Adománygyűjtés a bözödújfalui templom újjáépítéséért

2017. 08. 17. | További hírek

A valamikori Bözödújfalu (Erdély) római katolikus temploma 2014-ben adta meg magát a víz fogságának, a több mint két évtizede vízben álló hírvivő, utolsóként tűnt el a falurombolás áldozataként. A ” Bözödújfaluért Egyesület” a római katolikus templom újjáépítése kapcsán felhívást tett közzé.  Ebben a nemes ügyben igyekszünk segítségükre lenni, és továbbítjuk levelüket, melyben azt kérik, aki teheti, szolidaritást vállalva a kezdeményezéssel, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá a templom sürgős újjáépítéséhez.

 

 

A felhívás:

Kedves Barátaink!

Talán már értesültek a médiából arról a hírről, hogy az erdélyi falurombolás szimbólumát, a valamikori Bözödújfalu római katolikus templomát, vissza szeretnénk állítani oda, ahová őseink építették.

Bözödújfalu római katolikus temploma, 2014-ben adta meg magát a víz fogságának, a több mint két évtizede vízben álló hírvivő, utolsóként tűnt el a falurombolás áldozataként.

Egy olyan közösséget romboltak le, árasztottak el, amely mind a mai napig példásan tud együtt gondolkodni, ha szeretett szülőfalujukról van szó, amely ugyan már nem létezik, mégis él. A Bözödújfaluból erőszakkal kiköltöztetett lakók, minden év augusztus első szombatján haza jönnek találkozni, emlékezni. Egyre kevesebben vannak, akik még jártak a valamikor virágzó település utcáin, dejönnek a gyermekek, az unokák és emlékeznek, próbálják megtartani azt az értéket, amit Bözödújfalu ma is élesen hordoz üzenetében. Egy olyan egyedülálló történelmi, vallási közösséget szüntettek meg, árasztottak el, melyben különböző nemzetiségű és vallású családok éltek egymás mellett, évszázadokon át. Egymást tisztelve és szeretve, példás békességben. Azt szerették volna elérni a diktatúra végrehajtói, hogy örökre elnémuljanak, a római katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox, református és székely szombatosok fohászai, hogy örökre eltöröljék a föld felszínéről ezt a csodát, ami kiemelkedően egyedülálló a történelmünkben.

Sokáig úgy tűnt, hogy Bözödújfalu szellemisége az épített öröksége után a tó vizébe fullad. Azonban a római katolikus templom leomlása újra előhozta a valamikori falu lakóiból a példás összetartást, és vallási felekezetre való tekintet nélkül ébredtek rá arra, hogy nem akarnak eltűnni a víz szorításában. Üzenni akarnak a világban szétszóródott honfitársaiknak, hogy él Bözödújfalu szellemisége, a közösség mindent túlélő értéke, a példás összetartozás. Visszaépítik a római katolikus templomot, vissza a vízbe, hogy tovább üzenje, nem lehet erőszakkal elpusztítani azt, amit a Teremtő alkotott.

A gyűjtés elindult több mint egy éve és most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a víztározó egyik technikai berendezése meghibásodott ezért le kellett engedni a vizét.  

Kedves Barátaink!

Ez a helyzet nem tart sokáig, jövő őszig a víz szintje újból beboríthatja már a templom helyét, most kell cselekednünk és most kell építenünk. A tervek készen vannak, most már csak az anyagi fedezet hiányzik, ami körülbelül 250.000 - Eurót jelent.

Ezért arra kérjük Önöket, hogy erejükhöz mérten járuljanak hozzá a bözödújfalvi római katolikus templom sürgős újjáépítéséhez.                                                                                 

Az adományokat a” Bözödújfaluért Egyesület” gyűjti az alábbi bankszámlákon:

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES

ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22                                 

HUF       RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR       RO73BTRLEURCRT0257533801
RON      RO26BTRLRONCRT0257533801

Az adományok felhasználásának módjáról és idejéről tájékoztatjuk Önöket.

Üdvözlettel és köszönettel:

Szombatfalvi József a falu szülöttje, nyugalmazott esperes, az egyesület elnökségi tagja Tel.0040745305264

Sükösd Árpád a falu szülöttje, az egyesület elnökségi tagja                           

Tel.0036304030068, email: arpad@aon.at

Csibi Attila-Zoltán, Erdőszentgyörgy város polgármestere                               

Tel.0040735735700, email : attila_csibi@yahoo.com