Tüzelő helyett készpénzt a lakosságnak

2018. 09. 17. | A TÖOSZ a médiában

A hírek szerint egyre inkább látszik, hogy nagyon komoly tűzifa hiány lesz a fűtési szezonban, drágul a tűzifa - hangzott el a Klubrádió szeptember 12-ei adásában. A Reggeli gyors című műsor vendége volt Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab város polgármestere, aki a téli rezsicsökkentés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy október 15-ig kell a nem gázzal fűtő lakosoknak leadni támogatási igényüket az önkormányzatokhoz. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a kormányzat úgy fog dönteni: ezt nem természetben, hanem készpénzben kell az érintett lakosok rendelkezésére bocsátani.

Akik nem részesültek se a márciusi gáz- és távhő-, se az áprilisi tüzelőakcióban, 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot kaphatnak, amennyiben október 15-ig leadják erre vonatkozó igényüket.  A TÖOSZ elnöke szerint az önkormányzatok nem lesznek képesek beszerezni, kiszállítani a tüzelőanyagot ezért azt szorgalmazzák, hogy az önkormányzatok a tüzelőtámogatást ne természetben adják, hanem készpénzben adhassák tovább a háztartásoknak.

A TÖOSZ elnöke beszélt a 3 milliárdos szociális tüzelőanyag-programról is, amit véleménye szerint nem fog érinteni a hiány, mivel az erdőgazdaságoknál rendelkezésre áll a szükséges mennyiség, azonban mint mondta: nagyon keveseknek jár a program keretében tűzifa és nem oldja meg a téli tüzelést, „csak kisebb fajta segítség”.

Nagyon drágul a tűzifa, ezt tapasztalják a Somogy megyei Tab környékén és országosan is - mondta Schmidt Jenő. Hozzátette: véleménye szerint a drágulás miatt el kell gondolkodni más fűtési módokon, mivel jövőre sem lesz kevesebb a tűzifa ára.

Forrás: Klubrádió-TÖOSZ
Fotó: TÖOSZ