Észt delegáció látogatása a TÖOSZ-nál

2017. 08. 22. | TÖOSZ hírek

Észtország meghatározó önkormányzati érdekszövetsége képviseletében harminc fős delegáció tett látogatást augusztus 21-én a TÖOSZ budapesti székhelyén működő Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban. A polgármesterekből, szövetségi alkalmazottakból és önkormányzati cégek képviselőiből álló küldöttséget Schmidt Jenő TÖOSZ elnök és Sabján Katalin nemzetközi titkár fogadták. A TÖOSZ elnöke előadást tartott a magyar önkormányzati rendszerről, valamint a TÖOSZ felépítéséről és működéséről, majd kérdések és válaszok után az észt partnerszervezet mutatta be Észtországot, önkormányzati rendszerüket és szövetségük jellemzőit.

A testvérszervezetek nem csupán abban bizonyultak hasonlatosnak, hogy általános önkormányzati érdekeket képviselve tagjaik között városok, falvak egyaránt megtalálhatóak, hanem az országaik önkormányzati rendszerében is hasonló reform-folyamatok zajlanak a költséghatékonyabb helyi feladatellátás céljával.

Különösen izgalmas a helyzet Észtországban, ahol 2018-tól megszűnik a megyei szint, helyette az önkormányzati társulások látják majd el a lakosokhoz legközelebbi államigazgatási szinthez tartozó közfeladatokat. Így 213-ról a hozzávetőleg felére csökken majd az önkormányzatok száma a 1,3 millió lakosú országban. A jelentős hatású reformok elé nagy várakozással és természetesen sok aggodalommal néznek az észt önkormányzatok és szövetségeik.

Az észt testvérszervezettel további közösség is kiderült, hiszen államalapításunk ünnepe egybeesik Észtország függetlenségének ünnepével.