Szakmai javaslat előkészítésén dolgozik a TÖOSZ

2018. 03. 21. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ arra készül, hogy letegyen a következő kormány asztalára május-június hónapban egy olyan szakmai anyagot, amely elősegítheti az önkormányzati feladatellátás teljeskörűbb finanszírozását. Ennek érdekében az Elnökség 2018. március 13-ai ülésén hozott döntése értelmében a soron következő, április 16-ai ülésre valamennyi elnökségi tag szakmai anyagot készít arról, hogy mit lát problémának az önkormányzati szektor pénzügyi finanszírozásában, melyek azok a területek, amelyeknél a feladatfinanszírozás rendszerét újra át kell tekinteni, csoportosítani.

______________________________________________________________________________________________________________

A TÖOSZ a vélemények széleskörű megismerésének és megismertetésének elősegítésére, valamint az összehangolt információáramlás érdekében egyúttal arra kéri tagtelepüléseinek vezetőit, hogy amennyiben a fentiek - vagy egyéb önkormányzati vonatkozású kérdések - tekintetében szakmai észrevételük, javaslatuk van, jelezzék azt a toosz@toosz.hu e-mail címen.
______________________________________________________________________________________________________________

Az elnökségi ülés egyéb témáiról

Az Elnökség áttekintette a TÖOSZ valamennyi a közelmúltban megvalósított, aktuális, illetve tervezett jövőbeli projektjét. Dr. Gyergyák Ferenc főtitkár tájékozatójában elmondta: a TÖOSZ 2017 őszén két sikeres pályázatot is nyert az EGT és Norvég Alap 2009-2014-Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapja kiírásán, norvég magyar együttműködéssel, COOPER és PIERO elnevezésű konstrukciókban.  Mint mondta: a TÖOSZ a COOPER konstrukcióban elnyert pályázatot 2018. február végére sikeresen megvalósította, a támogatási szerződések alapján esélyegyenlőség és klímaváltozás témákban a MANORKA projekt folytatásaként háromszor kétnapos képzéseket szervezett a TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban. Összesen 42 települési vezető, önkormányzati szakember vett részt és végezte el sikerrel a képzést – hangsúlyozta a főtitkár.

A megvalósított tevékenységek között szerepel a norvégiai Kristiansandban tett tanulmányút, ahol a munka és magánélet egyensúlya, a nemek között esélyegyenlőség témájában magyar és norvég választott képviselők, önkormányzati dolgozók és szakértők tapasztalatot cseréltek, megismerték a két ország legjobb gyakorlatait, állami és jogi szabályozásait ezen a területen, a felmerülő kihívásokat, csakúgy, mint a lehetséges megoldásokat. A tanulmányút a TÖOSZ testvérszervezetével a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetséggel (KS) partnerségben került megrendezésre.

Az előzetes felhívás alapján jelentkezőkből álló magyar delegáció tagjai 9 polgármester és 1 alpolgármester a tanulmányúton találkoztak a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségének (KS) képviselőjével és tájékozódtak a norvég jólléti állam alapjairól.

Intelligens Település Megoldások

Borbély Olivér szakmai vezető és Tar Zoltán programmenedzser az Invitech Solutions képviseletében településekre vonatkozó intelligens megoldásokat mutattak be. Borbély Olivér elmondta: tapasztalatai szerint a magyarországi smart city koncepciók sokszor nem a valós igényeknek megfelelően épülnek fel, a nagyvárosokra adnak egy-egy technológiai megoldást. Egy olyan megoldást szeretnének, amely a települések számára értékteremtő, látványos, gyorsan kivitelezhető és a valós igényekre ad megoldást. Hangsúlyozta: megoldásaik, technológiáik nem csak papíron léteznek, hanem van működő kész projektjük. Koncepciójuk lényege, hogy egészen a nagyvárosoktól egészen az apró kistelepülésekig megoldást tudnak biztosítani. Példaként említett két mintaprojektet, Budapest Főváros VIII. kerületében és a Pest megyei Ceglédbercelen.

Amikor okos városról, vagy smart city-ről beszélünk, akkor nagyon sokan elsősorban azokra a technológiákra, digitális eszközökre gondolnak, egyre inkább elfoglalják az életünkben a helyüket. Az okos város nemcsak a különböző eszközök és technológiai megoldásokról szól. Az egész okos város

gondolkodás tulajdonképpen egy településen belüli fejlődési, továbblépési lehetőség, amelyet a modern kornak megfelelően a technológiai eszközök tudnak segíteni és támogatni.

Megközelítésük alapja, hogy nem különböző eszközöknek az eladását helyezik előtérbe, hanem abban kell együtt gondolkodjanak a települések vezetőivel, hogy mik azok a problémák, nehézségek, feladatok, amelyeket egy településen belül meg kell oldani, és ezeket hogy tudják segíteni különböző technológiai megoldásokkal, amelyek támogatják a település fejlesztési szándékait, mindennapi működését.

Az elhangzott előadás prezentációja letölthető: INNEN