ELDW - Helyi Demokrácia Európai Hete 2019

2019. 07. 17. | TÖOSZ hírek

A Helyi Demokrácia Európai Hete (European Local Democracy Week (ELDW)) egy évente ismétlődő pán-európai esemény, amelyben az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzatai nyilvános rendezvényeket szerveznek állampolgáraiknak az aktuális érdeklődésre számot tartó témákban. A célja a helyi szintű demokratikus részvétel támogatása és elősegítése. Már lehet regisztrálni!

A 2019. évi ELDW fő témája: "Helyi demokrácia: bizalomépítés. A polgárokkal közösen tervező helyi demokrácia és a nyitott kormányzás gyakorlása" A helyi és regionális önkormányzatokat és azok szövetségeit, akik részt kívánnak venni az ELDW 2019-es kiadásában, felkérik, hogy regisztráljanak a június-októberi időszakban.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa (Kongresszus) minden évben összeköti a Hetet egy speciális témával, ami különösen fontos a helyi és regionális önkormányzatoknak.

Az ELDW 2019-2020-as szakasza a „Helyi demokrácia: bizalomépítés” témája köré épül, a kiválasztott városok, régiók és más résztvevők arra ösztönzik, hogy az év folyamán ehhez kapcsolódó tevékenységeket szervezzenek.

Az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzatai az erre kialakított internetes felületen ITT regisztrálhatnak az Európai Helyi Demokrácia Hét (ELDW) 2019. évi rendezvényére, amelyet a Kongresszus koordinál 2007 óta.

A regisztráció során mindenkinek lehetősége nyílik egy olyan profil létrehozására a kialakított online platformon, ahol tájékoztatni tudja a szervezőket arról, hogy milyen tevékenységeket szeretne szervezni. Azok az önkormányzatok, amelyek a korábbi években az ELDW-ben részt vettek, a személyes  fiókjukon keresztül tudnak regisztrálni.

Az ELDW honlapján egy teljesen új interaktív platform található: a regisztrált helyi és regionális önkormányzatok és szövetségek megvitathatják és cserélhetik online ötleteiket és jó gyakorlataikat. Ez az új eszköz arra irányul, hogy segítsen egy független hálózatot kialakítani a közvetlen interakció és a tapasztalatok megosztása érdekében az ELDW-ben részt vevő önkormányzatok, régiók és egyesületek között.

A hétre minden évben október 15-e körül sor a Helyi Önkormányzatok Európai Kartájának megünneplése miatt, amit 1985-ben ezen a napon lehetett először aláírni és csatlakozni hozzá. A helyi események, választások vagy egyéb indokok miatt azonban egész októberben lehetőség van arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez a szervezetek és megrendezzék saját helyi tevékenységüket.

Az ELDW célja

Az ELDW lehetővé kívánja tenni az állampolgárok számára, hogy találkozhassanak a választott képviselőikkel a helyi rendezvényeken. Azt célozza, hogy az európai állampolgárokban tudatosítsa, hogyan működik egy helyi önkormányzat, információkhoz juthassanak azokról a lehetőségekről, amiken keresztül részt vehetnek a helyi döntéshozatalban.

Az ELDW lehetőséget teremt a helyi önkormányzatoknak, arra ösztönzi őket, hogy bemutassák kulcsszerepüket a demokratikus társadalomban. A helyi demokrácia éltető ereje javítja az életminőséget a közösségeinkben és emeli a helyi kormányzás hatékonyságát.

A Hét lehetőséget teremt a helyi demokrácia támogatására, ami fontos összetevője a demokratikus Európa építésének, információt nyújt a nyilvánosság és a választott képviselők számára az Európa Tanács és a Kongresszus szerepéről.