„Az önkormányzás felszámolása” - Kiakadtak a polgármesterek

2016. 02. 18. | A TÖOSZ a médiában

„Igaztalan képet fest az önkormányzatok korrupciós helyzetéről, ezennel visszautasítjuk” – reagált a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége az önkormányzatok jövőjét 2020-ig felvázoló, nem publikus, mégis nyilvánosságra került stratégiai elemzésre. A TÖOSZ-elnökség szerint a tanulmányban előrevetítettek az önkormányzatiság felszámolását jelentik. A budaörsi polgármester az orwelli világ megvalósulását olvassa ki belőle, siófoki kollégája pedig azt üzeni, hogy miatta senki ne aggódjon, az ő becsülete nem eladó - írja a sonline.hu:

Ahogyan lapunk is megírta, a kiszivárgott és a polgármesterek körében kézről-kézre járó, „Hatékony helyi közigazgatás” címet viselő anyag a helyi hivatalok megszüntetését, az önkormányzati testületek, polgármesterek önállóságának csorbítását, az önkormányzatok szoros kormányzati kontroll alatt tartását jelöli meg célként. A stratégiai elemzés szerint „az önkormányzati korrupció és eladósodási hajlam nem csökkent, ezért is fontos a döntéshozó és végrehajtó teljes szétválasztása. Jelenleg a vezető korrupciójához a saját beosztottjai asszisztálnak, amennyiben azonban a polgármester, a képviselő-testület elveszíti a hátországát, nem lesz képes a korrupcióra, mert a távoli ügyintéző, pénzügyi ellenjegyző teljesen független”. Fontos érve a javaslatcsomagnak, hogy „amennyiben a közbeszerzések és szerződések ellenjegyzése központilag történik, gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyi korrupció”. Az ASP elektronikus ügyintézési rendszer teljes körű bevezetését javasolja, így a számítások szerint „öt-tízezer alkalmazott (jegyző, középvezető, ügyintéző, stb.) munkabére és közterhei megtakaríthatók”. S „a hivatali tevékenység kiszervezése a hivatali épület értékesítését, vagy egyéb hasznosítását is lehetővé teszi”.

„Az elemzés az önkormányzati vezetők széles körében váltott ki megdöbbenést és felháborodást – írja a TÖOSZ-elnökség, melynek állásfoglalását Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a szövetség elnöke juttatta el lapunkhoz. – Nem tudni, hogy valóban kormányzati háttéranyag-e, vagy provokáció. A TÖOSZ elnöksége reméli, hogy nem kormányzati megrendelésre készült és nem kormányzati szándékokat jelenít meg. Az elemzés igaztalan képet fest az önkormányzatok korrupciós helyzetéről, amelyet ezennel visszautasítunk”.

A TÖOSZ szerint ha a döntések végrehajtását eltávolítják a döntéshozó önkormányzattól, az csak más szintre helyezi a korrupció kockázatát. „Nem fogadható el gondolatkísérletnek sem, hogy a települési önkormányzatok pénzügyi adminisztrációját centralizálják és a helyi döntéshozók befolyásától függetlenítsék. Ezzel az önkormányzatok pénzügyi autonómiáját számolnák fel, amely egyet jelentene az önkormányzás felszámolásával”. A szövetség a Klik-et emlegeti negatív példaként arra, hogy „a túlzott centralizáció megöli a helyi kezdeményezéseket, az öntevékenységet és a közösségi döntéshozatalt”. Emlékeztetnek: az állami központosítás eddigi folyamata is már jelentős működési nehézségeket eredményezett és a közüzemi közszolgáltatások további államosítása újabb zavarokat okozhat. S az önkormányzást gyengítő intézkedések már eddig is gyengítették a központi hatalommal szembeni bizalmat. A TÖOSZ úgy véli: az már nem elegendő, ha a kormányzat elhatárolódik a napvilágot látott tanulmánytól, a bizalmat például az erősítené, ha megtörténne végre a polgármesteri javadalmazás méltányos és arányos rendezése, vagyis a polgármesteri tevékenység súlyának megfelelő kormányzati elismerése. A polgármesterek anyagi biztonsága – írja az elnökség – jelentősen csökkentené a korrupciós kockázatot helyi szinten is.

Orwelli világ – „Korrupció? Mégis miből?”

„Ha elveszik az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját maguk dolgozzák ki feladataikat, előterjesztéseiket, döntéseiket, ezt valami központi hivatal fogja a számukra elvégezni távolról, az már tényleg az orwelli világ” – nyilatkozta a Hír tévének Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere szerint nyílt államosítás zajlik. „Nyilván a politika úgy gondolja, hogy mindent maga alá gyűrve adott esetben a saját erejét tudja ezzel kiteljesíteni” – fogalmazott Gémesi György.

Kenéz István, Balatonlelle független polgármestere lapunk kérdésére azt mondta: már lehiggadt, az első reakciói nem tűrték volna a nyomdafestéket, ma már csak annyit tesz hozzá, hogy ő tükörbe tud nézni. Dorogi Sándor, Balatonszárszó független településvezetője azt kérdezte: ugyan mit tudna egy hozzájuk hasonló kis település polgármestere „hazavinni”? – Korrupció? Mégis miből? – így Dorogi. – Amikor élére kell állítanunk minden fillért, hogy kifussa a kötelező feladatokra, a szociális kiadásokra, de jusson közben pluszpénz a tornaterem ablakának, az iskola padlózatának cseréjére, vagy az óvodára is.

„A kísértés önmagában kevés, kell hozzá olyan is, aki elcsábul”

Lengyel Róbert az üzente az elemzés megrendelőinek és készítőinek: miatta ne aggódjanak. – Az önkormányzatok présben vannak, az ellenzéki, vagy független polgármesterek által, kisebbségben vezetett települések önkormányzatai végképp – így a független siófoki városvezető. – Közben az állami „jótétemények” egy részét az önkormányzatok fizetik, mint a hulladékgazdálkodásban, a rezsicsökkentésben részesült lakosság adóforintjaiból. Egyik zsebből ki, a másikba be. A másik következmény a leépítés, mint most éppen a DRV-nél.
A siófoki polgármester szerint aligha a polgármesterek, helyi képviselők vannak legjobban kitéve a korrupció kísértésének. – Nem jobban, mint a nagypolitika csinálói és a körülöttük lebzselő, a nép vérét szívogató, köpönyegforgató piócák. S a kísértés önmagában még kevés. Kell hozzá az a polgármester vagy képviselő, aki elcsábul és ilyen-olyan előnyökért elintéz, megszavaz valamit. Üzenem: én egyetlen korrupt, népnyúzó gazfickó miatt sem fogok börtönbe menni, magyarán hidegen hagy a kísértés. Sőt, elkövetek mindent, hogy ha valaki a környezetemben mégis elcsábulna, rozsdásodjon rá még a fa lakat is. A becsületem nem eladó! Azt gondolom, nagyon sokan vagyunk még így ebben az országban. Tessék tanulni tőlünk, kedves „elcsábulók”!


Forrás: sonline.hu