Fenntarthatóság és fenntarthatatlanság az önkormányzati rendszerben

2019. 09. 25. | TÖOSZ hírek

Schmidt Jenő szerint az önkormányzatok működésében egyszerre van jelen a pazarlás és a szegénység, a fenntarthatóság és a fenntarthatatlanság. „Sajnos ki kell mondanunk, hogy az önkormányzatok közötti feladatmegosztás nem látható annak ellenére, hogy új önkormányzati törvényünk van” – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke egy budapesti önkormányzati konferencián.

Magának a feladatelosztás különbségének a nagysága az abból is leszűrhető, hogy megint 1800 önkormányzat fordul önhibás támogatásért a Belügyminisztériumhoz.  A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke a 2019. szeptember 24-i V. Önkormányzatiság napjainkban című konferencián kiemelte: ma az önkormányzati törvény bár nevesíti a településtípusokat, mindenkire egyformán vonatkozó feladatokat ír elő. A kérdés azonban az, ezeket mennyire képesek ellátni az adott települések. Nagy eltérés van a települések között - mondta az elnök, hozzátette: „ma háromszáz olyan település van, ahol van mit önkormányozni” a többi település egyértelműen az állami finanszírozásra van hagyatkozva.

Kiemelte: ha az állami finanszírozás nem elégséges, akkor jön az újabb kérés, pályázat a Belügyminisztérium felé kiegészítő támogatásért. Schmidt Jenő szerint az önkormányzatoknak minimális államigazgatási szerep kell, hogy jusson, viszont a minden egyes állampolgárt érintő helyi ügyekben az önkormányzatoknak kell elsődleges szerepet vállalniuk.

 „A kormányzat ezt felismerve hirdette meg a Magyar Falu Programot”- a Modern Város Program 4000 milliárdjához képest nagyon kis összeggel, 150 milliárd forinttal -hívta fel a figyelmet a kontrasztra a TÖOSZ elnöke. Elmondta: az látszik, hogy az emberek nagy része városokban fog élni, ma már a városokban él a lakosság 70 százaléka és ezzel az intézkedés-csomaggal ez a szám el fogja érni a 77-78 százalékot. Rámutatott: a TÖOSZ közreműködik a Magyar Falu Program kialakításában és ez a szerep reményei szerint a kisvárosokat érintő programban is folytatódni fog.

Schmidt Jenő szerint a magyar falu legnagyobb problémája az elöregedés és az elvándorlás, ennek a megállítása legalább 20-25 év, melyhez nagyon komoly intézkedéscsomagokat kell letennie a mindenkori kormányoknak – hozzátette: bizalommal van, hogy a jelenlegi kormányzat ezt meg fogja tenni.