TÖOSZ javaslatcsomag a Kormány részére

2018. 09. 25. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Modern Falvak Munkacsoportja által, százhatvan szakértő közreműködésével a Magyar Falvak Program kialakítását elősegítő évi 400 milliárd forint forrásigényű szakmai javaslatcsomagot adott át 2018. szeptember 25-én Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos részére a budapesti TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban.

A Modern Falvak Program (a Modern Falvak Program elnevezésesét a Kormány a munkacsoport tevékenységének ideje alatt Magyar Falvak Programra módosította) meghirdetését követően, 2018. júliusában a TÖOSZ a folyamatok meggyorsítása érdekében szakértők, önkormányzati szövetségek, szervezetek bevonásával munkacsoportot hozott létre, hogy beavatkozási javaslatot állítson össze, amely biztosítja az egyedi fejlesztési utak tervezését és megvalósítását. A munkába bekapcsolódott a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakértői is. A munkacsoportban több mint száz önkormányzati vezető és szakember dolgozott együtt és elkészítették a ma átadott javaslatcsomagot.

Az előzetes helyzetfeltárás és az eddigi programok tapasztalatai alapján a munkacsoport által nyolc tématerület került azonosításra, ahol azonnali és a következő fejlesztési ciklus érintő strukturális beavatkozások tervezése, előkészítése szükséges:

-        letelepedés,

-        helyi közösségek – okos vidék,

-        megélhetés,

-        infrastruktúra,

-        közösségi közlekedés,

-        közszolgáltatások,

-        együttműködés – helyi menedzsment,

-        fejlesztési programok

A Program a javaslatokat a helyben maradás és a falura költözés elengedhetetlen alapjait tartalmazó pillérrendszerbe csoportosította. A javaslatok és az azonnali beavatkozások többsége már meglévő rendszerekhez kapcsolódnak, amelyek könnyen és kis költségráfordítással bevezethetők. A résztvevő szakértők kiemelt erőforrásként kezelték a szinergiát, a programok egymásra épülését.

A javaslat szerint az egymáshoz közel lévő településeknek össze kell fogniuk a programok megvalósítása érdekében és közös tervezés után lehet megtalálni az egy gazdasági térséghez tartozó települések egymást kiegészítő funkcióit, amely a hosszú távú és kiszámítható programozás révén biztos jövőt teremt az odaköltözőknek.

A népesség megtartást és betelepülést szolgáló főbb pillérek: Lakhatás, elérhető munkahelyek, jövedelem biztosítása a betelepülők és a helyben maradók részére, a térségben elérhető köz- és egyéb szolgáltatások, aktív helyi közösségek, térségi együttműködéseket támogató fejlesztések, térségi együttműködés.

Letölthető dokumentum:

Magyar Falvak Program javaslatok TÖOSZ PDF