Önkormányzati találkozók 2019: TÖOSZ

2019. 07. 29. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével szervezett egyeztetéssel folytatódott az önkormányzati találkozók idei sorozata. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke fogadta Schmidt Jenőt, a szövetség elnökét és Kerekes Miklós társelnököt. A szakmai egyeztetésen szó esett az önkormányzatokat érintő legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokról. Az ÁSZ elnöke bemutatta a 332 magyarországi város pénzügyi fenntarthatóságáról készített, 2019 márciusában nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentést, illetve bejelentette, hogy az ÁSZ önteszttel támogatja az mintegy 3200 önkormányzat jegyzőnek vezetői munkáját.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok" széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

2019. június 21-én Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Csomor Lászlót, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége elnökét fogadta. Július 8-án pedig Warvasovszky Tihamér alelnök a Kisvárosok Szövetségének elnökével, Lipők Sándorral tartott szakmai megbeszélést.

Az idei találkozók sorozatát folytatva 2019. július 29-én Domokos László elnök Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzati Szövetségének (TÖOSZ) elnökével, Tab város polgármesterével és Kerekes Miklós társelnökkel, Ajak város polgármesterével találkozott. Az egyezetésen az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: az ÁSZ az elmúlt egy esztendőben is nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok ellenőrzésére, valamint törekedett az ellenőrzési lefedettség szélesítésére. Mind mondta: „rendkívül lényeges az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok feltárása, az ezzel kapcsolatos folyamatok, trendek bemutatása”.

E célok érdekében az ÁSZ kialakította az önkormányzatok kockázati megfigyelő rendszerét (ÖKOMER), melynek keretében folyamatosan értékeli az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, eladósodásuk kockázatát, valamint, hogy vagyongazdálkodásuk során biztosítják-e a vagyon értékének megőrzését – tájékoztatta Domokos László Schmidt Jenőt és Kerekes Miklóst. Kifejtette: „ezzel az új ellenőrzési megközelítéssel jelentősen növelhető az ellenőrzési lefedettség az önkormányzati alrendszerben, továbbá az ÁSZ településtípusonként értékelheti egyszerre nagyszámú, akár több száz önkormányzat pénzügyi- és vagyongazdálkodását”. „Célul tűztük ki, hogy mind a mintegy 3200 települési önkormányzathoz eljusson az ÁSZ” – szögezte le Domokos László.

Az ÁSZ elnöke többek között felidézte: 2019 márciusában hoztuk nyilvánosságra az összes magyarországi városi önkormányzatot, tehát összesen 332 települést érintő jelentésünket. Ezen ellenőrzés során azt állapítottuk meg, hogy a városi önkormányzatok gazdálkodása stabil képet mutatott az ellenőrzött időszakban. A városi önkormányzatok pénzügyi, vagyoni helyzetére, eladósodósára irányuló kockázatok értékelése rámutatott arra, hogy: „a magyarországi városi önkormányzatok gazdálkodása stabil, rendszerszintű beavatkozást nem igényel” – húzta alá az ÁSZ elnöke.

A találkozón Domokos László bejelentette: újabb területtel – az önkormányzati jegyzőknek szóló önteszttel – bővült az Állami Számvevőszék önteszt-rendszere. Az ÁSZ honlapján elérhető önteszt kitöltésével a mintegy 3200 települési önkormányzat jegyzői pontos képet kaphatnak az általuk vezetett önkormányzat működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása. Domokos László hangsúlyozta: „az önteszt kitöltése a jegyzőknek egyfajta biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében. Mind a 3200 települési önkormányzat jegyzőjét arra bíztatom, hogy használják az Állami Számvevőszék öntesztjeit, ami a vezetői munkájukat, és a szabályszerű működést, törvényes gazdálkodást támogatja.

Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke találkozón elmondta: „Magyarország legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezetének mind az 1700 tagönkormányzatához eljuttatjuk az ÁSZ öntesztjét a települések szabályszerű működésének fenntartása, biztosítása érdekében.” Mint mondta: „a szabályszerű és az integritás elveinek megfelelő belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése alapvető kell, hogy legyen minden önkormányzatnál.” Hozzátette: „az ÁSZ szisztematikus ellenőrzései, valamint tanácsadó, támogató tevékenysége, továbbá az ÁSZ és a TÖOSZ képviselői közötti rendszeres találkozók, szakmai egyeztetések ehhez járulnak hozzá.”

 

 

Szerző: Horváth Bálint, ÁSZ Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály
Fotó: ÁSZ