A nemek közötti nagyobb egyenlőségért – koszovói delegáció látogatása

2018. 04. 26. | Nemzetközi hírek

2018. április 24-én 15 fős delegáció látogatott szövetségünkhöz Koszovóból, helyi önkormányzatok és civil szervezetek képviselőinek részvételével.Vizsgálódásuk fő témái az önkormányzatok lehetőségei voltak a nők és férfiak nagyobb egyenlősége érdekében.

Krausz Veronika és Sabján Katalin nemzetközi titkárok előadásaikban ezért megosztották a küldöttséggel a magyar önkormányzatok helyzetképét, alapadatait, a TÖOSZ programjait, az esélyegyenlőséggel kapcsolatos jogi és társadalmi környezet leírását a TÖOSZ eddigi projektjei, tevékenységei alapján.

A Partners Hungary által szervezett tanulmányútra az Európai Unió támogatásával került sor. A projekt TWESOP rövidítéssel bír, amelynek fő módszerei a hálózatosodás, az egymástól való tanulás, kapacitásépítés és a különböző országok jó gyakorlatainak megosztása.

Koszovóban 36 önkormányzat van, a legnagyobb városuk, Pristina mintegy félmilliós lakosságszámmal Az ország 10 ezer négyzetkilométeren terül el, majdnem 2 milliós össznépességgel.

A nők helyzetéről röviden annyit említettek vendégeink, hogy ugyan a jogi környezet adott az egyenlő esélyek biztosításához, a gyakorlatban sajnos ezek nem érvényesülnek. A 36-ból mindössze egy hölgy polgármester van. Arányaiban hazánkban ennél 10-szer több, 20%-nyi a női polgármesterek aránya jelenleg.

Jó példaként emlegették önkormányzati szférájuk erős egyéniségét Shpend Ahmeti pristinai polgármestert. A nemzetközi fórumokon az egyik legbátrabb polgármesterként emlegetett településvezető hivatali idejét városa megreformálásának szentelte. A Harvardon végzett közgazdász polgármester kezdeményezte, hogy havonta találkozzanak ügyeik átbeszélésére a koszovói településvezetők. Hisznek az összefogás és szolidaritás erejében, ami jó alapja lehet a szövetségünkkel való jövőbeni együttműködésnek.