Munkacsoport a helyben maradás és a vidéki letelepedés növeléséért

2018. 08. 21. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ Modern Falvak Letelepedési Munkacsoportja is ülést tartott, augusztus 17-én. A munkacsoport célja, hogy a Modern Falvak Program fő céljához a helyben maradás és a vidéki letelepedés növeléséhez készítsen helyzetelemzést és állítson össze azonnali és hosszabb távú javaslatokat. Nemzeti érdekünk, hogy a vidék ne ürüljön ki, hanem a városi élet teljes jogú alternatívájaként jelenjen meg. Azonban ehhez jelenleg szükséges a vidéki letelepedés támogatása. Az esélyegyenlőséghez szükséges a meglévő programok település nagysághoz, vagy más térségi mutatókhoz köthető eltérítése a helyi lehetőségeket és szükségeket figyelembe vételével.

A Munkacsoport négy pillért azonosított és ezek alapján végezte munkáját:

I. Élhető környezet: lakhatás, település épített és természeti környezete, a település infrastrukturális ellátottsága
II. Elérhető jövedelem: munkahely teremtés, munkahely megtartás, vállalkozás indítás, vállalkozás fejlesztés, távmunka lehetőségek, közösségi közlekedés alternatívák
III. Elérhető szolgáltatások: közszolgáltatások, egyéb szolgáltatások rendszere (helyben megtalálható, vagy elérhető szórakozási, kikapcsolódási, sportolási lehetőségek)
IV. Megtartó közösség: identitás építés, civil szerveződések, szomszédság háló, kötődést erősítő szerepek

A munkacsoport ülésén polgármestereken és a TÖOSZ szakértői mellett részt vett az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Dr Illés Boglárka, valamint a Belügyminisztérium Önkormányzati államtitkárságának munkatársai is.