TÖOSZ polgármesteri fórum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2016. 03. 03. | TÖOSZ rendezvények

2016. január 20-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcsön tartott megyei polgármesteri fórumot a MANORKA projekt keretében a TÖOSZ. A szövetség hagyományos országjáró rendezvénysorozatával biztosít rendszeres lehetőséget tagjai és valamennyi érdeklődő polgármester, jegyző, önkormányzati szakértő számára véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. A fórumról készített összefoglalót olvashatják.

 

 

Emlékeztető

a 2016. január 20. Bőcsön megrendezett

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesteri fórumról

 

Résztvevők: mellékelt jelenléti ív szerint

 

Nagy László Bőcs polgármestere, mint házigazda; Zsiros Sándorné, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagozatvezető, és Tóth József Polgár város polgármestere, a TÖOSZ társelnöke köszöntője hangzott el.

 

  1. Szervezeti, szervezési és jogi ügyek

 

Első szakmai előadásként Fehér József MKKSZ szakértő beszámolója hangzott el a MANORKA járási tréningről, melyben kiemelte, a projekt célja: garancia a hivatalok közötti együttműködést szolgáló, kapacitásnövelő programszerű cselekvésre. 61 tréningen született tartalmi megegyezés, 47 tréningen megszövegezett dokumentum és aláírt, jóváhagyott, kihirdetett okirat: 19. Az elégedettségi kérdőívek alapján a tréning képzési hasznosságát 80 % feletti értékelést kapott.

Az előadás letölthető INNEN

Krucsó Balázs MÁK: tájékoztatója hangzott el az ASP rendszerről, amelyben felhívta a jelenlévők figyelmét az ASP rendszer DEMO verziója elkészült az önkormányzatok részére, tudják a szakrendszereket tesztelni.

Évközben nem lehet átállni, ezért a gazdálkodási szakrendszer átállását 2017. év elejére tervezik.

Az előadás letölthető INNEN

 

Kérdések, hozzászólások:

Kistokaj alpolgármester Bónis Bertalan: információtechnikai átállást kezdtek, a jelenlegi eszközöket be lehet-e vinni a pályázatba, vagy most hagyják abba a saját beszerzést?

Krucsó Balázs: a biztonsági szabályzatot figyelembe kell venni a beszerzés alkalmával, de ami a legfontosabb, a támogatási szerződés megkötése előtt csak előkészítési díjat kb. 3 % lehet költeni, de 1-2 évvel a támogatási szerződés megkötése előtti összeget biztosan nem lehet elszámolni.

Németh Gyula Borsodszentgyörgy polgármestere: közös hivatal rendszerben működnek, mindkettőnél van ügyintézés, adóügy, könyvelés, két külön költségvetése lesz a hivataloknak az ASP rendszer bevezetéséhez?

Krucsó Balázs: A székhely és kirendeltség között a közös hivatal létrejöttének megállapodása alapján lehet megosztani a forrást. Az eszközök megosztása a közös pályázatban a feladatok megosztása szerint is lehet, a vagyonelemek a megállapodás alapján mozoghatnak.

Javasolja a Harsányban működő rendszer meglátogatását tapasztalatszerzés céljából.

 

Vida-Gősi Bernadett előadásában az OPTEN Informatikai Kft. szolgáltatásairól tájékoztatta a jelenlévőket.

Az előadás letölthető INNEN

 

  1. Európai uniós fejlesztési, biztosítási és vagyoni ügyek

 

A 2014-20 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségeiről általános tájékoztató hangzott el Farkas Zsuzsanna, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Regionális Fejlesztési Programok Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály, programirányítója tolmácsolásában. Az alábbiakról kaptak információt a jelenlévők:

-        -területi kiválasztási kritériumrendszer alapján pontozzák a beérkezett pályázatokat,

-        -már megjelent az ipari parkok, ipari területek fejlesztésének felhívása,

-        -bölcsődék és családi napközik, óvodák felújításának férőhelyeinek bővítésére van pályázati lehetőség, de megjegyezte, hogy a megyében olyan magas a teljesítendő indikátorszám, hogy próbálnak majd módosítani.

-        -Zöld város kialakítása: cél a lakosság számára élhető környezet kialakítása júniustól lehet benyújtani a pályázatokat, ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy addig jól előkészíthetőek a projektek.

-        -a települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések a belvízkárok megelőzése érdekében pályázati lehetőség február 18-tól indul

-        -a fenntartható települési közlekedés: kerékpárutak, valamint a forgalomcsillapítás, közlekedésbiztonság növelése a cél.

-       - a leromlott városi területek rehabilitációjára (szigetelés, ablakcsere) május 16-tól lehet pályázni.

Tájékoztatta a résztvevőket, hogy személyes konzultációra és időpont egyeztetésre a területfejelsztes@hivatal.baz.hu e-mail címen van lehetőség.

Az előadás letölthető INNEN

 

Kérdések, hozzászólások:

Huszti Gábor Szirmabesenyő polgármestere: a városi agglomeráció és a 10 ezer alatti települések ki vannak zárva a pályázati lehetőségekből. A vidékfejlesztési programok és a TOP-ok nincsenek összehangolva. Nem ér össze a terület, a fejlettség és a pályázati kiírás. A véleményeket a fejlesztésekről jelezték korábban, de nem látja a változást.

Farkas Zsuzsanna: a TOP programokat évente egyszer felül lehet vizsgálni, idén szeptember-októberben felülvizsgáltra kerül sor. A tárca egyeztetésekre bekerülnek a javaslatok, bírálatok, más kérdés, hogy mennyi épül be. A TOP nem csak városi forrás, de elsődlegesen ez a fő cél. Nincs meg a szinergia a pályázatok között. Várják a javaslatokat és megpróbálják figyelembe venni a felülvizsgálatok során. A vidékfejlesztési program lesz inkább a kistelepülések forrása.

Dr. Zongor Gábor: a TÖOSZ is foglalkozik az említett problémát és képviseli a kistelepülések érdekeit.

 

Biztosítási kedvezmények és biztonságos vagyonkezelés önkormányzatoknak címmel tartott előadást dr. Jankó Tamás, GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója és Csahóczi Erika a Generali Alapkezelő Zrt. munkatársa

Az előadás letölthető INNEN

 

  1. III.              Aktuális és gyakorlati ügyek

 

Tóth József a TÖOSZ társelnöke tájékoztatta a jelenlévőket az aktuális önkormányzati ügyekről, a TÖOSZ programjairól, és a MANORKA projekt eredményeiről. Előadásában kiemelte, a TÖOSZ álláspontja a polgármesteri bérekkel kapcsolatosan, hogy a 2014. évi önkormányzati választások előtti állapotot visszaállítása segítene a problémán.

Közfoglalkoztatási problémákkal kapcsolatban várjuk a megoldási javaslatokat, hogy a küldöttgyűlésre egy jó javaslatcsomagot tudjunk összeállítani.

TÖOSZ kitüntetéseinek adományozására a felhívást kiküldtük, várjuk a javaslatokat.

 

Kishalmi Tibor tájékoztatója hangzott el a Royal-Kert. Kft. szolgáltatásairól.

Az előadás letölthető INNEN

 

Boros Péterné az MKKSZ főtitkárának előadása az önkormányzati hivatalok dolgozóinak életpályájáért címmel következett, amelyben elmondta, fontosnak tartja az összefogást polgármesteri, önkormányzati, hivatali köztisztviselők jövedelmének kérdésével kapcsolatosan, mivel a közszolgálati dolgozók keresetének reálértéke az elmúlt 8 évben jelentősen csökkent.

Az előadás letölthető INNEN

 

A program közös ebéddel zárult.

 

2016. január 28.

Az emlékeztetőt készítette:

Lüttmerdingné Balla Mónika

TÖOSZ koordinációs titkár