Szakmai konferencia Kiskunhalason

2019. 03. 06. | TÖOSZ hírek

Kiskunhalas Város Önkormányzata a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében 2018-ban első helyezést ért el a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai,tevékenységei” témában. Szociális segítő hálózat, mint a helyi társadalomfejlesztés sikeres eszköze című pályázatuk hátterét március 19-én, a helyszínen testközelből ismerhetik meg a konferencia résztvevői.

 

M E G H Í V Ó

 

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

 

Tisztelettel meghívom Önt

Időpont: 2019.03.19 10 órakor

Cím: 6400 Kiskunhalas, Tó utca 36.

megrendezésre kerülő szakmai konferenciánkra.

 

Kiskunhalas Város Önkormányzata a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében 2018. novemberében megrendezett záró-konferencián első helyezést ért el a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai,tevékenységei” c. témában.

A jó gyakorlatot bemutató pályázat címe: Szociális segítő hálózat, mint a helyi társadalomfejlesztés sikeres eszköze

A bemutatott hálózat egy olyan komplex roma szociális segítői rendszer, amelynek célja a romák felzárkóztatása, a gyermekek iskolai lemorzsolódásának csökkentése, a nem romák általi elfogadás növelése, s a romák beilleszkedésének elősegítése munkahelyre, egyéb közösségekbe. A rendszer egyik lába a roma származású óvodai-iskolai szociális segítők, akik az intézményekben fogadják a roma származású gyermekeket, segítik beilleszkedésüket, iskolai és szocializációs problémák esetén segítenek a gyermek iskolai szerepvállalásának sikerességében, a nem romák által elfogadtatni a romákat, ezáltal csökkenteni a velük szemben támasztott előítéleteket. A rendszer másik lába a roma származású utcabizalmi felelősök, akik adott szegregátumokban segítenek a romáknak a többségi normák elfogadtatásában, a családoknak a gyermekek iskoláztatásával kapcsolatban.

Célok: roma gyermekek óvodába-iskolába járási arányának növelése, iskolai lemorzsolódás csökkentése, roma gyermekek integrált közösségi fejlesztése, integrált közösségi élmények beindítása, nem roma származású gyermekek előítéleteinek csökkentése, roma-nem roma barátságok kialakítása, integrált helyi közösségi akciók elindítása – közös focimérkőzések, közös munkahelyi akciók lebonyolítása.

 

A konferencia programja

 

10.00 óra             Megnyitó

Előadások a gyakorlattal kapcsolatban

10.05 óra             Honnan hová (kezdetek, problémák, elért eredmények)

                                A gyakorlat részletes bemutatása

 

11.00 óra             Látogatás az óvodába és az általános iskolába, ahol a segítők dolgoznak.

      • helyszíni látogatások
      • beszélgetés a programban résztvevőkkel

 

12.30 óra             Ebéd és kötetlen beszélgetés

 

13.30 óra             Zárszó

 

Az előadások után a résztvevők kérdéseket tehetnek fel a fakultatív programok keretében az előadóknak.

 

Kérem, hogy részvételi szándékát szíveskedjen 2019.03.14-ig a következő címre jelezni:

e-mail.hu szoc.tars@gmai.com

 

Várom szíves jelentkezésüket.

 

Kiskunhalas, 2019.03.05.

 

Tisztelettel:

Szűcs Csaba

Kiskunhalas Város Alpolgármestere