Alsómocsolád bemutatja legjobb gyakorlatait - meghívó szakmai napra

2019. 09. 02. | TÖOSZ hírek

Alsómocsolád Község Önkormányzata a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által 2019-ben meghirdetett Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázat kettő kategóriájában – idősügy és állampolgári részvétel – második helyezést ért el. A 2019. szeptember 25-i disszeminációs nap során az érdeklődők a helyszínen ismerhetik meg részletesen a díjnyertes önkormányzati gyakorlatokat.  

*

M E G H Í V Ó

 

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!

Szeretettel invitálom Önt 2019. szeptember 25-én, szerdán 10 órára Alsómocsoládra, a Faluházban (7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.) megrendezésre kerülő szakmai napunkra.

Alsómocsolád Község Önkormányzata a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által meghirdetett Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázat kettő kategóriájában – idősügy és állampolgári részvétel – második helyezést ért el.

Alsómocsolád község 320 fős zsáktelepülés Baranya megye északi csücskében. A község összeközművesített, távközlési és informatikai kapcsolatai korszerűek. Település-szerkezete falusias jellegű, fésűs elrendezésű, családi házas beépítettségű. A településen biztosított az egészségügyi alapellátás, idősek nappali és bentlakásos ellátása, működik turisztikai komplexum és számos közösségi színtér. A település közéletét 12 bejegyzett és informális civil szerveződés színesíti. Az 1990-ben megtartott helyhatósági választásokat követően a községben megalakult az önkormányzat, és fokozatosan teremtett komfortosabb, élhetőbb települést polgárai számára.

Településünk legnagyobb problémája a folyamatosan csökkenő lakosságlélekszám, az itt élők elöregedése, a fiatalok jobb megélhetés reményében történő elvándorlása. Alsómocsolád csak akkor tudja népességét megtartani, a vidéken letelepedni vágyó családokat ide vonzani, ha biztosítja az alapokat: lakhatást, munkahelyet és a befogadó közösséget. A lakhatási, megélhetési nehézségek kezelésére az Önkormányzat átalakította támogatási rendszerét, és újfajta szemlélettel, közösségi vállalkozás beindításának támogatásával igyekszik vonzóvá, élhetővé tenni községünket. Alsómocsolád Község Önkormányzata nagy hagsúlyt helyez az idősellátásra, a személyközpontú gondoskodásra, melyben központi szerepet kap a boldog és minőségi időskor megélésének segítése, intézményi keretek között is. 2006 májusától Egyesített Szociális Intézményt működtet, 46 fős családias idősotthont országos lefedettséggel, amely kiegészül helyben nyújtott szolgáltatásokkal, az egyedül vagy még családjukban élő rászorultak segítésével.

Célunk, hogy a településen és az Intézményben élő idősek komplex és holisztikus szemléletű ápolást, gondozást kapjanak, melyben nagy hangsúlyt kap a minőségi időskor megélése, a generációs kapcsolatok erősítése, az együttlét és a hagyományok megőrzése. A jó gyakorlat révén az idősek állapotának rosszabbodása lassítható, egészségtudatosabb, tartalmasabb, jobb mentális állapot eléréseként egy boldogabb és minőségibb életet tudnak megélni intézményi keretek között is.

Célunk továbbá a települési identitás erősítése, az erőforrások feltérképezése, aktivizálása és fejlesztése, az állampolgári aktivitás növelése és partneri együttműködések generálása egyéni és szervezeti szinten egyaránt.

 

A szakmai nap programja

 

10.00 – 10.10                  Köszöntő

10.10 – 12.00                  A jó gyakorlatok részletes bemutatása

12.00 – 12.30                  Ebéd az Őszi Fény Idősek Otthonában

12.30 – 14.00                  Az Őszi Fény Idősek Otthona megtekintése

14.00 – 14.10                  Zárszó     

 

Kérem, részvételi szándékát szíveskedjen jelezni az alábbi linken elérhető Jelentkezési lap beküldésével 2019. szeptember 16-án, 16 óráig!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSYgi9ZvbieGFQXyf_RCJ81uyFKQyrNlA2QXedIqMFHJgk6w/viewform?usp=sf_link

 Szakmai háttéranyag letölthető: INNEN

Várom szíves jelentkezésüket.

 

Alsómocsolád, 2019. augusztus 30.     

  

                                     Tisztelettel:

                                                                      Dicső László

                                                                         polgármester

 

 

 

* A felvétel a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019-es döntőjén készült a díjátadót követően. A képen balról:Pitzné Keller Anita, intézményvezető, Őszi Fény Idősek Otthona, Dicső László, Alsómocsolád polgármestere és Mészáros-Taller Marietta, a Mocsolád-Civilház Közhasznú NKft. ügyvezetője