A jövő évi büdzsé nagyobb mozgásteret nyújt az önkormányzatoknak

2017. 10. 26. | További hírek

Magyarország jövő évi költségvetése megnyugtatóan biztosítja, hogy az önkormányzatok emelkedő színvonalon tudják ellátni feladatukat - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára a Magyar Államkincstár XVIII. önkormányzati költségvetési- és adókonferenciájának keddi sajtótájékoztatóján, Egerben.
Berczik Ábel kiemelte: Magyarország idén júliusban elfogadott 2018-as költségvetése az előző években kialakult gyakorlathoz hasonlóan most is kiszámíthatóságot és tervezhetőséget biztosít a pénzügyi szféra számára.    A helyhatóságok jövőre az idei évit több mint 10 százalékkal meghaladó, mintegy 705 milliárd forintos állami költségvetési támogatásra számíthatnak. Ezen belül, a kormány legfőbb irányelveit követve, legjobban a családok támogatására fordítható összeg nő - tette hozzá.

Emlékeztetett: 2010 óta 30 milliárdról mintegy 80 milliárd forintra emelkedett a gyermekétkeztetés támogatási összege. Ennek köszönhetően a bölcsődések és óvodások döntő többsége térítésmentesen étkezhet, és jövőre az iskolásoknak is a jelenleginél szélesebb köre részesülhet a támogatásból - mondta. Nagy ugrás történt a bölcsődék támogatásában, amely az idei 17 milliárdról jövőre 35 milliárd forintra emelkedik - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az idei háromnapos eseményen 140 helyhatóság, összesen 350 szakemberrel képviselteti magát. A témák között kiemelten szerepelnek a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualitásai és az államkincstár ellenőrzéseinek tapasztalatai. A legnagyobb teret és hangsúlyt az ASP (Application Service Provider) rendszer bemutatása kap majd, amely az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

 

Forrás: kormany.hu