Regionális polgármesteri fórum Martfűn

2019. 06. 20. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ által szervezett, az ország minden megyéjét érintő regionális polgármesteri fórumsorozat idei negyedik, május 21-22-i, martfűi záró konferenciáján Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Békés megye polgármesterei, jegyzői vettek részt. A tartalmas szakmai előadásokat felvonultató kétnapos eseményt ismét nagy érdeklődés övezte.

A résztvevőket elsőként Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Dr. Papp Antal Martfű város polgármestere köszöntötték.

Az önkormányzati gazdálkodással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető tartott előadást az Állami Számvevőszék részéről.

Jankó Zsuzsanna a MORAM s.r.o. Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője a településüzemeltetésben alkalmazható infratechnológiákban rejlő lehetőségekről beszélt.

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tájékoztatta a fórum résztvevőit az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, a közös önkormányzati hivatalok újraalakításáról és az ezzel kapcsolatos aktuális kérdésekről.

Szövetségünk régóta együttműködik a GP Consulting Kft-vel, amely az önkormányzatok számára kínál különböző befektetési, hitelezési és biztosítási lehetőségeket számos formában, ezeket ismertette dr. Szászfai Gyula, üzletágvezető.

A Nemzeti Közművek Energiaszolgáltatási palettáját és az önkomrányzati kapcsolatok osztály tevékenységét mutatta be röviden Németh László önkormányzati kapcsolatok osztályvezető, a Nemzeti Közművek (www.nemzetikozmuvek.hu) részéről.

A Magyar Falu Program 2019. évi aktuális kérdéseiről, a 2020. évi várható pályázati lehetőségekről tartott előadást Beleznay Tamás, a Miniszterelnökség Pályázatkezelő Osztályának vezetője.

Mit jelent okostelepülésnek lenni? Elérhető, felhasználóbarát IT megoldások már a falvak számára is! - címmel tartott előadást Borbély Olivér iparági szakmai vezető az Invitech ICT Servies Kft. képviseletében.

A Royal Kert Kft, a TÖOSZ kiemelt partnerének ügyvezetője, Kishalmi Tibor előadásában a résztvevők megismerhették, hogy az elektromos kommunális gépeknek milyen szerepe van a környezettudatos településüzemeltetés során.

Zsán-Klucsó Klaudia, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárság osztályvezetője a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, a LEADER jelenéről és jövőjéről adott tájékoztatást.

Dr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az állami vagyon jövőjéről és az önkormányzatok ezzel kapcsolatos szerepéről és lehetőségeiről beszélt.

A résztvevők az EU-s források 2020 utáni felhasználásának lehetőségeiről kaptak tájékoztatást László András fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos (Innovációs és Technológiai Minisztérium) előadásában.

A TOP-ok végrehajtásával kapcsolatos aktuális helyzetről Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Programvégrehajtási Főosztálya részéről adott tájékoztatást.

Településüzemeltetésről, a közmunkaprogram változásairól beszélt Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának közigazgatási főtanácsadója.

Molnár Éva, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője (Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztálya) ismertette az önkormányzati feladatfinanszírozás aktuális kérdéseit és a 2020. évi várható lehetőségeket.

A kistelepülések pénzügyi digitalizációja címmel tartott előadást Lengyel László nagyvállalati és önkormányzati értékesítési menedzser, az O.F.SZ. Országos Fizetés Szolgáltató (www.fizetesipont.hu) részéről.

Az egészségügyi alapellátási feladatokról és finanszírozásuk jövőjéről hallhattak előadást  a résztvevők Csányi Péter, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára részéről.

A közoktatás önkormányzatokat érintő aktuális kérdéseiről Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese adott tájékoztatást.

 A fórum végén a település népszerűsítésére vonatkozó innovatív megoldások hangzottak el, amelyet Hegedűs Csaba, a UP Kommunikációs Kft. ügyvezetője ismertetett.

A TÖOSZ szakmai fórumain megszokott gyakorlat szerint a résztvevők általános és egyedi kérdéseikre is választ kaphattak az előadóktól.

Az 2019 első félévi TÖOSZ Regionális Polgármesteri Fórumsorozat tapasztalatairól, elhangzott véleményekről, javaslatokról az ÖNkormányzat folyóirat 2019. második negyedévi számában olvashatnak.