Elismerések az Országos Polgárőr Napon

2018. 06. 29. | TÖOSZ hírek

Baján rendezték meg a XXIV. Országos Polgárőr Napot június 23-án, ahol tizenhárom TÖOSZ-tag önkormányzat is kitüntető címet kapott. A megnyitó ünnepségen jelen volt dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, aki megköszönte az önkéntes bűnmegelőzők munkáját.

A 24. Országos Polgárőr Napon, illetve a 7. Országos Lovas Polgárőr Szemlén a TÖOSZ-t dr. Gyergyák Ferenc főtitkár képviselte. Az eseményen ott volt Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Zsigó Róbert államtitkár, dr. Kerényi János országgyűlési képviselő, dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója, dr. Tóth Tamás büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánjai, a Magyar Posta Zrt., a megyei rendőr-főkapitányságok és a különböző települések önkormányzati vezetői.  

Dr. Túrós András a megjelenteken túl külön köszöntötte azon polgárőröket is, akik a határon túlról, mégpedig Kárpát-aljáról, Erdélyből illetve a Vajdaságból érkeztek. Elmondta, hogy a magyar polgárőrök 2100 településen járulnak a közbiztonsághoz, kilencmillió közterületi órával, több ezer rendezvény biztosításával, a hatóságok felé irányuló jelzésadásokkal a bűnmegelőzést érintették. „A polgárőreink százai, ezrei mindennap ott vannak a közterületeken és vigyázzák az emberek biztonságát, nyugalmát. Polgárőreink ott vannak az ország határainak védelménél, kiveszik részüket az illegális migráció megállításában, lovas polgárőreink egyre szervezettebben vesznek részt a határvédelem mellett a külterületi jogsértések megelőzésében is.” Az OPSZ elnöke hozzátette, hogy a Polgárőrség lépést tud tartani a közbiztonságot veszélyeztető új kihívásokra, a polgárőrök készen állnak az új kihívásokból eredő feladatok végrehajtásában. Nyomatékosította, hogy a Polgárőrségnek nincs alternatívája, majd megerősítette, hogy amit a 63 ezer polgárőr nap mint nap tesz, azt úgy hívják, hogy minden napi hazaszeretet.

Dr. Pintér Sándor beszédét azzal kezdte, hogy átadta dr. Orbán Viktor üdvözletét. „Magyarország miniszterelnöke elismeri és értékeli a munkájukat – majd folytatta - az önök áldozatos munkája nélkül nem lehetne hazánk a világ 15. legbiztonságosabb országa.” A belügyminiszter kinyilvánította azt is, hogy a polgárőrök az elsők között voltak, akik felismerték a migrációban rejlő veszélyeket és rögtön reagáltak is rá. Járőrszolgálatot szerveztek, segítették a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, majd megalakították a határvédelmi polgárőr tagozatot. A motoros tagozatot is méltatta a miniszterelnök-helyettes, mely szerinte új szintre emeli a polgárőrök és a rendőrőrök közös munkáját. Beszélt arról is, hogy az Országos Polgárőr Szövetség 2018-at a család, a gyermek és az ifjúság évének tekinti. „Jól választottak, mert egyre több veszély fenyegeti a fiatalokat. Első sorban a kábítószer-kereskedők részéről.” Dr. Pintér Sándor végezetül kérte a polgárőröket, hogy továbbra is működjenek együtt hazánk dicsőségére!

A XXIV. Országos Polgárőr Napon 2018. június 23-án az alábbi TÖOSZ-tag önkormányzatok részesültek elismerésben:

„Polgárőr Város” kitüntető címet kapott:

• Ajak Város Önkormányzata és Ajak Biztonságáért Polgárőr Egyesület.

• Lőrinci Város Önkormányzata és Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület

• Polgár Város Önkormányzata és a Polgári Polgárőr Egyesület

„Polgárőr Község” kitüntető címet kapott:

• Almásfüzitő Község Önkormányzata és a Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület

• Andocs Község Önkormányzata és az Andocs Községi Polgárőr Egyesület

• Ábrahámhegy Község Önkormányzata és az Ábrahámhegy Polgárőr Egyesület

• Balatonszárszó Község Önkormányzata és a Balatonszárszói Polgárőr Szervezet

• Budajenő Község Önkormányzata és a Budajenő Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Közhasznú Egyesület

• Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Polgárőr Egyesület

• Hahót Község Önkormányzata és a Hahóti Polgárőr Egyesület

• Iregszemcse Község Önkormányzata és az Iregszemcsei Polgárőr Egyesület

• Lepsény Nagyközségi Önkormányzata és a Lepsényi Polgárőr Egyesület

• Majosháza Község Önkormányzata és a Majosházi Polgárőr Egyesület

 

További díjazottak: www.opsz.hu

Forrás: opsz.hu

Videó: OPSZ YouTube

Fotó: Gyergyák Ferenc