Megvannak a LÖGY Program döntősei

2019. 06. 18. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottságának június 17-i ülésén döntés született a prezentációs döntőbe jutó önkormányzatokról. A helyszíni látogatások tapasztalatait is figyelembe véve 12 önkormányzat 13 pályázata versenyezhet egymással a június 28-i gödöllői döntőn.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága az írásbeli értékelést követően május 17-én, a beérkezett pályázatok közül választotta ki azt a tizenhat jó gyakorlatot, amelyet a helyszínen is megtekintettek. A helyszíni látogatások háromhetes, május 24 – június 13-ig tartó időszakában valamennyi településre ellátogattak az Irányító Bizottság tagjai, illetve a program szakértői. A program ütemezése alapján a június 17-i találkozón az Irányító Bizottság tagjai a helyszíni tapasztalatokat összegezve hoztak döntést a prezentációs döntőbe jutó önkormányzati gyakorlatokról, az alábbiak szerint:

 

 Idősügy (falvak kategória)

Alsómocsolád
Abasár
Szamossályi

Idősügy (városok kategória)

Budapest IX. kerület
Szeged

Állampolgári részvétel

Alsómocsolád
Budapest XIII. kerület
Szolnok

Roma és nem roma önkormányzatok
együttműködése

Szarvas
Tetétlen
Ozora

Közbiztonsági jó gyakorlatok

Kunsziget
Polgár

A helyszíni látogatások inspiráló és fontos részei a pályázati folyamatnak, hiszen mindenütt olyan jó gyakorlatokat nézhettek meg a szakértők, amikre méltán lehetnek büszkék a helyiek. A válogatás alapja végül sokkal inkább a kiírás céljainak való megfelelés volt, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy olvassák és alkalmazzák bátran bármelyik beérkezett pályázati anyagot, hiszen azokban számos innováció, ötlet, adott esetben követendő szemlélet ölt testet.

(Frissítés: 2019.06.24.)A döntőbe jutott önkormányzatok részére június 24-én felkészítő napot tartottunk, ahol minden résztvevő döntősnek segítséget nyújtottunk abban, hogy megfelelően fel tudjon készülni a döntőben való prezentációra, ahol mindenkinek tíz perc áll rendelkezésre legjobb gyakorlatának bemutatására.

 

A képzést Iványiné Szabó Andrea, a TÖOSZ vezető trénere tartotta

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja, amit 2008 óta hajt végre közösen az Európa Tanáccsal, a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel, a Magyar Önkormányzatok Szövetségével, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságával, az Országos Polgárőr Szövetséggel együtt, amelyhez csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Fejlesztési Programok Főosztálya, az eDemokrácia Műhely Egyesület, valamint a Homo Eocologicus Alapítvány.

A pályázat célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok, új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, illetőleg az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019. június 28-i záró konferenciáján és döntőjén a résztvevő önkormányzatok versengenek legjobb önkormányzati gyakorlatukkal. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

MEGHÍVÓ a záró konferenciára