Jobb későn, mint soha: megkezdték a 12 ezer forintos tűzifa-utalványok kiosztását

2019. 02. 28. | A TÖOSZ a médiában

A helyhatóságok megkezdték a 12 ezer forintos tüzelőtámogatási utalványok kiosztását – tájékoztatta a Népszavát Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

 

A helyhatóságok megkezdték a 12 ezer forintos tüzelőtámogatási utalványok kiosztását – tájékoztatta lapunkat Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere. A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde. A túlnyomó többség ugyanakkor a környékbeli tüzépeken az igénylő által beváltható, hivatalos önkormányzati papírt állít ki.

A legnagyobb arányban fát igényeltek, illetve biztosítanak az önkormányzatok. Az elnök korábbi becslése szerint a kérelmezők 60 százaléka fát, 35 százaléka pelletet/brikettet igényelt, a fennmaradó 5 százalék pedig a többi lehetőséget – palackos vagy PB-gázt, illetve fűtőolajat – választott.

Schmidt Jenő úgy véli: annak ellenére, hogy ilyentájt leginkább már csak vizes fát kapni, illetve a lehetőséggel a kedvezményezettek elvben még az év végi fűtési szezon elején is élhetnek, a jogosultak túlnyomó többsége mielőbb beszerzi a kevesebb mint fél köbméter ingyenfát. Erre már csak az is sarkallhatja az érintetteket, hogy a tűzifa hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben drágul. (A most beszerzett tüzelőt tehát azonnali elégetés helyett lehetőség szerint érdemes a következő szezonig kiszárítani.) Tavaly a szövetségi elnök még azt sem zárta ki, hogy a jogosultságokkal megindul az üzletelés. Ám most ilyen jeleket nem tapasztal.

Bővebben: ITT

Forrás: nepszava.hu