Állami vezetők a TÖOSZ Elnökségi ülésén

2018. 12. 13. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ december 11-ei Elnökségi ülésén az Emberi Erőforrás Operatív Program előrehaladásáról és az önkormányzatok számára elérhető pályázati konstrukciókról tartott előadást Vitályos Eszter, az EMMI Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, majd a helyi önkormányzatok jövőképéről beszélt Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára. Előadást tartott továbbá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program aktualitásairól Huszár Richárd főosztályvezető a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Program Végrehajtási Főosztálya részéről.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program aktualitásairól beszélt. 

Előadásában az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) programokat mutatta be, amelyek mint mondta: mára már nagyrészt lezajlottak, vagy most zajlanak. Hozzátette: a keret meg lett hirdetve, folynak a projektek, esetleg visszamaradó összeg lehetséges, amelyre lehet még pályázni. Vitályos Eszter tájékoztatást adott az EFOP fő fejlesztési irányairól és az elért eredményekről a különböző területeken. A program előrehaladását a számok tükrében ismertette, amely szerint a rendelkezésre álló keretösszeg: 952 Mrd Ft, a kötelezettségvállalás: 993 Mrd Ft és a kifizetés: 653 Mrd Ft-nál tart jelenleg. Ezt követően az önkormányzati fejlesztések egyes területeit mutatta be, kiemelte az EFOP 2.1.2-16 Gyereksegély programok infrastrukturális háttérét, amelynek keretösszege 5,50 Mrd Ft, amely még pályázható. Az önkormányzati fejlesztések tekintetében a kötelezettségvállalás: 134 Mrd forint, a megkötött támogatási szerződés: 123 Mrd Ft és a kifizetés: 51 Mrd forint. 

Az önkormányzati fejlesztések jövő évét tekintve elmondta, hogy jelenleg a jogszabálytárgyalások vannak folyamatban az alábbi forrásokra és támogatható területekre: 

1.ERFA források 6%-a városfejlesztés céljára

2.Európai Városfejlesztési Kezdeményezésre

-kapacitásépítés támogatása

-innovatív fellépések támogatása

-a tudás, a politikaalakítás és a kommunikáció támogatása


Vitályos Eszter előadásának prezentációja ITT  található.

A helyi önkormányzatok jövőképe című tájékoztatójában Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára elmondta: a TÖOSZ megyei rendezvényein minden fontos kérdés elhangzott,(erről az ÖNkormányzat legújabb számában olvashatnak: ITT) Kiemelte, hogy a hitelkérelmeket még az idén el kell bírálni, tehát, mint mondta: ez meg is fog történni. Hozzátette: a jövő évre vonatkozólag is érdemes mielőbb beadni a kérelmeket, májusban várható döntés ezekről. Felhívta a figyelmet: a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatban az egyszeri 12.000,- Ft-ot az önkormányzatok természetben biztosítják, amelyet az érintetteknek 2019. december 31-ig lehet felhasználni. Rámutatott: a jövő év elején 11 milliárd Ft áll rendelkezésre kiegyenlítő bérre, a pályázat is hamarosan megjelenik. Öt milliárd forint kerül kiírásra fejlesztési pályázat formájában.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program aktualitásairól tájékoztatta az Elnökséget Huszár Richárd, főosztályvezető, aki a Pénzügyminisztérium képviseletében az októberi Elnökségi ülésen is részt vett. Akkor összefoglalta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtási helyzetét. Elmondta: május-júniusban volt az a rendezvénysorozat, amikor az Irányító Hatóság (IH), a területi szereplők, a Magyar Államkincstár (MÁK) találkozott a kedvezményezettekkel. Mint mondta: a TOP végrehajtását és a kommunikációs folyamatot is igyekeznek úgy megszervezni, hogy közel kerüljenek a kedvezményezettekhez. Ezért a TOP intézményrendszerét átalakították, a regionális ügynökségek helyett a megyei államkincstár a közreműködő szervezet. Rámutatott: a végrehajtás jelenlegi helyzete tekintetében az első mérföldkő következik 2018 végén. A forrást, amelyet Magyarország az Európai Bizottságtól megkap, el kell számolni. 2018 végén van az első mérési pont, amikor Magyarországnak indikátorokat kell hoznia. Meghatározott mérőszámokat kell teljesíteni, amelyeket megvalósult projektek tudnak hozni, emellett a forrással pénzügyileg is el kell számolni – hangsúlyozta a főosztályvezető. A TOP 1200 milliárd forintnyi keret, ebből 218 milliárd forintnyi számlát kell benyújtani Brüsszel felé, majd a számlák alapján fizeti ki Magyarországnak a támogatást. Az év végéig ez a konkrét feladat – mondta Huszár Richárd. Az októberi eseményről bővebben: ITT  olvashatnak.

Az korábban elhangzottakhoz képest kiemelte: a TOP Monitoring Bizottság legutóbbi ülésén az évi fő munkák áttekintésére került sor. Az IH és a MÁK szorosan együttműködik a költségnövekmények kezelése, támogathatósága tekintetében. Azon számlák, amelyek már benyújtásra kerültek, és amelyeket már feldolgoztak valószínűleg elégségesek lesznek az év végi hiány teljesítéséhez, amellyel a Kormánynak el kell számolnia – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke az aktuális önkormányzati témák kapcsán elmondta:a média-megkeresések továbbra is gyakoriak, legfőbb téma jelenleg a téli rezsicsökkentésből származó 12.000,- Ft-os támogatás kiosztása. A megyei rendezvények vonatkozásában kiemelte, hogy valamennyi rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott le, színvoanalas, szakmai másfél napon vettek részt a jelenlévők. Mint mondta: számos minisztérium államtitkára, szakértője képviseltette magát, hasznos előadások hangzottak el. Felhívta a figyelmet, hogy a jövő évben május-június hónapban tervezik a megyei rendezvényeket, amelybe Állami Számvevőszék biztosan bekerül, a többi napirendre javaslatokat várnak. Hangsúlyozta: a TÖOSZ sikeresen vett részt a Magyar Falu program megalapozásában, alapjainak kidolgozásában. A jövő évben a szövetségek közelítésére kell a hangsúlyt fektetni - tette hozzá.