Felkészülten várják a döntőt a versenyzők

2019. 06. 26. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program prezentációs döntőjére felkészítő június 24-i képzést Iványiné Szabó Andrea, a TÖOSZ vezető trénere tartotta a döntőbe jutott önkormányzatok részére. A június 28-i gödöllői záró konferencián a négy kategóriában - Idősügyi jó gyakorlatok, Állampolgári részvétel, Közbiztonsági jó gyakorlatok – az önkormányzat és a polgárőrség együttműködésével, Roma és nem roma önkormányzatok együttműködése - döntőbe jutott települések képviselői foglalják össze, és mutatják be prezentáció formájában megvalósított jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről ezt követően dönt a program Irányító Bizottsága, az elismerések átadására a konferencia végén kerül majd sor.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY) Program Irányító Bizottságának 2019. június 17-i ülésén döntés született a prezentációs döntőbe jutó önkormányzatokról. A helyszíni látogatások tapasztalatait is figyelembe véve 12 önkormányzat 13 pályázata versenyezhet egymással a június 28-i gödöllői döntőn.

A LÖGY Program Irányító Bizottsága az írásbeli értékelést követően május 17-én, a beérkezett pályázatok közül választotta ki azt a tizenhat jó gyakorlatot, amelyet a helyszínen is megtekintettek. A helyszíni látogatások háromhetes, május 24 – június 13-ig tartó időszakában valamennyi településre ellátogattak az Irányító Bizottság tagjai, illetve a program szakértői. A program ütemezése alapján a június 17-i találkozón az Irányító Bizottság tagjai a helyszíni tapasztalatokat összegezve hoztak döntést a prezentációs döntőbe jutó önkormányzati gyakorlatokról, az alábbiak szerint:

Idősügy (falvak kategória)

Alsómocsolád
Abasár
Szamossályi

Idősügy (városok kategória)

Budapest IX. kerület
Szeged

Állampolgári részvétel

Alsómocsolád
Budapest XIII. kerület
Szolnok

Roma és nem roma önkormányzatok
együttműködése

Szarvas
Tetétlen
Ozora

Közbiztonsági jó gyakorlatok

Kunsziget
Polgár

A helyszíni látogatások inspiráló és fontos részei a pályázati folyamatnak, hiszen mindenütt olyan jó gyakorlatokat nézhettek meg a szakértők, amikre méltán lehetnek büszkék a helyiek. A válogatás alapja végül sokkal inkább a kiírás céljainak való megfelelés volt, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy olvassák és alkalmazzák bátran bármelyik beérkezett pályázati anyagot, hiszen azokban számos innováció, ötlet, adott esetben követendő szemlélet ölt testet.

Iványiné Szabó Andrea, a TÖOSZ vezető trénere

A döntőbe jutott önkormányzatok részére június 24-én felkészítő napot tartottunk, ahol minden résztvevő döntősnek segítséget nyújtottunk abban, hogy megfelelően fel tudjon készülni a döntőben való prezentációra, ahol mindenkinek tíz perc áll rendelkezésre legjobb gyakorlatának bemutatására.

A LÖGY Programról

A LÖGYProgramota TÖOSZ az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan, a megvalósításban részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Országos Polgárőr Szövetség.

A Program Magyarországon a TÖOSZ felügyelete mellett az Irányító Bizottság fejleszti és vezeti.

Az Irányító Bizottság tagjai a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Polgárőr Szövetség, az e-Demokrácia Műhely Egyesület, valamint a Homo Oecologicus Alapítvány delegáltjai. Az Irányító Bizottság munkáját a TÖOSZ által kinevezett projektmenedzser - 2019-ben Kolin-Sabján Katalin - segíti. Az Irányító Bizottság egyszerű többséggel dönt valamennyi felmerülő kérdésben.

A Program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, valamint jó gyakorlatok tudásbázisának létrehozatala. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatának magyarországi bevezetésével új lehetőségek nyíltak az önkormányzatok számára, azzal, hogy a gyakorlatban megvalósított jó és bevált gyakorlatukat saját maguk értékeljék, valamint a szélesebb szakmai közvélemény számára nyilvánossá tegyék. A bemutatkozás vállalása már önmagában sikernek tekinthető. A pályázatokban megjelenített gyakorlatok olyan tudásbázist alkotnak, amelyet a hasonló témakört, problémát megoldó önkormányzatok alkalmazhatnak, átvehetnek. A pályázatok versenye tovább erősíti a települések közötti együttműködést, az egymástól való tanulás lehetőségét. Több mint tíz év pályázatainak sikere és tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy szükség van a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjára, annak folytatására.