Regionális polgármesteri fórum Zalakaroson

2019. 05. 13. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ a települési önkormányzatok polgármesterei részére idén is regionális polgármesteri fórumokat szervez minden megyét érintően, az országban négy helyszínen. Az második rendezvényre 2019. május 7-8-án került sor Zalakaroson. A polgármesteri fórumon nagy számban vettek részt az érintett megyék  - Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Veszprém megye és Zala megye - településeinek polgármesterei, jegyzői.

A TÖOSZ, mint Magyarország legnagyobb, több mint 1600 helyi önkormányzatot képviselő érdekképviseleti szervezete fontosnak tartja, hogy Magyarország helyi önkormányzatai a változó körülmények közepette is képesek legyenek megfelelően ellátni feladataikat. Célunk, hogy valamennyi tagunknak rendszeresen lehetőséget biztosítsunk vélemények kifejtésére, észrevételek megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében.

Elsőként Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és  Novák Ferenc, Zalakaros város polgármestere köszöntötték a jelenlévőket. Schmidt Jenő és Novák Ferenc megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Szirtes Lajosról, Zalakaros volt polgármesteréről, a TÖOSZ egykori ügyvezető elnökéről, majd a résztvevő polgármesterek egyperces néma felállással fejezték ki gyászukat.

Ezt követően a résztvevők számos témában hallgathattak előadásokat.

Az önkormányzati gazdálkodással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól tartott előadást Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető, az Állami Számvevőszék részéről.

Molnár Éva, a Pénzügyminisztérium Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztályának főosztályvezetője ismertette az önkormányzati feladatfinanszírozás aktuális kérdéseit és a 2020. évi várható lehetőségeket.

Szövetségünk régóta együttműködik a GP Consulting Kft-vel, amely az önkormányzatok számára kínál különböző befektetési, hitelezési és biztosítási lehetőségeket számos formában, ezeket ismertette Jankó Tamás, a cég ügyvezetője.

A Magyar Falu Program 2019. évi aktuális kérdéseiről, a 2020. évi várható pályázati lehetőségekről tartott előadást Bertáné dr. Bényi Krisztina, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos helyettes államtitkára, a Miniszterelnökség részéről.

Mit jelent okostelepülésnek lenni? Elérhető, felhasználóbarát IT megoldások már a falvak számára is! - címmel tartott előadást Borbély Olivér iparági szakmai vezető és Tarr Zoltán újgenerációs termékek projekt vezető az Invitech ICT Servies Kft. képviseletében.

A Royal Kert Kft, a TÖOSZ kiemelt partnerének ügyvezetője, Kishalmi Tibor előadásában a résztvevők megismerhették, hogy az elektromos kommunális gépeknek milyen szerepe van a környezettudatos településüzemeltetés során.

Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, a LEADER jelenéről és jövőjéről adott tájékoztatást.

Dr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az állami vagyon jövőjéről és az önkormányzatok ezzel kapcsolatos szerepéről és lehetőségeiről beszélt.

A TOP-ok végrehajtásával kapcsolatos aktuális helyzetről Gondor Péter, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Programvégrehajtási Főosztálya részéről adott tájékoztatást.

A résztvevők az EU-s források 2020 utáni felhasználásának lehetőségeiről kaptak tájékoztatást Horváth Viktor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetőjének tolmácsolásában.

Az önkormányzati vagyonkezelés biztonságos megoldásairól beszélt Novák László vállalati ügyfélkezelési vezető a Generali Alapkezelő Zrt. részéről.

Településüzemeltetésről, a közmunkaprogram változásairól beszélt Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának közigazgatási főtanácsadója.

Dr. Dukai Miklós, a BM önkormányzati helyettes államtitkára tájékoztatta a fórum résztvevőit az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, a közös önkormányzati hivatalok újraalakításáról és az ezzel kapcsolatos aktuális kérdésekről.

Jankó Zsuzsanna a MORAM s.r.o. Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője a településüzemeltetésben alkalmazható infratechnológiákban rejlő lehetőségekről beszélt.

Payer Márton   az Országos Fizetési Szolgáltató nagyvállalati és önkormányzati értékesítési vezetője a kistelepülések pénzügyi digitalizációjának lehetőségeit ismertette.

Az egészségügyi alapellátási feladatokról és finanszírozásuk jövőjéről hallhattak előadást  a résztvevők Csányi Péter, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára részéről.

A közoktatás önkormányzatokat érintő aktuális kérdéseiről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke adott tájékoztatást.

A fórum végén a település népszerűsítésére vonatkozó innovatív megoldások hangzottak el, amelyet Hegedűs Csaba, a UP Kommunikációs Kft. ügyvezetője ismertetett.

A TÖOSZ szakmai fórumain megszokott gyakorlat szerint a résztvevők általános és egyedi kérdéseikre is választ kaphattak az előadóktól.

Az 2019 első félévi TÖOSZ Regionális Polgármesteri Fórumsorozat tapasztalatairól, elhangzott véleményekről, javaslatokról az ÖNkormányzat folyóirat 2019. második negyedévi számában olvashatnak.

A soron következő regionális polgármesteri fórumra május 21-22-én kerül sor, Hajdúszoboszlón, Nógrád megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye településeinek polgármesterei részvételével.

 Képgaléria