Egyórás vitaműsor az önkormányzatiságról

2018. 04. 13. | A TÖOSZ a médiában

A műsor apropóját egy nemrég elkészült, az önkormányzati rendszer működési jellemzőiről, a modernizáció főbb irányairól szóló viataanyag adta. A Heti TV vendégei Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Pitti Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a tanulmány szerzője voltak. A felvétel újra megtekinthető és letölthető a vitaanyag is.

A miniszterelnök kifejezte a kampány során szándékát, hogy nem szeretne változtatni a mostani önkormányzati rendszeren. A települések nagy mértékben támogatták a Fidesz politikáját, ezért véleménye szerint Orbán Viktornak ragaszkodnia kell ahhoz amit mondott - válaszolt Schmidt Jenő az önkormányzatok jövőjével kapcsolatos kérdésre.

A TÖOSZ elnöke szerint hozzá kell nyúlni az önkormányzati törvényhez és az ahhoz kapcsolódó finanszírozáshoz, valamint meg kell nézni a kormányhivatal és önkormányzati hivatal közötti viszonyt is. Hozzátette: ezek hosszan tartó folyamatok lesznek, mivel jogszabály-módosítást is igényelnek.

Schmidt Jenő beszámolt arról is, hogy a TÖOSZ javaslatcsomagot készül letenni májusban az új kormány asztalára arról, hogy milyen változtatásokat javasol a költségvetési törvényben az önkormányzatok 2019. évi finanszírozását illetően.

A Heti Körjárat Gulyás Erikával című műsor keddi adásának másik meghívott vendége, Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója (Pécs egykori tanácselnöke, a TÖOSZ alapító tagja) volt, aki szakmai konzultációk alapján állította össze a vitaanyagnak szánt tanulmányt.

A vitaanyag letölthető:INNEN