Regionális polgármesteri fórum Hajdúszoboszlón

2019. 05. 23. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ által szervezett, az ország minden megyéjét érintő regionális polgármesteri fórumsorozat idei harmadik, május 21-22-i, hajdúszoboszlói állomásán Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék polgármesterei, jegyzői vettek részt. A tartalmas szakmai előadásokat felvonultató kétnapos eseményt ismét nagy érdeklődés övezte, a fórumsorozat következő állomása Martfű lesz június 18-19-én.


A résztvevőket elsőként Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Dr. Korpos Szabolcs Hajdúszoboszló Város Önkormányzata jegyzője köszöntötték.

Az önkormányzati gazdálkodással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól tartott előadást Dr. Nagy Imre felügyeleti vezető, az Állami Számvevőszék részéről.

Payer Márton az Országos Fizetési Szolgáltató nagyvállalati és önkormányzati értékesítési vezetője a kistelepülések pénzügyi digitalizációjának lehetőségeit ismertette.

Jankó Zsuzsanna a MORAM s.r.o. Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője a településüzemeltetésben alkalmazható infratechnológiákban rejlő lehetőségekről beszélt.

Településüzemeltetésről, a közmunkaprogram változásairól beszélt Szulimán Zsolt,osztályvezető, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság részéről.

Szövetségünk régóta együttműködik a GP Consulting Kft-vel, amely az önkormányzatok számára kínál különböző befektetési, hitelezési és biztosítási lehetőségeket számos formában, ezeket ismertette dr. Szászfai Gyula, üzletágvezető.

A Magyar Falu Program 2019. évi aktuális kérdéseiről, a 2020. évi várható pályázati lehetőségekről tartott előadást Bertáné dr. Bényi Krisztina, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos helyettes államtitkára, a Miniszterelnökség részéről.

A Royal Kert Kft, a TÖOSZ kiemelt partnerének ügyvezetője, Kishalmi Tibor előadásában a résztvevők megismerhették, hogy az elektromos kommunális gépeknek milyen szerepe van a környezettudatos településüzemeltetés során.

Zsán-Klucsó Klaudia, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárság osztályvezetője a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, a LEADER jelenéről és jövőjéről adott tájékoztatást.

Dr. Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkára az állami vagyon jövőjéről és az önkormányzatok ezzel kapcsolatos szerepéről és lehetőségeiről beszélt.

A résztvevők az EU-s források 2020 utáni felhasználásának lehetőségeiről kaptak tájékoztatást Horváth Viktor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetőjének tolmácsolásában.

A TOP-ok végrehajtásával kapcsolatos aktuális helyzetről Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Programvégrehajtási Főosztálya részéről adott tájékoztatást.

Dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára ismertette az önkormányzati feladatfinanszírozás aktuális kérdéseit és a 2020. évi várható lehetőségeket.

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tájékoztatta a fórum résztvevőit az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, a közös önkormányzati hivatalok újraalakításáról és az ezzel kapcsolatos aktuális kérdésekről.

Az egészségügyi alapellátási feladatokról és finanszírozásuk jövőjéről hallhattak előadást a résztvevők Dr. Papp Renáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapellátási szakértője részéről.

A közoktatás önkormányzatokat érintő aktuális kérdéseiről Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese adott tájékoztatást.

A fórum végén a település népszerűsítésére vonatkozó innovatív megoldások hangzottak el, amelyet Hegedűs Csaba, a UP Kommunikációs Kft. ügyvezetője ismertetett.

A TÖOSZ szakmai fórumain megszokott gyakorlat szerint a résztvevők általános és egyedi kérdéseikre is választ kaphattak az előadóktól.

Az 2019 első félévi TÖOSZ Regionális Polgármesteri Fórumsorozat tapasztalatairól, elhangzott véleményekről, javaslatokról az ÖNkormányzat folyóirat 2019. második negyedévi számában olvashatnak.

A soron következő regionális polgármesteri fórumra június 18-19-én kerül sor Martfűn, Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Békés megye településeinek polgármesterei részvételével.

MEGHÍVÓ, TERVEZETT PROGRAM ÉS JELENTKEZÉSI LAP: ITT található

Képgaléria