyre szabott szerződés készül. Változtatás történt, lehet, hogy már a megyei önkormányzat hivatala is belekerülhet a megvalósításban.

Az összefogás nagyon fontos, hiszen a TOP-ban ide irányított pénzek, itt kerülnek felhasználásra, amennyiben időben sikerül megegyezni a projekt listákban és nem kerül sor átcsoportosításra.

Verseny: A cél, hogy Komárom-Esztergom megye, de a települések is egyaránt jól járnak.

A következő félév lesz a legfontosabb a TOP-ok szempontjából, így akár arra is készülni kell, hogy nemsokára elkezdhetők majd a projekt megvalósítások.

Mérnökkamarával együttműködési megállapodás kerül aláírásra. Terv, hogy a vállalkozók is Komárom-Esztergom megyéből kerüljenek ki.

3./ A járási és az önkormányzati hivatalok együttműködését elősegítő program tapasztalatai. Javaslatok a továbbfejlesztéshez. (MANORKA projekt része- lásd: http://manorka.net )

Előadó: Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára

Boros Péterné a járási és az önkormányzati hivatalok együttműködését elősegítő program tapasztalatait mutatta be. 

Az előadás ITT tölthető le.


4./ A Magyar Államkincstár ASP programjának ismertetése

Előadó: Kócsáné Horváth Erika és Krucsó Balázs projektvezető, Magyar Államkincstár Elnöki Kabinet

Krucsó Balázs projektvezető, a Magyar Államkincstár ASP programjával kapcsolatos tájékoztatója hangzott el.

 Az előadás ITT tölthető le.

Kérdés:

Harsány Marianna, Tata: 1. A korábbi verzióhoz képest az új rendszer mennyire megfelelő a nagy városok számára? 2. Miért kerülnek továbbra is fejlesztésre a régi programok? 3. ÁNYK-nak mi lesz a sorsa?

Krucsó Balázs: 1. Alkalmazásfejlesztéssel magasabb szolgáltatásszintet próbálnak nyújtani, törekszenek a differenciálásra. 2.  Azoknak az önkormányzatoknak is be kell számolni, amelyek nem ASP alapú rendszereket, DOS alapúakat használnak. 3. Jelenleg az a terv, hogy kivezetésre kerül, majd egy új online alapú rendszer kerül bevezetésre, iphone alapú.

            Biztosítási kedvezmények és biztonságos vagyonkezelés önkormányzatoknak

Csaholczy Erika a Generali Alapkezelő Zrt. működéséről, tevékenységeiről tartott összefoglalót, amelyet Novák László egészítette ki

Előadó: Csaholczy Erika, GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.,

Novák László, Generali Alapkezelő Zrt

Az előadások ITT és ITT tölthetők le. 

OPTEN Informatikai Kft. tájékoztatója az önkormányzati lehetőségekről

            Előadó: Drexler Tünde, az OPTEN Informatikai Kft. munkatársa

Az előadás ITT tölthető le.

5/ Aktuális önkormányzati ügyek és a TÖOSZ programjai, a MANORKA projekt eredményei

Előadók: Pergő Margit, Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke, dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkár

 

Pergő Margit, TÖOSZ társelnöke, Berhida polgármestere beszélt a TÖOSZ aktuális tevékenységeiről, projektjeiről, önkormányzati kérdésekről.

Előadása ITT tölthető le.

            Royal-Kert Kft. kínálata önkormányzatok számára

Előadó: Kishalmi Tibor, ügyvezető

Kishalmi Tibor, a Royal kert ügyvezetője ismertette a vállalkozás tevékenységeit.

Előadása ITT tölthető le.

6/ Az MKKSZ az önkormányzati hivatalok dolgozóinak életpályájáért.

Előadó: Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára beszélt a köztisztviselői dolgozók életpályamodelljének fontosságáról.

Előadása ITT tölthető le.

Felszólalás:

Sógorka Miklós, Súr: Megköszönte a TÖOSZ és MKKSZ munkáját, egyetért az elhangzottakkal. Nagyon nehéz helyzetben vannak a települések, különösen a kis települések, így megkerülhetetlen a sztrájk.

Karánsebesy Lukács, Almásfüzitő: Budacash áldozatai, senki nem foglalkozik velük. ÁSZ ellenőrzést kaptak, kérdés, hogy miért, vajon ők a bűnözők, vagy áldozatok.

 

Készítette:

 

Krausz Veronika, Komárom-Esztergom megyei referens