Együttműködés a kistelepülések fejlesztéséért

2018. 07. 25. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ Modern Falvak Munkacsoportjában hét területen szakértői csoportok jöttek létre és kezdtek el dolgozni a Modern Falvak és Kistelepülések Program elősegítésén, együttműködésben a kormányzattal. A július 18-ai műhelymunkán részt vett Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Danku Csaba fejlesztéspolitikai jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár is.

Alapvető cél a népességmegtartó erő növelése, egyre inkább költöznek el a fiatalok a falvakból a városokba, ami duplán veszteség, mert nem csak a fiatalok mennek el, hanem a születendő gyermek is a városban fog felnőni. Minimál-célként azt kell megfogalmazni, hogy egy korszakos távlatban már kimutatható legyen az elvándorlás csökkenése – mondta Gyopáros Alpár a TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban tartott július 18-aieseményen .  A kormánybiztos szerint, ha a program minden szereplője komolyan veszi a feladatot, akkor el tudják érni a célt, a falvakból való elvándorlást vissza tudják fordítani.  

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: az önkormányzati, településfejlesztési szakértőkből álló munkacsoportok a következő egy hónapban tématerületenként felépítésében azonos szakmai anyagokat dolgoznak ki, célokat és átfogó javaslatokat fogalmaznak meg augusztus végére. Kiemelte: bízik benne, hogy amit munkacsoportonként létre tudnak hozni, az a későbbiekben a vidékfejlesztés és valamennyi érintett tárca számára egyfajta iránytűként szolgálhat.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a Fejlesztési programok csoport alakuló ülésén július 18-án

 

A hét tématerület, amelyet a célok eléréséhez a TÖOSZ által felkért szakértők meghatároztak:

-          Helyi közösségek – Okos vidék

-          Letelepedési program

-          Megélhetés

-          Infrastruktúra és közösségi közlekedés

-          Közszolgáltatások

-          Együttműködés – helyi menedzsment

-          Fejlesztési programok

 

Felhívjuk tagtelepülési vezetőink figyelmét, amennyiben részt kívánnak venni a TÖOSZ Modern Falvak Munkacsoport, vagy azon belül bármely fenti tématerületért felelős csoport munkájában, kérjük részvételi szándékukat kérjük jelezzék a toosz@toosz.hu e-mail címen.