TÖOSZ Akadémia 2018 - Balatonszemesen

2018. 03. 28. | TÖOSZ hírek

Balatonszemes volt az első állomása a TÖOSZ és az OTP Business együttműködésében szervezett kéthelyszínes szakmai fórumsorozatnak, amelynek célja, hogy Magyarország helyi önkormányzatai a változó körülmények közepette is képesek legyenek megfelelően ellátni feladataikat. A 2018. március 27-28-ai eseményen polgármesterek, jegyzők és operatív programok megvalósításával foglalkozó önkormányzati munkatársak vettek részt.

A nemzeti és EU forrásokat (különösen TOP, VEKOP) felhasználó nyertes pályázatok gyakorlati megvalósításának pénzügyi-üzleti, közbeszerzési, kincstári elszámolási és kivitelezési feltételeinek vizsgálata, eredményeinek az érintett és érdeklődő önkormányzati vezetők számára történő bemutatása szerepelnek szakmai rendezvényeink elsődleges céljai között.

Az első alkalommal Baranya, Zala, Tolna, Somogy, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér megye érintett települési vezetői, szakemberei vettek részt a fórumon, amelynek dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára volt a levezető elnöke.  A szakmai fórumon Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Iváncsics István, az OTP Business Észak-Dunántúli Régiójának ügyvezető igazgatóhelyettese, valamint Pál István, az OTP Business Dél-Dunántúli Régió ügyvezető igazgatóhelyettese köszöntötték a megjelenteket. A résztvevők ezt követően a következő előadásokat hallhatták:

Schmidt Jenő a „helyi önkormányzatok előtt álló feladatok az európai uniós fejlesztési programok települési megvalósításában, különös tekintettel a TÖOSZ szerepére” címmel tartott előadást, amelynek keretében az elnök az önkormányzatok előtt álló Területi- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos feladatokról beszélt.

A „TOP végrehajtásának aktuális kérdései – helyi sikerek az OTP Bank támogatásával” címmel tartott előadást Aladics Sándor ügyvezető-igazgatóhelyettes, az OTP Bank Vállalati Igazgatóság részéről. Elmondta: az OTP megállapodást kötött a TÖOSZ-szal, annak érdekében, hogy tematikát dolgozzanak ki a Szövetség önkormányzatai számára, az EU pályázatok biztonságos megvalósításához szükséges konstrukciókról.

Dr. Gáspár Emőke, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közbeszerzési igazgatója „Központosított közbeszerzés?” című előadásában a fontosabb vonatkozó jogszabályok ismertetése mellett a központosított közbeszerzés szereplőiről, hatályos keretmegállapodásokról, folyamatban lévő eljárásokról, valamint a keretmegállapodásos eljárás második részéről és az elektronikus központosított közbeszerzésről is beszélt.

A TOP projektek elszámolásainak gyakorlati tudnivalóit Domokos Péter főosztályvezető-helyettes ismertette a Magyar Államkincstár EU Támogatási Főosztály Végrehajtási és Monitoring Osztály részéről.

Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a helyi kamarák és a települési önkormányzatok közötti együttműködési lehetőségekről beszélt, majd a résztvevők kérdései következtek az előadókhoz, amelynek során elsősorban gyakorlati felvetések, kérdések merültek fel és kerültek megválaszolásra.

A második, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj_Zemplén, Békés, Csongrád Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett polgármesterei, önkormányzati vezetői részére szervezett szakmai fórum időpontja: 2018. április 10-11-én lesz Hajdúszoboszlón. Bővebben az eseményről ITT található információ.