TÖOSZ Akadémia 2018 – Hajdúszoboszlón

2018. 04. 16. | TÖOSZ hírek

Hajdúszoboszló volt az második állomása a TÖOSZ és az OTP Business együttműködésében szervezett szakmai fórumsorozatnak 2018. április 10-11-én. Az eseményen polgármesterek, jegyzők és operatív programok megvalósításával foglalkozó önkormányzati munkatársak vettek részt.

A TÖOSZ Magyarország legtöbb, mintegy 1600 helyi közösségét képviselő érdekképviseleti szervezete fontosnak tartja, hogy Magyarország helyi önkormányzatai a változó körülmények közepette is képesek legyenek megfelelően ellátni feladataikat. Ennek érdekében a TÖOSZ „TÖOSZ Akadémia 2018 – az OTP Business támogatásával” címmel szakmai fórumokat rendezett polgármesterek és operatív programok megvalósításával foglalkozó munkatársai részére az országban két helyszínen. A nemzeti és EU forrásokat (különösen TOP, VEKOP) felhasználó nyertes pályázatok gyakorlati megvalósításának pénzügyi-üzleti, közbeszerzési, kincstári elszámolási és kivitelezési feltételeinek vizsgálata, eredményeinek az érintett és érdeklődő önkormányzati vezetők számára történő bemutatása szerepeltek a szakmai rendezvények elsődleges céljai között.

A rendezvénysorozat második állomásán Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj_Zemplén, Békés, Csongrád Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett polgármesterei, önkormányzati vezetői vettek részt.


A rendezvény levezető elnöke dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára volt.  A szakmai fórumon Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Windheim József, az OTP Business Dél-Alföldi Régió ügyvezető igazgatója, valamint Barkó József, az OTP Business Északkelet-Magyarországi Régió ügyvezető igazgatója köszöntötték a megjelenteket. A résztvevők ezt követően a következő előadásokat hallhatták:

Schmidt Jenő a „helyi önkormányzatok előtt álló feladatok az európai uniós fejlesztési programok települési megvalósításában, különös tekintettel a TÖOSZ szerepére” címmel tartott előadást, amelynek keretében az elnök az önkormányzatok előtt álló Területi- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos feladatokról beszélt.

Településfejlesztés, önkormányzati és banki közös sikerek címmel tartott előadást Aladics Sándor ügyvezető-igazgatóhelyettes, az OTP Bank Vállalati Igazgatóság részéről.

Dr. Gáspár Emőke, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közbeszerzési igazgatója „Központosított közbeszerzés?” című előadásában a fontosabb vonatkozó jogszabályok ismertetése mellett a központosított közbeszerzés szereplőiről, hatályos keretmegállapodásokról, is beszélt.

A TOP projektek elszámolásainak gyakorlati tudnivalóit Domokos Péter főosztályvezető-helyettes ismertette a Magyar Államkincstár EU Támogatási Főosztály Végrehajtási és Monitoring Osztály részéről.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke „Hogyan segíthet az önkormányzatoknak a Kamara?” című előadásában a helyi kamarák és a települési önkormányzatok közötti együttműködési lehetőségekről beszélt, majd konzultáció, a résztvevők kérdései következtek az előadókhoz, amelynek során elsősorban gyakorlati felvetések, kérdések merültek fel és kerültek megválaszolásra.