OPSZ Önkormányzati és pályázati munkabizottság ülése

2018. 04. 18. | TÖOSZ hírek

2018. április 16-án munkabizottsági értekezletet tartott az Országos Polgárőr Szövetség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Az egyeztetésen többek között részt vett Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Kerekes Miklós, a TÖOSZ társelnöke, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Csaplár Zoltán, az OPSZ önkormányzati elnökhelyettese, dr. Barnucz Szilvia főigazgató asszony, Csonka Nándor az OPSZ sajtófőnöke, valamint a TÖOSZ által az OPSZ Önkormányzati és Pályázati Munkabizottságba delegált polgármesterei.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke köszöntője után dr. Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében elmondta, hogy rendkívül fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok és a polgárőr egyesületek harmonikusan működjenek együtt. Kifejtette, hogy két fontos stratégiai partnere van a Polgárőrségnek: a rendőrség és az önkormányzatok. Hozzátette, hogy országos szinten hozzávetőlegesen két tucat olyan település van, ahol az önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület között konfliktus van, melyek inkább személyes problémák, nézeteltérések, nem pedig szervezeti, intézményi konfliktusok.

Az OPSZ elnöke elmondta, hogy Magyarország Belügyminiszterétől jeles osztályzatot kapott a polgárőrség, amely a jelent és a jövőt is meghatározza.

Ezután Csaplár Zoltán, az OPSZ önkormányzati elnökhelyettese köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a TÖOSZ az Országos Polgárőr Szövetség kiemelt partnere, a felek között 2014-ben aláírt együttműködési megállapodás keretében igyekeznek segíteni egymás munkáját. Cél az ún. „háromszög” hatékonyságát növelni; a rendőrség, az önkormányzat és a polgárőr egyesület összehangolt munkája révén.

Az elnökhelyettes ismertette az OPSZ kiemelt programjait, melyek közül kiemelte a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) megújítását és a Polgárőrség új programját, a 2018-ra meghirdetett „család, gyermek- és ifjúságvédelem” programot. Elmondta, hogy valamennyi felsorolt kezdeményezés tekintetében fontos az önkormányzatokkal való hatékony együttműködés.

Kerekes Miklós, a TÖOSZ társelnöke, a TÖOSZ részéről az OPSZ-szel való szakmai együttműködésért felelős tisztségviselője megfogalmazta a közös együttműködést igazán jellemző jelmondatot: „a közös érdek, közös siker”. Elmondta, hogy a két szervezet közötti szövetség lehet az egyik legerősebb szövetség az országban tekintettel a két partner egyesületi és önkormányzati létszámára. Beszédében kifejtette, hogy egy ilyen összefogás sok területen hozhat eredményt, akár még a cégautó adó terén megfogalmazódott törvényi módosítási igény tekintetében is.

Dr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója beszédében méltatta a sikeres együttműködést és elmondta, hogy ez a szövetség egy magasabb szintre lépett.

-„Jelenünk biztonsága, a jövőnk záloga!” – mondta Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere. Véleménye szerint, a közrend és a közbiztonság, a szubjektív és objektív biztonság megvalósítása alapvető feladat. Hozzátette, hogy a településeken a polgármesterek tehetnek a legtöbbet azért, hogy ez jól működjön.

Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke azzal zárta az ülést, hogy a megfogalmazott együttműködési feladatok összehangolása óriási feladat, a folyamatban csak kis lépésekben lehet haladni. Kifejtette, hogy a két szervezet eddig is egymás mellett dolgozott, de most el kell érni, hogy dolgozzanak egymásért is.

 

Forrás: OPSZ

Fotó: TÖOSZ-Kolin Péter