WiFi4EU: EU-s támogatás ingyenes wifi-hotspotokra - már regisztrálhatnak a települések

2018. 03. 22. | További hírek

Már regisztrálhatnak a települések uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) létesítsenek közterületeiken.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye:

WiFi4EU: már regisztrálhatnak a települések uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) létesítsenek közterületeiken

Brüsszel, 2018. március 20.

Az Európai Bizottság a mai napon elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések ezen a portálon regisztrálhatják adataikat. Május közepén tesszük közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok) kiépítésére fordítható uniós finanszírozás odaítélése céljából.

Az EU a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein (pl. könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken) internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. Ahogy azt Jean-Claude Juncker elnök bejelentette, a WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”.

A települések a WiFi4EU-utalvánnyal wifi-berendezéseket vásárolhatnak, és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk választott közterületeken. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök azt nyilatkozta: „A WiFi4EU portál létrehozásával konkrét lépést tettünk afelé, hogy segítsünk a településeknek ingyenes wifit kiépíteni. Ez egy fontos kezdeményezés, amelynek apropójából egyúttal arra buzdítom az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy véglegesítsék a javasolt hírközlési kódexszel kapcsolatos jogalkotási munkát, hogy az EU egész területén hozzáférhetővé váljon a nagysebességű internetkapcsolat. Idetartozik a spektrum európai szintű összehangolása, és a beruházások ösztönzése olyan nagyteljesítményű hálózatokba, amelyekre Európának szüksége van.”

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos hozzátette: „A WiFi4EU kezdeményezés révén EU-szerte európaiak ezrei férhetnek majd hozzá ingyenesen az internethez bizonyos közterületeken. A WiFi4EU programnak köszönhetően az önkormányzatok internet-hozzáférést biztosíthatnak polgáraiknak, akik így teljes mértékben kiaknázhatják a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Konkrét lépés ez az egységes digitális piac kiépítésének irányában.”

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, Norvégia és Izland mintegy 8000 településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be.

Hogyan lehet WiFi4EU-utalványt igényelni?

  • Regisztráció: a települések 2018. március 20-tól regisztrálhatnak a www.WiFi4EU.eu portálon.

  • Pályázat: az első felhívás 2018 május közepén kerül közzétételre. A regisztrált települések ezután pályázhatnak az első ezer utalványra (amelyek értéke egyenként 15 ezer euró). A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választjuk ki.

  • Kiválasztás: a Bizottság megnevezi azt az ezer települést, amely a kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve az első pályázati felhívás keretében finanszírozásban fog részesülni. Mindegyik részt vevő országban legalább 15 település kap utalványt.

  • A következő két évben további négy pályázati felhívást fogunk meghirdetni a WiFi4EU kezdeményezés keretében. 

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk. Az ugyanazon közösségi térben minőségükben is hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes magán- vagy állami ajánlatokat pusztán megkettőző wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

Háttér-információk

Juncker elnök 2016 szeptemberében, az Unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be, hogy az uniós távközlési szabályozás nagyszabású átdolgozásának részeként az EU útjára indítja az ún. WiFi4EU kezdeményezést. A távközlési szabályok módosítása további intézkedéseket is magába foglal, melyek célja az európaiak internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítése és Európa versenyképességének javítása.

Az EU-nak rövid időn belül fontos megállapodásokat sikerült megkötnie: 2017. június 15-én valamennyi utazó számára megszűntek a barangolási díjak EU-szerte, a tartalmak hordozhatóságának köszönhetően pedig az EU más országaiba utazó uniós polgárok 2018 elejétől már külföldön is hozzáférhetnek azokhoz a digitális tartalmakhoz (film, zene, videojáték, e-könyv stb.), amelyekre hazájukban fizettek elő, továbbá megnyílik a 700 MHz-es frekvenciasáv az 5G hálózat és az új internetes szolgáltatások előtt.

A digitális egységes piac megvalósítása a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság egyik legfőbb prioritása. A témával kapcsolatban jelenleg 14 jogalkotási javaslatról folynak tárgyalások. A Bizottság arra ösztönzi az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy mihamarabb döntsenek a már beterjesztett javaslatokról.

További információ: ITT található

A települések listája, amelyek Magyarországról regisztrálhatnak: ITT található

Forrás: europa.eu