Beszámoló a brüsszeli „Városok a Radikalizáió Ellen” című konferenciáról

2019. 03. 12. | Nemzetközi hírek

Második alkalommal rendezett konferenciát 2019 februárjában az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy a helyi önkormányzatok kicsrélhessék tapasztalataikat a politikai és vallási radikalizáció elleni küzdelemben. Az eseményen Dr. Sértő-Radics István, a TÖOSZ külpolitikai tanácsnoka képviselte szervezetünket.

Az alábbiakban Dr. Sértő-Radics István beszámolóját olvashatják:

 

Beszámoló a brüsszeli „Városok a Radikalizáió Ellen” című konferenciáról.

Hely: Brüsszel, Régiók Bizottsága

Időpont: 2019.02.26

Szervező: Európai Bizottság

Az egy évvel ezelőtti után második alkalommal rendezték hasonló címmel és célokkal a konferenciát. A cél, hogy a helyi önkormányzatok kicsrélhessék tapasztalataikat a politikai és vallási radikalizáció elleni küzdelemben. Jó alakom volt arra is, hogy a tagállami kormányok, EU szintú intézmények és civil szervezetek is beszámoljanak ilyen irányú tevékenységeikről.     

A délelőtti előadások és panelbeszégetések a jó települési gyakorlatokat mutatatta be, a délutániak az egyes kormányzati szintek és civel szervezetek köztti együttmüködésről szoltak. Két európai biztos szólalt fel, a görög Dimitris Avramopoulos, és az brit Sir Julian King. A flamand Mechelen polgármestere elmondta, hogy a harmincezres váosban 120 nemzetiség él. míg a brüsszeli polgármester hangsúlyozta, hogy a főváros polgárainak 40 százaléka nem belga születésű. A magyar viszonyokhoz legközelebb álló városi helyzetet Lenka Štěpánková a cseh Brno városánok tanácsosa mutatta be. Elmondta: a településen a szélsőjobboldali rasszista és szélsőbaoldali, környezetvédelmi jelszavakat hangoztató radikálosok jelentenek veszélyt a közrendre. Iszlám radikalizáció nincs jelen városában, mivel országa a migráció szempontjáből tranzit ország.

Cecilia Lonning-Skovgaard, koppenhágai polgármester beszámolt a helyi”mecset” programról mely keretében a mohamedán vallási közösségek maguk szűrik ki soraikből a fanatikusokat, illetve igyekeznek radikalizálódásukat megelőzni. Az ülés során szó esett a kistelepülésekről, sokszor itteni radikálisok követnek el merényleteket a nagyvárosokban.

Az déli szünet alkalmat adott közvetlen tapasztalatcserére. ezt használtam fel arra, hogy elmondjam az érdeklődő kollégágnak, az uszkai gyakorlatot, ahol az egyházaknak van döntő szerepük az etnikai béke fenntartásában. Hasonlóan a dán fővároshoz, nálunk is helyi önkormányzatnak van lehetősége arra, hogy a különböző egyházak tisztségviselőinek és híveinek közös platformot teremtsen a megbékélés jegyében.

A délutáni előadások közül Carlos Daniel Casares a spanyol önkormányzati szövetség főtitkárának beszámolóját emelném ki. Ő szövetségének azt a gyakorlatát mutatta be, amivel a helyi és regionáis önkormányzatok és a központi kormányzat közötti együttmüködést koordinálja a radikalizáció elleni küzdelemben. A konferenciát záró magas szintű panelbeszélgetésen, amin részt vett Beatriz Becerra Basterrechea, az EP spanyol tagja is, szó esett az interneten történő radikalizáció elleni küzdelem gyakorlati módszeriről és eddigi biztató eredményiről.

 

Dr. Sértő-Radics István

Uszka község polgármestere,
a TÖOSZ külpolitikai tanácsnoka

 

Tájékoztatü kiadványok angol nyelven letölthetők: INNEN