Schmidt Jenő előadása az Országos Jegyző - Közigazgatási Konferencián

2017. 09. 22. | TÖOSZ hírek

Az önkormányzati szövetségek lehetőségei a szakmaközi egyeztetésekben címmel tartott előadást Schmidt Jenő szeptember 21-én, a XXV. Jubileumi Országos Jegyző - Közigazgatási Konferencián, Hajdúszoboszlón. A TÖOSZ elnöke az önkormányzati szövetségi rendszer bemutatása mellett górcső alá vette az elmúlt évek és a jövő év önkormányzati és államháztartási költségvetéseit is.

Schmidt Jenő előadásának két fő témája volt. Bemutatta az önkormányzati érdekszövetségi rendszer felépítését és az egyes érdekszövetségek jellemzőit, melynek során kitért arra, hogy hogyan sikerült egységbe tömöríteni az önkormányzati szövetségeket egy, a TÖOSZ által megvalósított projekt során.
Elmondta: a folyamat hangsúlyos állomása volt a 2015 szeptemberében kötött, a kormány és az önkormányzatok közötti stratégiai megállapodás a rendszeres érdemi párbeszédről és folyamatos egyeztetésről, valamint a 2015 novemberében, az önkormányzati szövetségek között létrejött megállapodás. Az megállapodás lényege az aláíró önkormányzati érdekszövetségek közötti rendszeres munkamegosztás, egyeztetés, továbbá az, hogy a kormányzattal való megújuló partneri együttműködés során megfelelő eredményt érjenek el a szövetségek – mutatott rá Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta: teljesen mindegy, hogy kisváros, nagyváros, megyei jogú város, vagy kistelepülés, megvan az egyes témákban a konszenzus. Az egészségügy az oktatás, szociális ellátások mindenkit érintenek. Nagy részben a véleményük nem különbözik - mondta.

Schmidt Jenő kiemelte az önkormányzati köztisztviselői béremelés kérdését és a háziorvosi ügyelet ellátásával kapcsolatos javaslatok megfogalmazását. Elmondta: a TÖOSZ önkormányzati szervezetek többsége által is támogatott köztisztviselői béremelésre vonatkozó javaslat a munkáltató önkormányzatoknak nagyobb mozgásteret adna.

Előadásának második felében Schmidt Jenő kielemezte 2012-től 2018-ig terjedő időszak önkormányzati és államháztartási költségvetéseit abból a szempontból, hogy hogyan változtak az önkormányzatokra vonatkozó számok. Mennyit költenek az önkormányzatok valójában a zárszámadások alapján bérre, járulékra, egyéb dologi kiadásokra, mit csinálnak az önkormányzatok a cégeikkel, mennyi pénzt tesznek bele az egészségügybe, a környezetvédelembe és további területekbe.  

Schmidt Jenő előadásának prezentációja letölthető: ITT