Felhívás kisvárosi munkacsoportban való részvételre

2019. 12. 20. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ Elnöksége a 2019. november 12-ei ülésén támogatta a TÖOSZ Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport megalakítását és dr. Áldozó Tamást, a TÖOSZ társelnökét, Pápa város polgármesterét bízta meg a Munkacsoport vezetésével. A Munkacsoportnak az 5000 fő feletti településeket érintő programjavaslatát 2020 márciusára kell elkészítenie, és ezt követően kerül majd az elkészült javaslatcsomag átadásra Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos részére. Ezért felkérjük Önt, hogy amennyiben a TÖOSZ Kisváros Munkacsoportban a javaslatcsomag kidolgozásában részt kíván venni, akkor azt  2020. január 10-ig jelentkezni szíveskedjen.

 

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!

A 2018-as országgyűlési választások előtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben kereste meg a kistelepülések polgármestereit, amelyben meghirdette a Modern Falvak Programot (időközben a program neve előbb Magyar Falvak Programra, majd Magyar Falu Programra módosult). Ezt követően a TÖOSZ 2018. július 18-án a folyamatok meggyorsítása érdekében szakértők, önkormányzati szövetségek, szervezetek bevonásával munkacsoportot hozott létre, hogy beavatkozási javaslatot állítson össze, amely biztosítja az egyedi fejlesztési utak tervezését és megvalósítását. A munkában bekapcsolódtak az érintett minisztériumok (Miniszterelnökség, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium) szakértői is. A munkacsoportban 160 önkormányzati vezető és szakember dolgozott. A munkacsoport által kidolgozott Program javaslatcsomagját a TÖOSZ Elnöksége a 2018. szeptember 11-ei ülésén megtárgyalta és azt elfogadva támogatta a javaslatcsomag átadását a Kormány részére. Ezt követően a Magyar Falu Program kialakítását elősegítő évi 400 milliárd forint forrásigényű szakmai javaslatcsomagot a TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központjában 2018. szeptember 25-én Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke adta át Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos részére.

Már ebben az időszakban felmerült mind a TÖOSZ, mind Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos részéről, hogy a Modern Városok Programja és a Magyar Falu Program mellett szükséges az 5.000 fő feletti lakosságszámú települések számára is egy ún. Magyar Kisvárosok Programot kidolgozni, amely kapcsán Kormánybiztos Úr jelezte, hogy partnerként számít a TÖOSZ tevékenységére. (Hazánkban a népességszám alapján kialakult hierarchiában – metropolis, nagyváros, középváros, kisváros, község – kisvárosnak minősül a 5.000-20.000 lakosságszám alatti település. E meghatározás nem azonos a település jogi státusza szerinti besorolásával, hiszen vannak 5.000 fő lakosságszám feletti községek és 5.000 fő lakosságszám alatti városok is hazánkban.)

Mivel a TÖOSZ elkötelezett a települések (községek és városok) működőképességének megtartásáért és fejlesztéséért, a közszolgáltatások stabil és jó színvonalú biztosításáért, ezért az ún. Magyar Kisvárosok Programjának kidolgozásában is aktív szerepe kíván vállalni és javaslatcsomag kidolgozásával és átadásával a Kormány ezirányi programjának kialakítását segíteni.

A TÖOSZ Elnöksége a 2019. november 12-ei ülésén támogatta a TÖOSZ Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport megalakítását és dr. Áldozó Tamás urat, a TÖOSZ társelnökét, Pápa város polgármesterét bízta meg a Munkacsoport és a Munkacsoport vezetésével. A Munkacsoportnak a programjavaslatát 2020 márciusára kell elkészítenie és ezt követően kerül majd az elkészült javaslatcsomag átadásra Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos részére.

A Munkacsoporton belül nyolc tématerületre kerülnek kidolgozásra javaslatok. A téma területek:

1. Lakhatás, közlekedés

2. Megélhetés, versenyképesség

3. Infrastruktúra és településkép

4. Szociális ügyek, egészségügy

5. Oktatás, sport

6. Közigazgatás, kultúra

7. Helyi adottságok- Okos városok

8. Városok szerepe hazánkban. (Bevezető összefoglaló a területi különbségekről)

Ahhoz, hogy az elkészítendő javaslatcsomag a valós helyzetre vonatkozó tényleges fejlesztési igényeket tükrözze elengedhetetlenül szükséges, hogy a egyes tématerületekre vonatkozó javaslatok kidolgozásában az érintett települési polgármesterek, illetve az általuk megbízott önkormányzat tisztségviselők és szakemberek tevékenyen részt vegyenek. 

A Kisvárosi Munkacsoportban az 5.00 fő lakosságszám feletti városok mellett az 5.000 fő lakosságszám alatti városok és az 5.000 fő lakosságszám feletti nagyközségek részvételére is számítunk.

A Kisvárosi Munkacsoport témakörönkénti első üléseire várhatóan 2020. január második felében kerül sor a TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központjában.

Ezért felkérjük Önt, hogy amennyiben a TÖOSZ Kisváros Munkacsoportban a javaslatcsomag kidolgozásában részt kíván venni, akkor az alábbi regisztrációs linken 2020. január 10-ig jelentkezni szíveskedjen:

 

https://docs.google.com/forms/d/1ZGG69SqHZF7tu7BstmuaTUhdnskZZacXEj8MHkzp7Ns/edit?usp=sharing