Tisztújítás a TÖOSZ Győr-Moson-Sopron megyei polgármesteri fórumán

2019. 12. 13. | TÖOSZ hírek

2019. december 10-én Kunsziget Község látta vendégül a TÖOSZ – tag és a téma iránt érdeklődő települési önkormányzatokat. A szakmai nap célja a Győr-Moson-Sopron megyei polgármesteri fórum és a megyei tisztújítás, valamint a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program keretében 2019-ben nyertes önkormányzati közbiztonsági program bemutatása volt.

Dr. Steiner Erika a TÖOSZ főtitkár-helyettese és Hokstok Imre, Győrsövényház polgármestere és a TÖOSZ - újraválasztott - Győr-Moson-Sopron megyei tagozatvezetője üdvözölték a megjelenteket A 2019. október 13-i általános önkormányzati választásokon valamennyi TÖOSZ-küldött polgármester elnyerte a választók bizalmát. A TÖOSZ alapszabálya értelmében minden 10 tag önkormányzat után egy választott képviselő lehet küldött, így garantálva a szövetség működésének földrajzi lefedettségét is.

A jelenlevő TÖOSZ-tag polgármesterek megállapodtak, hogy Kovács József Tápszentmiklós polgármestere helyett Balogh Ervin, Nyalka Község polgármesterét jelölik TÖOSZ küldöttnek, amelyben az érintettek is egyetértettek. A többi küldött újra vállalta a tisztséget. A jelöltekről egyhangú szavazás született. A tagozatvezető továbbra is Hokstok Imre Győrsövényház polgármestere, helyettese pedig Szalay Imre Bősárkány polgármestere lett.

 A megválasztott TÖOSZ küldöttek Győr-Moson-Sopron megyében:

Hokstok Imre - tagozavezető

Győrsövényház

Szalay Imre - tagozatvezető-helyettes

Bősárkány

Csorba János

Nagycenk

Kiss Vince

Rajka

Balogh Ervin

Nyalka

Kozma Tibor

Csikvánd

Major Jenő

Beled

Rácz Róbert

Börcs

Szigethi István

Hegykő


A TÖOSZ 2019. november 12-i elnökségi ülésén döntés született a Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport megalakításáról. Hasonlóan a 2018-ban létrehozott Magyar Falvak Program Munkacsoport által elkészített és a kormányzat részére átadott javaslatcsomaghoz – amelynek számos eleme beépült a végleges Programba – most az 5.000 fő feletti lakosságszámú települések fejlesztésére irányuló ún. Kisvárosi programjavaslat kidolgozását tűzte ki célként a TÖOSZ, amelyet 2020 tavaszán készül letenni a kormány asztalára. Kisvárosi Programjavaslat készülne minden 5.000 főnél nagyobb, nem megyei jogú település fejlesztését érintően. 


A TÖOSZ-nak a Magyar Falu Program kidolgozásában is jelentős szerepe volt, viszont a ét Programot együtt kell majd kezelni és irányítani. Az 5.000 fő feletti településekre vonatkozó javaslatcsomag kidolgozását Magyar Falu Program mintájára szerveznénk meg. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan bárki részt vehet a munkában.

Valamennyi polgármesteri fórumon lehetőséget biztosítunk arra, hogy elmondják tapasztalataikat, javaslataiat a Magyar Falu Programmal kapcsolatban, illetve javaslatokat fogalmazzanak meg a Magyar Kisvárosok Programjához. A fórumon sor került az aktuális önkormányzati ügyek tárgyalására is, valamint tájékoztatást adutuk a TÖOSZ Tudásprogramjáról.

Hokstok Imre tagozatvezető elmondta, hogy a TÖOSZ mindig konstruktívan áll a kormányzathoz, és a szakmai munkája számos eredményt hoz az önkormányzatoknak. Példaként említette a Magyar Falu programot, amiben a TÖOSZ javaslatainak jelentős része a programba került.

 

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében megtartott bemutató napról bővebben itt olvashatnak: http://xn--tosz-5qa.hu/news/477/73/Legyen-minden-telepulesen-rendorsegre-bekotott-terfigyelo-kamera-a-koztereken/